Valsts galvojums - arī premjera padomnieka uzņēmumam • IR.lv

Valsts galvojums – arī premjera padomnieka uzņēmumam

48
Uldis Krievārs. Autore: Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

''Latvijas Piena” pārstrādes rūpnīcas būvi valsts atbalstīs ar 5 miljonu garantijām

Valdība nolēmusi nākamgad piešķirt valsts galvojumu piecu miljonu latu apmērā SIA “Latvijas piens”, kurā  kapitāldaļas pastarpināti pieder arī premjerministra Valda Dombrovska (JL, “Vienotība”)  ārštata padomniekam lauksaimniecības jautājumos Uldim Krievāram.

Ir.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka nākamgad valdība plāno sniegt valsts garantijas kopumā 162,3 miljonu latu apmērā septiņu projektu īstenošanai. No tiem divi ir privāti uzņēmumi, viens no tiem ir SIA “Latvijas piens”, kas ar ES struktūrfondu finansējumu plāno Jelgavā būvēt piena pārstrādes uzņēmumu.

SIA “Latvijas piens” veido trīs kooperatīvās saimniecības un 50% kapitāldaļu šajā uzņēmumā pieder piensaimnieku kooperatīvam“Trikāta”, kura valdes priekšsēdētājs un viens no līdzīpašniekiem ir Uldis Krievārs, liecina „Lursoft” informācija.

Krievārs Ir.lv skaidroja, ka vienošanās par atbalstu piensaimniekiem pārstrādes sekmēšanai tika panākta tā dēvētajos “piena nemieros” jau Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības laikā, šobrīd šim jautājumam vienkārši pielikts punkts. Uz jautājumu, vai viņš, būdams premjera padomnieks, ir lobējis valsts atbalstu sev daļēji piederošam uzņēmumam, Krievārs skaidri neatbildēja. Viņš uzsvēra šāda uzņēmuma nepieciešamību Latvijā, jo piens aizplūst uz ārvalstīm, bet simtiem zemnieku beidzot spējuši vienoties par pārstrādes uzņēmuma izveidi.

Krievārs uzsvēra, ka projektā ir iesaistītas aptuveni 600 zemnieku saimniecības un viņš ir tikai viens no īpašniekiem. “Protams, kāds uz to var skatīties kā uz [interešu] konfliktu, bet es to uzskatu par savu darba gaitu lielāko sasniegumu,“ pauda Krievārs. “Ja rodas kādas aizdomas, man nav problēmu atkāpties no padomnieka statusa.” Viņš norādīja, ka zemnieki varētu projektu īstenot arī bez valsts atbalsta, bet tas notiktu daudz lēnāk.

Ekonomikas ministrijā Ir.lv pagaidām neizdevās iegūt skaidrojumu par kritērijiem, pēc kuriem izvēlēti uzņēmumi, kas saņems valsts galvojumus savu projektu īstenošanai.

Komentāri (48)

buchamona 15.12.2010. 20.37

Nu ir strupceljsh :) Vai nu par premjera padomnieku var buut tikai ljaudis, kuri ir speejiigi buut tikai padomnieki un nekas vairaak, vai arii valsts galvojumu ir jadod taadiem, par kuriem ir paarlieciiba, ka vinji nekad nespees kljuut par premjera padomniekiem :)

Shitaa skatoties uz lietaam, mees tieshaam vienreiz noiesim pa burbuli

+23
-2
Atbildēt

3

    lailabidzane > buchamona 15.12.2010. 20.51

    .
    Pareizi, pareizi. Gandrīz ģeniāli.

    TAD nepareizi lika amatos un piešķīra nepareizus valsts galvojumus.
    Bet TAGAD uz to vienkārši nepareizi skatās.

    Ko nu tur par gandrīz. Īsteni ģeniāli!

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > buchamona 15.12.2010. 21.06

    Ceru, ka Dombrovskis un viņa domubiedri nesāks iet pa iemītu taciņu, kas ved uz politisko kapsētu….Ja netic, var oranžajiem, šleseram vai TB pajautāt !

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Life Quality Managem > buchamona 16.12.2010. 09.28

    Šis vienkārši IR tāds objektivitāti apliecinošs dežūrraksts. Sak` Nav mums simpātiju un antipātiju rakstām par visiem un, ja vajag, tad arī ne visai glaimojošu. :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

mary75 15.12.2010. 21.38

Galu galā, tāds uzņēmums Latvijai ir vajadzīgs, dos lielāku pievienoto vērtību, kaut ko vairāk ražos, simtiem zemniekus nodrošinās ar produkcijas noieta vietu, iespējams, eksportēs, nu, ja pat viņš tur ir ko lobējis, šis, izskatās, nav tas gadījums, kad vajadzētu skaldīt matus.
Es domāju, vajadzētu priecāties, ka Latvijā būvē kādu ražotni, nevis kārtējo lielveikalu, mazos Hes, vai Šķēles kārtējo vēja parku, kur visi maksā par to, lai kāds var uzvārīties.

+20
-1
Atbildēt

4

    lebronj2356 > mary75 15.12.2010. 21.49

    Uzņēmums ta ražos, dos nodokļus un naudu, bet paliek morālais aspekts – paši tak pūta t.i. sludināja godīgumu un caurspīdīgumu, bet tagad paši arī deg, jo likums ir viens un visiem. Iespējams ka tā ir sakritība…

    P.S. Pirms kādā laika, cik mums godbijīgo šeit bija komentāros, kad jānorej V.Lācis par palīdzi – meitu bija…tas tā atmiņai vienam otram, ja piemirsies !

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 15.12.2010. 22.03

    šim gadījumam ar Lāci un viņa meitu nav nekas kopējs.
    Lācis, pirmkārt, “īrēja” no meitas dzīvokli, par ko saņēma kompensāciju no valsts, un vēl vēlējās meitu par palīgu, tā ka labumu guva tikai viņš ar meitu.
    Un ko tu šinī gadījumā ieteiktu – ja viņam tur pieder kāda daļa, tad tāpēc nedod valsts galvojumu un nebūvēt šo rūpnīcu, no kura labums būs daudziem?
    Lai turpina nodod to pienu leišiem?
    Bez tam, viņš vispār nav politiska figūra, tā ka pat formāli te nav kam piesieties, nekādi likumi nav pārkāpti.
    Nu, ja ļoti grib, , varbūt, var runāt par ētiku, un arī visai nosacīti.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    oskaar > mary75 16.12.2010. 01.52

    Ja nu reiz ir vēlme pieturēties pie kaut kādām neitralitātes normām, tad tiešām nedrīkstētu dot valsts galvojumu nekam, kas kaut nedaudz saistīts ar valsts pārvaldē iesaistītu personu.
    Bet laikam gan mazajā Latvijā tad vispār būs grūti atrast kādu uzņēmēju, kas šajā ziņā būtu “sterils” un kam, rūpīgi meklējot, neizdosies atrast kādu tur sievas draudzenes māsīcas vīra brāļa netiešu pazīšanos ar kādu politiķi.
    Ja atbalstāmie projekti tiek vērtēti objektīvi, tad no efektivitātes viedokļa, manuprāt, ir pilnīgi vienalga- vai atbalstu saņem premjera brālis, vai cilvēks, kurš aizvakar iebraucis no draudzīgās Mongolijas un kuram radinieku un paziņu šeit nav.
    Godīguma pakāpi nosaka tās komisijas sastāvs un godaprāts, kas vērtē projektus.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 15.12.2010. 22.03

    Norma, ka deputaata meita nevar buut teevam paliidze – buutu jaaparskata, tas ir pliks formaalisms.
    Bet par sho situaaciju – nav iespeejams uzrakstiit ~ smalko toni~ visiem gadiijumiem. Ja shobriid prmjers buutu Shlesers vai Shkeele, kuriem pashiem ir sava biznesa intereses visaa LV, tad taa ir viena situaacija, ja Dombrovskis, kursh briivajaa laikaa rok daarzu, speelee durakus un lasa beernu graamatas, kaa tas par vinju bija rakstiits, tad shii pati situaacija izskataas pavisam citaadi.
    Drizaak mums ir jaatziist, ka premjers LV nedriikst buut biznesmenis, kuram valsts ir tas pats, kas pasha veikals. Taadam dzelzhainam raamim es piekristu.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

info 15.12.2010. 20.49

neveiksmiiga sakritiiba. par savu piena kombinaatu runas imo kliist jau paaris gadus. beidzot ir nonaakushi liidz reaalai darbiibai. labaak lai valsts garantee iztiku ar sho naudu 600 zemniekiem, kuri makaas nodokljus un dos darbu, nekaa anrim, kursh uzbuuvees veeja parku, par kuru mees maksaasim caur LE kosmiskajiem tarifiem. taa tomeer ir garantija razoshanai. ar sho es gribeeju pateikt, ka nevajag mekleet kkaadas sensaacijas, kur to nav.

+15
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu