Aija Balode, izlases hokejiste • IR.lv

Aija Balode, izlases hokejiste

Ģimenes sievietes hokeju spēlē katra savā pozīcijā: Aija Balode ir aizsardze (no kreisās), Kristiāna Apsīte — vārtsardze, bet Agnese Apsīte — uzbrucēja. Foto — LHF publicitātes foto
Ilze Šķietniece

Aijai ir 49 gadi, un viņa spēlē Latvijas sieviešu hokeja izlasē, turklāt kopā ar divām meitām. Hokeja federācijā apgalvo, ka tas ir unikāls fakts ne tikai Latvijas, bet arī pasaules līmenī. «Līdz tādam vecumam kā es parasti neviens nespēlē,» atzīmē arī Aija. 

Visas trīs ģimenes sievietes izlases rindās uz ledus tikās aprīļa sākumā, kad Rīgā risinājās pasaules čempionāts pirmās divīzijas B grupas komandām. Ar Aiju sazinos nākamajā dienā pēc izlases sāpīgā zaudējuma Slovēnijai ar 3:4 pēcspēles metienos. Kādas ir sajūtas? «Jaunatnei vakar tā bija traģēdija, bet es uztveru mierīgāk. Man bijusi pietiekami gara dzīve, lai zinātu, par ko patiešām vajag uztraukties,» viņa atbild. Latvijas izlases mērķis ir saglabāt vietu pirmās divīzijas B grupā, kas pēc ranga ir trešā spēcīgākā. Tas arī izdevās. Mūsējās izcīnīja sudrabu.

Aijai šis ir 18. pasaules čempionāts, rāda Hokeja federācijas statistika. Sieviešu hokeju viņa spēlē kopš tā pirmsākumiem Latvijā 1989. gadā. 35 gadu laikā izlaidusi ne vairāk kā piecas sezonas, divas no tām — kad piedzima meitas. Pirms sāka nodarboties ar hokeju, bija panākumiem bagāta daiļslidotāja. 

Pirmais ģimenē ar daiļslidošanu sāka nodarboties Aijas brālis. Kamēr viņam notika treniņi, māsa dzīvojās pa ledus laukuma malu. «Droši vien treneri mammai pateica, lai es arī nāku,» Aija spriež. Viņa sāka trenēties trīs gadu vecumā. Brālis daiļslidošanu pameta, bet Aija turpināja darboties un iekļuva pat Padomju Savienības izlases kandidātu sarakstā. Bija augumā maza, un treneri paredzēja spožu nākotni. Piedāvāja labu partneri Krievijā, bet tas nozīmēja pārcelšanos uz Sanktpēterburgu. Aija palika Latvijā: «Nobijos.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu