ASV viceprezidents pateicas Latvijai par atbalstu Afganistānā • IR.lv

ASV viceprezidents pateicas Latvijai par atbalstu Afganistānā

27
Prezidents Zatlers sarunu ar trimdas latviešu pārstāvjiem Latvijas vēstniecībā Vašingtonā nobeidz ar draudzīgu aicinājumu piezvanīt viņam, kad sanāk būt Rīgā.
Inga Spriņģe

Amerikas latvieši aicina ieviest dubultpilsonību

Valsts prezidents Valdis Zatlers piektdien ASV ticies ar viceprezidentu Džo Baidenu, kurš, saņemot II šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, izteicis sajūsmu par latviešu drosmi neatkarības cīņās un pateicies par Latvijas devumu militārajā misijā Afganistānā, vēsta LETA.

Vizītes ietvaros Latvijas prezidents ar ASV enerģētikas sekretāra vietnieku Danielu Pounmenu piektdien pārrunājis enerģētikas tirgus attīstību Baltijā un ASV.

Dienas noslēgumā prezidents tikās ar Amerikas latviešiem — jauniešu organizācijas pārstāvjiem, kā arī piedalījās svinīgā pieņemšanā par godu Amerikas Baltiešu nacionālās komitejas 50. gadadienai.

„Dažreiz man ir sajūta, ka Latvijā par Amerikas latviešiem ir viens priekšstats: šeit ir palikusi vecākā paaudze, kas sanāk uz kopīgiem pasākumiem un ik pa laikam apciemo radus Latvijā. Bet tā nav. Šeit ir izaugusi jau trešā paaudze,” piektdien, 1.aprīlī Latvijas vēstniecībā Vašingtonā prezidentam Zatleram un grupai vietējo jauniešu stāsta trimdas latvietis Aivars Osvalds.

Aivars Osvalds, kas vienīgais no klātesošajiem pieder pie „vecākās paaudzes”, ir uztraucies. Lai iekļautos atvēlētajās piecās minūtēs, viņš sākamo lasa no lapas un nodod stafeti tālāk pašiem jauniešiem.

Pēdējo mēnesi Amerikas Latviešu Jaunatnes Apvienības (ALJA) biedri no dažādiem štatiem vairākkārt virtuāli sazinājās, lai izlemtu, kā Zatlera vizītes laikā ASV labāk prezentēt savu organizāciju. Stundas laikā viņiem ir jāpastāsta par jauniešu programmu 2×2, kuras ietvaros uzsāktas vairākas iniciatīvas ar mērķi attīstīt sadarbību ar Latviju un saglabāt “latvietību” Amerikā.

Viena no šādām iniciatīvām ir speciāla Facebook lapas izveide, kurā plānots regulāri rakstīt biežāk dzirdamās valodas kļūdas un to labojumus. Piemēram, lapa jau māca, ka pareizi ir jāsaka — apelsīnu sula, nevis oranžsula. Vai arī, pareizi jābūt: iet dušā, nevis paņemt dušu, kas ir burtisks tulkojums no angļu valodas.

Galveno uzsvaru sarunā ar prezidentu jaunieši liek uz dubultpilsonības ieviešanas nepieciešamību. Tas atvieglotu viņu uzturēšanās iespējas Latvijā. Pagājušā gadā 2×2 nometnē Malibu, Kalifornijā, no 135 jauniešiem, 89% norādīja, ka labprāt vēlētos saņemt dubultpilsonību. Savukārt 94% apgalvoja, ka gribētu kādu laiku strādāt vai studēt Latvijā. Nometnē arī tapa vēstule Zatleram ar aicinājumu atbalstīt dubultpilsonības likuma izstrādi.

„Es divas reizes mēģināju atrast darbu Latvija, bet neveiksmīgi,” stāsta 2×2 programmas vadītājs Mārtiņš Andersons. Būdams „baņķieris ar darba pieredzi Volstrītā”, Mārtiņš uzskata, ka nav varējis atrast darbu Latvijas bankās, jo potenciālais darba devējs viņa ārzemnieka statusu uzskatīja par lieku apgrūtinājumu. Latvijas pilsonības iegūšana Mārtiņam un viņa darba devējam atvieglotu dažādu formalitāšu kārtošanu.

Pabeiguši savu uzstāšanos, jaunieši dod vārdu prezidentam. Var redzēt, ka Zatleram, kurš nesen kā pārradies no tikšanās Baltajā namā ar viceprezidentu Baidenu, jauniešu uzstāšanās gājusi pie sirds. Viņš apsēžas iepretim delegācijas puslokam un smaidīgs apstiprina, ka turpinās sekot līdzi dubultpilsonības ieviešanai Latvijai. Februārī Zatlers Saeimā jau iesniedza ierosinājumu veikt grozījumus Pilsonības likumā, kas ļautu iegūt dubultpilsonību arī trimdas latviešiem.

„Man bija liels prieks jūs šodien dzirdēt. Kad būsiet Rīgā, piezvaniet,” sarunas beigu daļā nosaka V.Zatlers. Visi smejas.

„Viņš ir foršs vecis. Savējais,” pēc tikšanās spriež viens no jauniešiem. Apkārt stāvošie viņam piekrīt. Vakarā jaunieši veiksmīgo tikšanos atzīmē ar kausu alus Vašingtonas krogā Aptieka, kas pieder latvietim un ir populāra satikšanās vieta gan Amerikas, gan Latvijas latviešiem.

Komentāri (27)

beigas 02.04.2011. 16.06

Zatlera programma ir sakarīga un labi organizēta. Tiekas ar tautiešiem, ar ASV viceprezidentu (kas mazu valstu galvām nav paredzēts nemaz tik bieži), citas tikšanās…. Tā ka nav ko te komentāros īgņoties. Ta ir darba vizīte. Un dubultpilsonība ar ASV, protams, nepieciešama.

+13
-4
Atbildēt

0

buchamona 02.04.2011. 14.49

…Stundas laikā viņiem ir jāpastāsta par jauniešu programmu 2×2, kuras ietvaros uzsāktas vairākas iniciatīvas ar mērķi attīstīt sadarbību ar Latviju un saglabāt “latvietību” Amerikā….++++ būtu jāaizsūta pie viņiem Ēlerte pieredzes apmaiņā. Kā saglabāt ” latvietību,” Latvijā šī problēma varētu būt pat akūtāka, par to, kāda tā ir amerikas latviešiem Amerikā

+7
-2
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 03.04.2011. 14.35

to west
Al-Qaeda var bāzēties tikai tur, kur tai ir valsts atbalsts: Lībijā, Sīrijā un Irānā un smadzenes tai ir Maskavā, Dzeržinska laukumā.

+1
0
Atbildēt

1

    biaba > raimonds_bossltd 03.04.2011. 22.32

    pieņemam, ka pa tiešām Lībija un ne tikai, gribēja pāriet uz zelta standartu starptautiskajos noreiķinos, kas no tā ciestu visvairāk…. (tie kam ir naudas drukājamā mašīna… un Latvijai tādas nav)

    Austrumos visu izšķir klanu un cilts principi un nav grūti noorganizēt to, kas ir Lībijā….

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu