Tas vēl nav lūzums • IR.lv

Tas vēl nav lūzums

16
Fragments no Rīgas "Dinamo" sestdienas spēles ar Jaroslavļas "Lokomativ". Foto: Romāns Kokšarovs, F64
Kristaps Zaļkalns

Psiholoģiskais pārsvars tagad “Loko”, taču – ne visa sērija

Neliegsimies – pēc fantastiskās uzvaras Jarosļavļā no “dinamiešiem” mājās tika gaidītas divas uzvaras. Tomēr profesionālajam hokejam neierasti agrajā sestdienas “Meladzes spēlē” sekoja pēriens – ar 4:8 un sērijā līdz četrām uzvarām izaicinošs 1 – 2. “Pirmdien viss sāksies no jauna”, vienisprātis ir gan Aleksandrs Ņiživijs un Kriss Holts, gan pretinieku superzvaigzne Pavels Demitra. 

Spēles pirmās 20 minūtes aizritēja ar negaidītu un nospiedošu “Dinamo” pārsvaru. “Sākumā nedaudz nervozējām,” rokas mēteļa kabatās ielicis pēc mača ir.lv lietišķi atzīst pieredzējušais skūtgalvis Pavels Demitra (starp citu, viņš savā labākajā NHL sezonā savāca 93 rezultativitātes punktus, kas ir izcils rādītājs). Nenoliedzami, nomināli stiprākie viesi arī aiz taktiska viltus atdeva iniciatīvu, kā to prognozēja Jarosļavļas prese. “Rīgā ir grūti spēlēt, jo līdzjutēji šeit ir skaļi, ļoti skaļi, – laimīgā kārtā izvirzījāmies vadībā,” turpina 36 gadus vecais slovāks. “Tad jau viegli, kad pārsvars tavā pusē.”

Jā, jau sestajā minūtē cits sāncenšu vecmeistars Daniels Černkvists iededza uz tablo 0:1, taču “Dinamo” turpināja saimniekot un rezultātu izlīdzināja (1:1). Otrajā periodā šis pats zviedrs ar kuplo kazbārdiņu – Černkvists – atjaunoja viesiem pārsvaru (1:2) un vēlāk “uguņojošajās astoņās minūtēs” aizsargs guva arī savus trešos vārtus mačā, sasniedzot hat-trick un faktiski salaužot rīdziniekus – 2:6 . “Komandā ir liels prieks par Denija atgriešanos laukumā (traumas dēļ kopš novembra otrā spēle), viņš – pieredzējis vīrs, tāds, ko vajag šādās play-off spēlēs,” Demitra izvairīgi komentēja, vai plāns ir “Dinamo” apturēt aizsargu metieniem. Hat-trick aizsargam – tas ir rets gadījums.

Arī iepriekšējā spēlē visus vārtus “dinamieši” zaudēja pēc pretinieku aizsargu metieniem. Rīdzinieku vārtsargs Kriss Holts uzskata, ka tā ir veiksme, nevis likumsakarīga. “Viņiem ir augumā raženi uzbrucēji, kuri labi spēlē vārtu priekšā un kuri pēc aizsargu metieniem gaida iespēju dabūt atlēkušās ripas.” Pievēršoties Holta sniegumam, amerikānis mūrī vietu ieņēma, kad viņā laukuma galā līdzjutēji sāka skandēt “Holtu, Holtu!”. Kolēģis Telkvists jau bija ielaidis četras ripas, ne savas vainas dēļ. “Bija ļoti grūti iekļauties spēlē, tā kā tobrīd zaudējām 2:4, bet es neko daudz vairs nevarēju palīdzēt. Tici man, pirmdien būs pavisam cita spēle!” optimistisks ir Holts. 

Mača izskaņā pie Holta vārtiem notika pamatīga izplūkšanās. Komandas biedru provokācijās iesaistījās arī viņš pats, kas ir ļoti neraksturīgi vārtsargiem. “Saproti, es esmu emocionāls cilvēks, un savā ziņā tā bija mana taktika.” Tā reizēm hokejā notiek, lai pakliedētu sāncenšu prieku pirms izšķirošās spēles. Taču “dinamiešu” rokzvaigzne noliedz, ka tāds bijis visas komandas plāns.

Savukārt rīdzinieku pirmo vārtu autors Aleksandrs Ņiživijs aizturu pie ģērbtuves durvīm. Šortos. Saša “uzcepjas”, skaidrojot, ka nav svarīgi vai zaudē ar 1 vai 8 vārtiem. “Šodien kaut kā neveicās,” teic Saša. Vai neierasti agrais spēles sākuma laiks neietekmēja koncentrēšanās spējas? “Tieši otrādi – man pat labāk patika uzspēlēt pa dienu.” Vārtus viņš iemetis pēc labas Hartigana piespēles. “Tā vienkārši sanāca… Kā jau pirms sērijas teicu, es gribēju spēlēt pret “Lokomotiv”, un man patīk ar viņiem spēlēt, jo viņi demonstrē tādu hokeju, kāds simpatizē pašam. Protams, žēl, ka sērijā tagad zaudējam.”

Visbeidzot, bērnu un jauniešu trenerim Andrim Bartkevičam vaicāju, kāda ir recepte, kā pārvarēt šādus visai smagus zaudējumus. “Cits ieiet pirtī, cits aiziet uz restorānu, cits – paspēlējas ar bērniem.” No Kanādas pārbraukušais speciālists uzsver, ka visi ir profesionāļi un par lūzumu ir pāragri runāt.

Šķiet, ar spēlētājiem, treneriem un ekspertiem varētu vēl diskutēt. Taču apsargi nav tik diplomātiski savos izteikumos, kā “Dinamo” un “Lokomotiv” galvenie treneri. “Visiem ārā!” Kameras un diktofonus ātri “aizfīrē”, manāmā steigā pa Arēnu traucas mazi traktori. Uz karstām pēdām jāmontē skatuve dziedātājam Valērijam Meledzem. 

Pirmdien “Arēnā Rīga” sērijas ceturtā kauja. Te kļūdām vairs nav vietas. 

 

Komentāri (16)

dro 14.03.2011. 10.55

Protams, IR jāseko aktuālajam arī sportā, bet kā izskaidrot klusumu pēc Nekā personīgi vakardienas atklāsmēm?

+3
-1
Atbildēt

0

dro 14.03.2011. 21.53

Man ļoti žēl to hokeja karsēju, kuriem Dinamo atbalstīšana ir dzīvesveids, bet sevišķi Šupleru, kura virzienā komentētāji jau sākuši raidīt pirmos pārmetumus…

+2
0
Atbildēt

1

    dace_ampermane > dro 14.03.2011. 22.05

    Cik patīkami dzirdēt kādu saprāta balsi… :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 14.03.2011. 15.36

Eu, kas tad nu? IR sāk sekot līdzi KHL un Dinamo “geopolitiskajam projektam”?! :)

+3
-2
Atbildēt

2

    buchamona > putekliic 14.03.2011. 19.13

    Es nevaru sagaidiit, kad saaksies speele un tureeshu iikshkji par muusejiem :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    aijuaiju > putekliic 15.03.2011. 00.05

    Jā, politiskais fons nav tas gaišākais, taču, domāju, Krievijai pavērtais rāmis uz Eiropu ir pārvērtēts. Tad šādā griezumā uz kopējā fona skumjāk izskatās tas, kā prezidents noliek ziedus Maskavas kapos sarkanbaltām lentēm… Mūžīgi naidu turēsi? Paskaties uz drēbi no gaišās puses: stipra sporta komanda simbolizē stipru valsti (pilsētu) — ar pieticīgo budžetu un pašu spēlētāju resursiem otro gadu pēc kārtas esam spējuši izlauzties blakus Krievijas milžiem, iekļūstot labāko astotniekā. “Dinamo” ar savu publisko tēlu un izslavēto mārketingu ir spējusi radīt patīkamu rezonansi. Arēna ir pilna, tur dzimst prieks, nevis attieksme. Esmu pārliecināts, kamēr mums nebūs sava Nokia, kā tagad modē teikt, tikmēr augsta līmeņa sportu Latvijā varam aizmirst. Ar pliku lepnību laimīgāko nāciju sarakstā nonāksim turpat, kur Kongo…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu