Zvērināta notāre atklāj dokumentu viltojumu • IR.lv

Zvērināta notāre atklāj dokumentu viltojumu

25
Ilze Malaševska

Piziča: Mēģinājumi viltot dokumentus notiks vienmēr

Zvērināta notāre Janīna Nollendorfa nostiprinājuma līguma sastādīšanas procesā atklājusi viltotu laulātā piekrišanu 13 nekustamo īpašumu atsavināšanai, kas nekustamo īpašumu pircējam ļāvis ietaupīt vairākus simtus tūkstošus latu, informē Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore Vija Piziča.

Notāri jau iepriekš ir saskārušies ar dokumentu viltojumiem, tomēr šoreiz dokumentu viltojumu izdevies atklāt nejaušības dēļ. Notārei Nollendorfai iesniegto dokumentu klāstā bija vairāki dokumenti, kuriem ir privātais statuss, tomēr vienam, laulātā piekrišanas dokumentam, kas ir publisks, bija iespēja veikt pārbaudi, salīdzinot ar citiem dokumentiem un atklāt viltojumu, atklāja Piziča.

Lai gan viltotais dokuments nav juridiski būtisks, tas ļāvis pircējam ietaupīt apmēram 100 tūkstošus latu, kuru viņš jau dokumentu noslēgšanas dienā bija gatavs ieskaitīt pārdevēja kontā, sacīja Piziča.

Piziča neatklāja kādas ir konkrētās viltojuma pazīmes, lai neinformētu dokumentu viltotājus par šīm tehnoloģijām, tomēr viņa norāda, ka viltotāju iztēle ir bagāta un viņi vienmēr “ir soli priekšā”.

Visizplatītākie dokumentu viltojumi ir privātie dokumentus, piemēram, testamenti, kas netiek sastādīti jurista klātbūtnē, tāpēc tajos rakstīto informāciju notāriem pārbaudīt ir grūtāk. Ja ir atklāts viltojums, dokumenti tiek nodoti kriminālpolicijai, kas tālāk veic lietas izmeklēšanu.

“Privātie dokumenti vispār nav 20. gadsimta dokumenti, tie būtu jāizmanto mazāk,” norāda Piziča. “Ja cilvēki būtu saprātīgi, neizvēlētos privātos dokumentus.”

Lai paaugstinātu notāru informētību par viltotajiem dokumentiem un to prasmes atklāt viltojumus, notāri reizi divos gados tiek informēti par dokumentu viltojumiem, izmanto datu bāzes, dokumentu sastādīšanai izmanto ūdenszīmju veidlapu papīru, ko Latvijā neražo, kā arī ceļ savu kvalifikāciju viltojumu atpazīšanā un darbā izmanto modernās tehnoloģijas, sacīja Piziča.

 

Komentāri (25)

janazakovica 24.03.2011. 16.40

labak lai pastasa kas notariem nolobeja notara likumu kas lauj laupit savu tautu it ka legali likumu robezas tiesi ta pat kaa tiesas izpilditaji…valsts maksligi radija priviligetas skiras – augstakos ierednus.notarus,tiesas izpilditajus,policijas generalus,zinatniekus akademikus bez akademijam loti loti gars saraksts izveidojies.padomju piegajiens-radit priviligetas skiras.ta rodas skiru naids.

+2
-2
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu