Piešķir līdzekļus kompensācijai par ECT spriedumu Jasinskim • IR.lv

Piešķir līdzekļus kompensācijai par ECT spriedumu Jasinskim

19
Jānis Saliņš, F64

Cilvēktiesību tiesa decembrī atzina Balvu policistu vainu kāda apcietinātā nāvē

Valdība 8.martā pieņēmusi lēmumu, ka Finanšu ministrijai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Ārlietu ministrijai (ĀM) ir jāpiešķir 35 141 lats izmaksāšanai Aleksandram Jasinskim saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu, vēsta aģentūra LETA.

Šī naudas summa ir ekvivalenta 50 tūkstošiem eiro, kurus 2010.gada 21.decembra sprieduma lietā “Jasinskis pret Latviju” ECT lika maksāt Latvijai. Prasība tika iesniegta par Balvu policistu nevērīgu izturēšanos, aizturot Valdi Jasinski, un liedzot viņam medicīnisko palīdzību, kā dēļ aizturētais mira. 

ĀM ir uzdots nodrošināt ECT sprieduma tulkošanu latviešu valodā un tulkojuma publicēšanu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

2005.gada 26.februāra vakarā Valdis Jasinskis pēc kopīgas alkohola lietošanas kopā ar paziņām apmeklējis Balvu Amatniecības vidusskolā notiekošo diskotēku, kurā izcēlās kautiņš un Jasinskis nokrita uz skolas pakāpieniem, sasitot galvu pret asfaltu un zaudējot samaņu.

Uz notikuma vietu izsauktā Valsts policijas Balvu rajona policijas pārvaldes ekipāža nolēma Jasinski aizturēt, un, nesagaidot uz notikuma vietu izsaukto neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi, viņš tika aizvests uz Balvu rajona policijas pārvaldi. Pēc protokola noformēšanas Jasinskis tika ievietots atskurbtuvē.

Policisti vēlāk noraidīja piedāvāto medicīnisko palīdzību. Kurlmēmā Jasinska veselības stāvoklis neuzlabojās arī līdz nākamās dienas pievakarei, kad policisti nolēma izsaukt ātro palīdzību. Jasinskis nomiris jau slimnīcā. Saskaņā ar tiesu medicīniskās ekspertīzes rezultātiem Jasinska nāves iemesls bija smaga galvaskausa trauma, kuru viņš guva, krītot no Balvu Amatniecības vidusskolas kāpnēm.

Jasinska tēvs iesniedza prasības vairākās instancēs Latvijā, taču gan Balvu rajona prokuratūra, gan Latgales tiesu apgabala prokuratūra noraidīja sūdzības.

Komentāri (19)

kkristaps 11.03.2011. 12.36

Kāds sakars Ārlietu ministrijai ar Balvu policijas izdarīto noziegumu??? Vai šo naudu nevajadzētu piedzīt no vainīgajiem policistiem un viņu priekšniekiem, kā arī no Balvu rajona prokuratūras un no tās otrās instances, kas “nesaskatīja” pamatu lietas ierosināšanai? Kāpēc nodokļu maksātājiem ir jāapmaksā gan kompensācija par Šķēlem labvēlīgiem izcili dumjiem Latvijas tiesas spriedumiem, gan par visvisādiem sagrieztiem kuģiem un citām visdažādākajām valsts iestāžu stulbuma un korumpētības izpausmēm?

+5
0
Atbildēt

2

    piziks > kkristaps 11.03.2011. 17.51

    ECT vinnēs arī Ilze Nagla un tad ar nodokļu maksātāju naudu apmaksās Valda Dombrovska valdības stulbumu, kas tika realizēts Lindas Mūrnieces vadībā. Kāda starpība, kurā valdībā cik idiotu, — maksā nodokļu maksātāji.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > kkristaps 12.03.2011. 09.22

    Ilze Nagla kā likumpārkāpēja piesedzēja ECT vinnēs, es atvainojos, sūdu uz kociņa, tādējādi šis jautājums nav aktuāls.

    0
    0
    Atbildēt

    0

kkristaps 11.03.2011. 13.37

Ja cilvēks, pie tam cilvēks ar īpašām vajadzībām, nomirst policistu necilvēcīgas attieksmes dēļ, tas ir noziegums. Punkts un āmen. Zaudējumi ir jāatlīdzina tam, kas tos ir radījis, nevis valstij, t.i., nodokļu maksātājiem. Kas te nav saprotams?

+4
0
Atbildēt

1

    aguslens > kkristaps 11.03.2011. 17.08

    Zaudējumi ir jāatlīdzina valstij. To, ka vainīgie nav jāsauc pie atbildības, valsts izlēma jau iepriekš. Gala rezultātā par piesegšanu samaksās nodokļu maksātāji. Nav problēmu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Pats 11.03.2011. 12.57

1. Kur teikts, ka runa ir par noziegumu?
2. Pienākums atlīdzināt zaudējumus uzliek valstij, nevis “Balvu policijai”, tāpēc arī ĀM.
Cilvēka nāve nav tas jaukākais, kas var notikt, bet kladzināt par ļaundarībām, nezinot lietas apstākļus, arī nav smuki. Policijas vaina šajā gadījumā ir saistīta ar savlaicīgu palīdzības nenodrošināšanu, kā arī viņu rīcībā nebija informācijas par traumas nopietnību.

+1
-2
Atbildēt

1

    antresols > Pats 11.03.2011. 17.08

    Pirmkārt, policijas darbinieki bija informēti par to, ka cilvēks ir nedzirdīgs un, iespējams, ir galvas trauma. Tāpēc to var kvalificēt je ne kā apzinātu nonāvēšanu, tad vismaz nonāvēšanu aiz neuzmanības.
    Otrkārt, pilnīgi atbalstu ideju, ka tie, kuri ir radījuši valstij zaudējumus, tos arī atmaksā. Šobrīd mēs visi maksājam par to, ka daži policijas darbinieki sajutās pārāk vareni un nesodāmi. Vai Jūs par to vēlaties maksāt? Es nē.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu