LAD apstiprina "Latvijas Piens" rūpnīcas projektu • IR.lv

LAD apstiprina “Latvijas Piens” rūpnīcas projektu

29
Ieva Čīka, LETA

Rūpnīcu varētu sākt būvēt šovasar, bet pirmos produktus ražot – nākamvasar

Lauku atbalsta dienests (LAD) apstiprinājis iepriekš tuvākai izpētei atlikto SIA “Latvijas Piens” iesniegto jaunās piena rūpnīcas Jelgavā projektu, vēsta aģentūra LETA.

Rūpnīcas būvniecība varētu sākties jau šovasar, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja “Latvijas Piena” pārstāvji. Savukārt piena produktu ražošana varētu sākties nākamā gada vasarā. Pēc jaudām rūpnīca būs viena no lielākajām piena pārstrādes rūpnīcām Latvijā – piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda būs 250 tonnas vienā maiņā, sieru ražošanas plānota 500 līdz 600 tonnas mēnesī.

“Piesaistījām ekspertus attiecībā uz projekta tehnoloģisko daļu un mārketinga jautājumiem. Jānoskaidro, vai ar paredzētajām iekārtām uzņēmums spēs nodrošināt pārstrādes ciklu, izejvielas piegādi, produkcijas realizāciju. Tas projektā bija atklāts minimāli un skopi,” 16.martā “Nozare.lv” sacīja LAD pārstāve Aiga Smiltāne, gan neatklājot piesaistīto ekspertu vārdus.

Plānots, ka rūpnīcas būvniecība tiks sākta jau līdz rudenim, savukārt ražošana varētu sākt darboties 2012.gada vasarā. Pēc jaudām rūpnīca būs viena no lielākajām piena pārstrādes rūpnīcām Latvijā – piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda būs 250 tonnas vienā maiņā, sieru ražošanas jauda būs 500 līdz 600 tonnas mēnesī.

Jaunās rūpnīcas nosaukums būs SIA “Latvijas Piens”, tomēr ražotajiem produktiem būs AS “Trikātas siers” zīmols. Kopīgais projekta apjoms ir 10,4 miljoni latu, tostarp kooperatīva biedru līdzfinansējums ir viens miljons, kredīts ap 6,5 miljoni, Eiropas Savienības fondu finansējums – aptuveni trīs miljoni latu, savukārt valsts garantētais atbalsts būs pieci miljoni latu.

SIA “Latvijas Piens” sastāvā ir kooperatīvs “Trikāta KS”, “Piena partneri KS” un “Dzēse”, plāno attīstīt 10,4 miljonu latu vērtas piena pārstrādes rūpnīcas projektu. Projekts LAD tika iesniegts pērn decembrī. Ir.lv rakstīja, ka “Latvijas Piens” līdzīpašnieka “Trikāta” pastarpināts īpašnieks ir premjerministra Valda Dombrovska (JL, “Vienotība”) ārštata padomniekam Uldim Krievāram. “Latvijas piens” saņēmusi valsts galvojumu no valdības piecu miljonu latu apmērā.

Krievārs gan interešu konfliktu abos apstākļos nesaskatīja un uzsvēra, ka projektā iesaistītas ap 600 zemnieku saimniecību. Viņš ir tikai viens no īpašniekiem. “Protams, kāds uz to var skatīties kā uz [interešu] konfliktu, bet es to uzskatu par savu darba gaitu lielāko sasniegumu,” toreiz pauda Krievārs. “Ja rodas kādas aizdomas, man nav problēmu atkāpties no padomnieka statusa.”

Pret projektu asi protestē Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība, norādot uz projekta attīstītāju vēlmi vēl vairāk sadrumstalot Latvijas piena tirgu, kurā patlaban darbojas 38 pārstrādes uzņēmumi. Martā savienības pārstāvis AS “Preiļu siers” vadītājs Šnepsts apgalvoja, ka rūpnīca ir “naudas atmazgāšanas projekts, kam nav sasaistes ar reālo ražošanu un pienesumu piena industrijā”.

Atbildot uz šo apgalvojumu, “Latvijas Piens” gatavojas iesniegt tiesā attiecīgu prasību, pieprasot arī mantisko kompensāciju – 20 000 latu. Turklāt piena pārstrādes uzņēmums “Trikātas siers” LPCS 21.martā iesniedza pieteikumu par izstāšanos no organizācijas saistībā ar LPCS “agresīvo un subjektīvo nostāju pret jaunās piena rūpnīcas projektu”.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu