Krievijas ĀM: Leģionāru gājiens ir izaicinājums starptautiskajai sabiedrībai • IR.lv

Krievijas ĀM: Leģionāru gājiens ir izaicinājums starptautiskajai sabiedrībai

35
"Daugavas vanagu" gājiens uz Brīvības pieminekli Leģionāru atceres dienā. Foto: Dita Krauze
Ilze Malaševska

Latvijas ĀM nekomentē informāciju, jo nostāju pret 16.martu paudusi iepriekš

Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) ceturtdien paziņoja, ka trešdien notikušais leģionāru gājiens Rīgas centrā uzskatāms par nacisma atainošanas mēģinājumu un ir izaicinājums starptautiskajai sabiedrībai.

“Tādi nacistu atbalstītāju saieti ir neslēpts izaicinājums starptautiskajai sabiedrībai,” brīfingā Maskavā sacīja Krievijas ĀM preses sekretārs Aleksandrs Lukaševičs.

Viņš teica, ka šis gājiens ir “mēģinājums pārskatīt Nirnbergas tribunāla rezultātus, mēģinājums attaisnot fašistiskos noziedzniekus”.

Krievijas ĀM pārstāvis pauda cerību, ka “centienu attaisnot nacismu recidīvi saņems principiālu novērtējumu no mūsu starptautiskajiem partneriem”.

Lukaševičs uzsvēra, ka “bijušo SS leģionāru un viņu atbalstītāju gājienā piedalījās daudz Latvijas politiķu un Saeimas deputātu no radikālajām partijām”.

Latvijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Sīlis telefonintervijā atteicās komentēt izskanējušo informāciju. Viņš uzsvēra, ka ministrija jau vairrākkārt ir paudusi savu nostāju saistībā ar 16. martu, un tā nav mainījusies.  “Šo pausto viedokli mēs pieņemam zināšanai,” viņš piebilda.

Sīlis uzskata, ka Latvija nevarētu izpelnīties starptautisko parneru novērtējumu, jo 16. marts ir katru gadu, savukārt šogad viss noritēja mierīgi.

Ir.lv jau ziņoja, ka bez nopietniem incidentiem trešdien Rīgā notika leģionāru piemiņas gājiens no Doma baznīcas līdz Brīvības piemineklim, kur gājiena dalībniekus sagaidīja tā pretinieki. Neviens netika aizturēts. Pēc policijas aplēsēm, gājienā piedalījās 2500 līdz 3000 cilvēku, savukārt gājiena pretinieku vidū bija vairāki desmiti cilvēku.

Komentāri (35)

solanay 17.03.2011. 17.41

Pareizi, vajadzīga Nirnberga 2, lai izvērtētu staļinisma, boļševisma un sarkanā terora noziegumus gan pret kaimiņvalstīm, gan pašā PSRS / Krievijā. Baigais gads ar teroru un izsūtīšanām atvēra acis Latvijas sabiedrībai, cilvēki kā vienīgo iespēju cīnīties pret sarkano mēri, redzēja iestāšanos Leģionā, kaut arī lielākā daļa tika iesaukti piespiedu kārtā. Tā sanāca, ka bieži vien tēvs pret dēlu vai brālis pret brāli bija spiesti cīnīties pretējās frontes pusēs divu noziedzīgu režīmu sadursmē. Bez tam leģionāriem padomju propaganda piedēvēja daudzus grēkus, kuros tie nebija vainojami un nevarēja būt vainojami, jo Leģions tika izveidots krietni vēlāk. Ne jau nacismu piemin 16. martā, bet gan karavīrus, kuri cīnījās pret citu noziedzīgu režīmu. Igauņu un latviešu leģionāru atšķirīgo statusu no vācu SS vienībām jau sen ir atzinušas ASV un citas sabiedrotās valstis. Ne velti leģionāriem jau Nirnbergas prāvas laikā uzticēja aizturēto konvojēšanu. Jo ātrāk Krievija būs spējīga objektīvi izvērtēt savu vēsturi un dot nosodījumu boļševiku režīma noziegumiem, jo lielākas cerības tai iegūt sabiedrotos un draugus starp Eiropas demokrātiskajām valstīm. Ceru, ka savu ieguldījumu vēstures objektīvā izvērtēšanā spēs dot nesen izveidotā Latvijas-Krievijas vēsturnieku komisija.

+23
-1
Atbildēt

3

    kristaps_drone > solanay 18.03.2011. 14.08

    Visam Tevis rakstītajam var piekrist, taču cerēt “ka savu ieguldījumu vēstures objektīvā izvērtēšanā spēs dot nesen izveidotā Latvijas-Krievijas vēsturnieku komisija.” nu gan nav vērts!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gumbrainz > solanay 03.04.2011. 02.03

    Nu uz šo komisiju daudz cerības gan nevajadzētu likt. Ne velti igauņi jau atteicās no šādas komisijas. Tā varētu tikai vienoties, ka nevar vienoties. Vienīgi ja kādus ne pārāk nozīmīgus arhīvu materiālus varēsim dabūt …

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > solanay 17.03.2011. 23.02

    Biotop, precīzi! Un tieši šī nostāja ar Tavējo argumentāciju būtu uz visiem stūriem jātgādina ĀM: amerikāņu, angļu — sabiedroto! — nostāja jāatgādina kā pamācība sabiedroto kopas demagoģiskākajam antiņam, Krievijai. ĀM ir vajadzīgi pretuzbrukumi, kuros aicināt palīgā arī tagadējos tālaika sabiedroto tiesību un iespēju pārņēmējus. Krievija sprēgās pret pārējiem sabiedrotajiem un viņu viedokli? Meģinās, bet, iespējams, uzmanīgāk un klusāk.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

piziks 17.03.2011. 23.14

Kad izdosies mums visiem sagaidīt to brīdi, kad jēga būs — kā šoreiz — no policistu formās ģērbtajiem žogstabiem. Pirmoreiz acīs īsti iedūrās viena garāmpalaista būšana, kad iekšlietu ministrs bija Godmanis. Policistu jūra, viss it kā kārtībā, bet 16. marta apkarotāji stāv ar absolūti apmelojošu deizinformāciju plakātos! Toreiz bija ar līķu skaitu Rumbulā, — kāds sakars Rumbulā nošautajiem ar SS Waffen vienībām/leģionu?! Šoreiz arī Panorāmas sižetos varēja pamanīt vairāklus, tikpat apmelojošus plakātus. Ja nepietiek zināšanu pašiem policistiem, pāris trīs vēsturnieku vienību līdzi vai pie videomonitoriem un, tikko redzama deza/atklāt apmelojumi, plakātniekus busiņā iekšā/no publikas ārā! Šai lietā, protams, vajadzētu apštukot, kurš pants tādai apmelošanai piemērots. Jo — kad skatās citvalstnieki, kam to stulbumu pārtulko, tad rodas iespaids, ka tā ir patiesība, pret kuru neiebilstam, pat kuru mums jākaunas! Bet iebilst vajadzētu stipri, taisnīgi un likumīgi, un bargi arī, lai pārietu vēlme ar tādu demagogīju nodarboties. Citādi — kāda j;ega latviešiem Latvijas vēsturi pašiem mācīties, ja nespējam zināšanas likt lietā?!

+14
-1
Atbildēt

4

    oskaar > piziks 18.03.2011. 01.13

    Cien. Optiskais Tēmekli!
    Ne jau policiju jāsauc. Vienkārši- ja apkārt stāv cilvēki, kuriem plakāts būs nepieņemams- šie apkārt stāvošie paši aizvāks to plakātu.
    Ja apkārt plakātam stāv ļaudis, kuriem tas plakātā rakstītais ir pieņemams- tad plakātu neaizvāks.
    Bet ja plakāta aizvākšanā piedalīsies policisti, tad televizoru ekrānos atainotajās ziņās tas izskatīsies kā vārda brīvības apspiešana- un pareizi vien būs! Un teleziņu filmētājiem – it sevišķi no austrumu kaimiņu puses- tā ir kā medusmaize.
    Man pašam ir vienalga- ko viņi tur 16. martos mēģina itkā sadalīt. Ir skaidrs, ka tam sen jau nav nekādas saistības ar to- ko Latviešu leģionāri darīja pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados. Ir tikai šodienas politiķu centieni pavilkt sedziņu uz savu pusi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 17.03.2011. 23.48

    Andrej, tātad ir jāuzrodas blakām tādiem apmelotājiem un demagogiem provokatoriem tādiem apkārstāvošajiem cilvēkiem, kurus šie meli aizskar un kuri sauc palīgā policiju! Elementāri, Vatson! Elementāri, Mendelson! Bet nolaistām ausīm izlikties, ka viss kārtībā, tas ir gan dumi, gan gļēvi. Un, vari būt drošs, kad pirmos 5 — 6 tādus apmelotājus paturēs būrī par nacionālā naida kurināšanu ar demagoģiju publiskā vietā, būs iespēja medijos precizēt, kur, kas un cik un ko šava, bet šo pašu afišstabu skaits samazināsies, ja neizzudīs pavisam.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 18.03.2011. 07.07

    Cienījamais Andrejsg! Tīši aplamas “informacijas” publiskošana starpnacionālā un starpetniskā naida kurināšanai ir sodāma padarīšana. Demokrātijas vārdā Tu esi gatavs aizstāvēt informatīvo “bezpreģelu”. Es nē. Var tādu plakātu turētājiem uzreiz nesūtīt virsū ex-alfiniekus un nebarot Krievijas TV kameras ar barību, ko tās gaida, — līdz nākamgada 16. martam gan ir iespējas mūsu pašu LTV rullīšos visus turētājus sameklēt un ar pavēstēm uz vēsturiskās patiesības noskaidrošanu kvantitaīvi un ģeogrāfiski DP utml. aicināt — bez steigas! Ir jāgrib! “Š’ob drugim ņe povadno stalo.”

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    oskaar > piziks 17.03.2011. 23.41

    Tādos pasākumos vēsturnieki neko izdarīt nespēj.
    Jebkurš īblis var izkarināt plakātu ar jebkādu dezinformāciju. Pilnīgi vienalga- kādu. Ja vien viņam blakus stāvošie ļaudis to neuzskatīs par viņiem nepieņemamu.
    Ja kaut kādi policisti pēc kaut kādu vēsturnieku norādes sāks plakātniekus likt busiņā, tad tas tik tiešām izskatīsies pēc patiesības, par kuru mēs kaunamies. :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Inese Birzniece 17.03.2011. 17.28

“Uzvaras svētku” svinības ir apdraudējums. Visas tautas piemin savus kritušos, bet homo soveticus svin svētkus.

+14
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu