“Latvenergo” tarifu lietu varētu skatīt tikai pēc gada • IR.lv

“Latvenergo” tarifu lietu varētu skatīt tikai pēc gada

15
Jānis Saliņš, F64

15.martā iesniegumu uzrakstījis arī Neo; otrdien lems par viņa pieteikumu

Līdz lietas izskatīšanai Administratīvajā apgabaltiesā par jaunajiem “Latvenergo” tarifiem var nākties gaidīt gadu, jo pieteikumu izskatīšana pirmajā tiesas sēdē tiek nozīmēta aptuveni viena gada laikā no pieteikuma saņemšanas tiesā, aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa.

Jau ziņots, ka apgabaltiesa 14.martā ierosināja administratīvo lietu pēc divu privātpersonu – Kaspara Ozoliņa un Alda Pauliņa – pieteikuma par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmuma atcelšanu par “Latvenergo” tarifiem, kam jāstājas spēkā šā gada 1.aprīlī. SPRK atvēlēts laiks līdz aprīļa vidum paskaidrojumu sniegšanai par pieteikumu.

Pēc SPRK paskaidrojumu saņemšanas tiesa varētu noteikt datumu, kad lieta tiks izskatīta tiesas sēdē. Saskaņā ar Trubiņas sniegto informāciju tiesas noslodze ir tāda, ka lieta izskatīšanai tiesas sēdē tiek nozīmēta aptuveni viena gada laikā no pieteikuma saņemšanas tiesā.

Trubiņa informēja, ka Administratīvajā apgabaltiesā saņemti pieci pieteikumi par SPRK lēmuma atcelšanu, ar kuru jaunie “Latvenergo” tarifi apstiprināti.

Kā pēdējā pieteikumu tiesā 15.martā iesniegusi privātpersona Ilmārs Poikāns jeb Neo, un otrdien lems par viņa, kā arī par deputātes Ritas Strodes (PLL) un Kristīgi demokrātiskās savienības iesniegto pieteikumu virzību, papildināja Trubiņa. Patlaban lietas pēc šiem pieteikumiem vēl nav ierosinātas.

Jau vēstīts, ka jaunais tarifu plāns paredz 1200 kilovatstundu (kWh) patēriņa limitu gada garumā no šī gada 1.aprīļa, par kuru mājsaimniecībām saglabātos pašreizējais tarifs 8,25 santīmi. Virs šī limita patērētās elektrības tarifs būtu 10,74 santīmi. Energokompānija šādu robežu noteikusi, vadoties pēc pašas fiksētajiem datiem, ka puse mājsaimniecību tērē līdz 100 kWh mēnesī, gadā nepārsniedzot minēto apjomu. Pēc iedzīvotāju un Labklājības ministrijas iebildumiem “Latvenergo” paziņoja, ka ģimenēm ar bērniem izdevumus par elektrību varētu mazināt, izmantojot pērn ieviestajai līdzīgu atbalsta programmu.

Komentāri (15)

silvija_vitina 15.03.2011. 12.12

Un kas notiks, ja pieteikumu tiesā saņemsies uzrakstīt nevis 2-3 privātpersonas, bet, hipotētiski pieņemsim, visi iedzīvotāji, kurus skar šie tarifi? Kāda būs tiesas noslodze tad? Vai jautājums, kas skar nevis šo konkrēto sabiedrības aktīvistu personīgās intereses, bet gan plašu iedzīvotāju slāņu intereses, nebūtu jāvirza kādā “steidzamības” kārtā, ja jau zināms, ka šie tarifi stājas spēkā pēc mēneša?

+3
0
Atbildēt

0

mxblack 15.03.2011. 13.31

Bet lielākā jautrība sāksies tad, kad ja tiesa atdzīs šos tarifus par nepareiziem un Latvenergo nelikumīgi iekasētā nauda būs klientiem jāatdod. Lūk tad gan tiesai sāksies īstā noslodze. Manuprāt te atkal rati tiek jūgti zirgam priekšā, jeb valsts institūcija kārtējo reizi nedarboja siedzīvotāju, bet monopolista interesēs. Tos 40 milj. valdība kā galvenais akcionārs no Latvenergo savāca, pretī dodot tiem iespēju vēl daudz vairāk no iedzīvotājiem iekasēt nākotnē, kā iemslu minot neesoša tirgus cenas un Latvenergo nepadarītos darbus. Tatad arī nākotnē Latvenergo daļu savas peļņas atdos valsts ierēdņiem un politiķiem apēšanai, par daļu šīs “peļņas” labos līnijas, bet mēs par to visu maksāsim vēl vienu nodokli. Te Valdība kopā ar Latvenergo klaji demonstrē savu attieksmi pret mums, valsts iedzīvotājiem un pēc būtības bez jebkāda redzama pamatojuma, tātad mūs apzog.

+1
0
Atbildēt

2

    mxblack > mxblack 15.03.2011. 16.03

    Man gan tas viss tik jauki un rožaini neizskatās. Īpaši bizness ir jābalsta uz reāliem skaitļiem, ne uz tukšas muldēšanas un fantazēšanas. Kāpēc reālie skaitļi tiek slēpti? Ja tas bizness būtu godīgs, tad neko nebūtu jāslēpj. Arī argumentācija šim biznesam ir gaužām neloģiska un vāja. Vienkārši Latvenergo par mūsu pārmaksatajiem tarifiem jau agrāk ir guvis labu peļņu,par kuru varēja nopirkt politiķus lai vēl vairāk savu peļņu palielinātu. Kāpēc gan SPRK, gan Kampars darbojas kā šī uzņēmuma advokāti? Kāpēc viņi visi spēlē ar aizklātām kārtīm? Tas taču ir valsts, tātad arī mūsu uzņēmums. Tad kas mūsu uzņēmumam no mums ir slēpjams? Te nav nekādas loģikas, ir tikai nesaprotami milzīgi tarifi.Tā godīgi cilvēki nerīkojas, ja negrib kādu piekrāpt. Un vai ir kāda garantija ka tie 40 milj. tika ieskaitīti sociālajā budžetā? Teikt jau var visu ko, tikai blēžiem ticēt gan nav saprātīgi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mxblack 15.03.2011. 14.01

    Kurā universā tu domā šāds lēmums tiks pieņemts? :) Tas ir bizness. Ļaunprātīga monopola izmantošana? Nav. Sabiedriskā tarifu regulātora likums pārkāpts? Nē. Slikts PR? Jā. Ierobežos ekonomikas atkopšanos? Iespējams. Bet kopumā tas bija bizness lēmums.

    Īstenībā šī ir dilemma. Latvenergo pelna smuku piķi un ar šo piķi var dzēst daļu no deficīta – proti, šī nauda tiek izmantota pensiju, algu un pabalstu izmaksai. Taču tajā pašā laikā ir diezgan skaidrs, ka LE ir nepieciešami līdzekļi, lai uzlabotu tīklu stāvokli, jo nav normāli šādi elektrības pārrāvumi.

    ko es ļoti gribētu noskaidrot, ir LE minētie cipari par mēneša patēriņu. Tie var būt gan pareizi, gan nepareizi (traktējuma nozīmē). Diemžēl šī diskusijas daļa ir apstājusies.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 15.03.2011. 12.42

Vai kāds kas pārzin tiesu sistēmu – kā tiek pieņemti šādi lēmumi par lietu izskatīšanu? Vai tiešām visas tiesas dienas ir aizņemtas, vai arī notiek pārāk liels ‘overdraft’ par citām lietām?

Kaut kā sāk kretinēt tie tiesu termiņi. Šādā veidā ticība tiesai vispār izzudīs – un pamatoti.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu