Kononova meita lūdz ECT turpināt tēva lietas izskatīšanu • IR.lv

Kononova meita lūdz ECT turpināt tēva lietas izskatīšanu

37
Vasilijs Kononovs. Foto: Lita Krone, LETA

Latvijā Kononovu atzina par vainīgu kara noziegumos 1944.gadā Mazo Batu ciemā

Nesen mirušā, bijušā sarkanā partizāna Vasilija Kononova meita iesniegusi prasību, lai viņas tēva lietas izskatīšana Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) turpinātos, atsaucoties uz Kononova advokāta Mihaila Jofes teikto vēsta aģentūra LETA.

“Kononova meita vakar parakstīja iesniegumu Strasbūras tiesai par vēlēšanos turpināt lietas izskatīšanu,” Jofe ceturtdien paziņoja Krievijas valdošās partijas “Vienotā Krievija” Valsts patriotu kluba sēdē. Viņš teica, ka jau trešdien ECT saņēma Kononova meitas iesniegumu ar dokumentāru apstiprinājumu par viņas radniecību ar bijušo sarkano partizānu.

“Mana tēva labā vārda reabilitācijai lūdzu pārskatīt Lielās palātas 17.maija lēmumu, kas nav balstīts uz valstu tiesu lēmumiem, vēstures faktiem un starptautisko tiesību normām,” Kononova meitas iesniegumā teikto citēja Jofe. Viņš skaidroja, ka šādi Kononova radinieki ir izdarījuši visu, lai lūgtu ECT turpināt lietas izskatīšanu arī pēc Kononova nāves.

1.aprīlī, dienu pēc Kononova nāves, arī Krievijas valdības pilnvarotais pārstāvis ECT tieslietu ministra vietnieks Georgijs Matjuškins pauda uzskatu, ka ir jāturpina bijušā sarkanā partizāna Vasilija Kononova lietas pārskatīšana ECT arī pēc viņa nāves.

Bijušais sarkanais partizāns Kononovs Latvijā bija notiesāts par kara noziegumiem un 31.martā mira 89 gadu vecumā. Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta 2004.gada 30.aprīlī atzina Kononovu par vainīgu kara nozieguma izdarīšanā – viņa vadītā partizānu grupa 1944.gadā Mazo Batu ciemā nežēlīgi nogalināja vairākus civiliedzīvotājus un nodedzināja viņu mājas.

Pērn Latvija uzvarēja ECT Lielajā palātā lietā “Kononovs pret Latviju”. Tiesa atzina, ka Latvija nav pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 7.pantu, kas noteic, ka nav pieļaujama sodīšana bez tiesas. ECT Lielās palātas spriedums nav pārsūdzams. Iepriekš, 2008.gada 24.jūlijā, ECT tikai ar vienas balss pārsvaru pieņēma Latvijai nelabvēlīgu spriedumu Kononova lietā, atzīstot, ka Latvija minēto pantu ir pārkāpusi.

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu