Japāna drīzumā cer atgūt kontroli par situāciju • IR.lv

Japāna drīzumā cer atgūt kontroli par situāciju

23
Fukušimas trešā reaktora dzesēšana
Ilze Malaševska

Pasaules Banka: zemestrīce valstij varētu izmaksāt 235 miljardus dolāru

Elektrības padeve ir atjaunota trijos Fukušimas atomelektrostacijas (AES) reaktoros, tomēr dzesēšanas sistēma vēl nedarbojas, tāpēc situācija joprojām ir nopietna, portālam BBC sacīja Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) pārstāvis Endrjū Grahams.

“Pēdējo 24 stundu laikā ir bijuši daži pozitīvi notikumi, bet kopumā situācija vēl joprojām ir ļoti nopietna,” sacīja Grahams. Viņš sacīja, ka radiācijas līmenis Japānas lielākajās pilsētās diennakts laikā “nav būtiski mainījies un joprojām nesasniedz cilvēku veselībai bīstamu atzīmi”.

“Mēs uzskatām, ka tagad mēs esam nonākuši situācijā, kad mēs esam ļoti tuvu, lai iegūtu kontroli,” sacīja vietnieks kabineta sekretārs Tetsuro Fukuyama.

Pirmdien, pēc tam kad virs trešā AES reaktora bija pacēlušies dūmi, uz laiku evakuēti strādnieki, apliecināja spēkstacijas operators “Tokyo Electric Power Co” (TEPCO). Šī ziņa parādījusies neilgi pēc tam, kad ANO starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) apliecināja, ka AES piektā un sestā energobloka reaktorus izdevies atdzesēt līdz drošam līmenim.

Japānu piemeklējusī postošā zemestrīce un tai sekojošais cunami valsts ekonomikai varētu izmaksāt līdz pat 235 miljardiem ASV dolāru (117,5 miljardiem latu) jeb 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet rekonstrukcija varētu ilgt piecus gadus, pirmdien prognozēja Pasaules Banka (PB), ziņo LETA.

“Ja vēsturi var uzskatīt par vadlīnijām, tad IKP izaugsme negatīvi tiks ietekmēta līdz 2011.gada vidum,” norādīja PB. “Taču izaugsme varētu paātrināties turpmākos ceturkšņos, paplašinoties rekonstrukcijas darbiem, kas varētu ilgt piecus gadus.”

Kopš postošās dabas katastrofas 11.martā Japānai nācies arī cīnīties ar kodolenerģijas krīzi Fukušimā, taču PB savā novērtējumā šo faktoru nav pieminējusi.

Savukārt Šveices pārapdrošināšanas gigants “Swiss Re” pirmdien paziņoja, ka Japānas zemestrīce kompānijai varētu izmaksāt aptuveni 1,2 miljardus dolāru (600 miljonus latu).

Uzņēmums gan norādīja, ka šīs aplēses vēl varētu tikt palielinātas un patiesais izmaksu apjoms būs zināms vien pēc vairākiem mēnešiem, ņemot vērā deviņas balles spēcīgās zemestrīces un cunami radītos plašos postījumus.

 

Komentāri (23)

janazakovica 21.03.2011. 14.49

un svinigi pasuzspridzinaties uzraujot gaisaa visas trisdesmit savas atomstacijas

0
-8
Atbildēt

1

    Marta Zariņa > janazakovica 22.03.2011. 12.51

    Zini tādu anekdoti par to kā čalim iedod divus prezervatīvus. Kādēļ divus?
    Vienu, priekš tēva, lai vairāk tādus netaisa, otru lai uzmauc galvā un saprot, cik liels … viņš ir.

    Nav gadījumā par Tevi?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu