Pētījums: Vislaimīgāk cilvēks jūtas vecumdienās • IR.lv

Pētījums: Vislaimīgāk cilvēks jūtas vecumdienās

32
Aigars Eglīte, F64

Vecumdienās cilvēki vairāk koncentrējas uz lietām, kas rada prieku

Zinātnieki atklājuši, ka, kļūstot vecākiem, cilvēki top laimīgāki un lielāko laimi piedzīvo, sasniedzot vēlīnu septiņdesmit un astoņdesmit gadu vecumu, laikrakstā “Daily Telegraph” rakstīto citē aģentūra BNS.

Tradicionāli tiek uzskatīts, ka cilvēki savus labākos gadus piedzīvo jaunībā, līdz 40 gadu vecumam, vēlāk laimes sajūtai mazinoties. Taču pētījumā atklāts, ka gandarījuma sajūta un optimisms nepārtraukti pieaug pēc pusmūža sasniegšanas, ar gadiem šīm izjūtām palielinoties.

Pusmūžam raksturīgā pienākumu apjoma sarukšana kopā ar briedumu un spēju koncentrēties uz lietām, no kurām tiek gūts prieks, padara vecumdienas daudz patīkamākas, nekā varētu gaidīt. Laimes sajūtu, protams, palielina laba veselība, stabili ienākumi un labas attiecības ar ģimenes locekļiem un draugiem.

Londonas Universitātes koledžas bioloģijas goda profesors Lūiss Vulperts pētījuma rezultātus atspoguļoja savā grāmatā “You’re Looking Very Well” (no angļu valodas – “Jūs izskatāties ļoti labi”). Atklājumi tika izdarīti, izpētot 341 tūkstoti cilvēku. Pētījumā atklāts, ka dzīvesprieka līmenis samazinājās pēc tam, kad tika sākts pieauguša cilvēka dzīvesveids, taču sāka kāpt, sasniedzot vēlīno četrdesmit gadu vecumu, un turpināja kāpumu, augstāko pakāpi sasniedzot 85 gadu vecumā.

Novecošanās dēļ pavājinās dažas noteiktas spējas, tostarp matemātiskās zināšanas, taču pieaug kompetence valodas prasmē un paaugstinās spēja pieņemt lēmumus. Vecumdienās cilvēki vairāk koncentrējas uz lietām, kas rada prieku, izslēdzot no savas dzīves tās darbības, kas tos padara nelaimīgus.

Komentāri (32)

mxblack 29.03.2011. 19.44

Tiktiešām ja veselība ir laba, ja ir kādi pieņemami ienākumi un jumts virs galvas, tad nav par ko bēdāties. Pasauli tāpat nesalāpīsi un nepārtaisīsi. Ar tādām muļķībām cilvēks nodarbojas jaunībā, kamēr saprot ka tas nav iespējams. Dzīvi ir japieņem tādu kāda tā ir, tad arī viss notiek. Visgrūtakie esot pirmie simts gadi, tad cilvēks pie visa pierod un viņam kļūst vieglāk. Pat raganas tad uz savām slotām ir apguvušas augstāko pilotāžu un var sacensties ar reaktīvajiem iznīcinātājiem veiklībā.

+2
0
Atbildēt

0

vērtīgs relikts 29.03.2011. 20.57

Lasīju šodien kaut kur E.Veidemanes sašutumu, ka latvieši neprotestē, ka paplukusi tā lietussargu revolūcija.

Kāpēc lai protestētu, ja Latvijā visvairāk ir vislaimīgāko cilvēku – pensionāru?

Kad pensijas vecumu sasniegsim arī tie, kam pašreiz tas pusmūžs, tad visi būsim laimīgi !
Izņemot tos, kas pašreiz vēl bērni, bet tie gan jau kaut kur aizbrauks, kur siltāks.

+2
-1
Atbildēt

3

    vērtīgs relikts > vērtīgs relikts 30.03.2011. 18.36

    to ombros…

    Paldies par komplimentu, bet kaut kā man ne visai piestāv. Man pat nav ādas bikšu, ko uzspīlēt…, būsi ar kādu sajaucis

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > vērtīgs relikts 29.03.2011. 21.58

    to karmenab
    Lai palaistuve uzspīlē savas ādas bikses, sapērk dzeramo un uzkožamos, varbūt savāks zem sava karoga bariņu protestētāju. Lai nesapņo par “lietussargu revolūciju”

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    rabinovichs > vērtīgs relikts 30.03.2011. 10.12

    Vispareizākais komentārs!Prieks,ka vēl nav zudusi humora sajūta drūmajā ikdienā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 30.03.2011. 11.31

tikai reklamas bukletos par paaukstinatu pensijas limeni tiek solita laime..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu