Nedēļas komiķis • IR.lv

Nedēļas komiķis

27
Ainārs Šlesers. Foto: Edijs Pālēns/LETA
Askolds Rodins

Šlesers rosina pilsonības pārdošanu 

Ceturtdien Saeimā, tiesa tikai kuluāros, tika diezgan plaši spriests par priekšlikumu, ar kuru publiskajā telpā nācis klajā Saeimas deputāts Ainārs Šlesers, viens no apvienības “Par labu Latviju” (PLL) līderiem. Viņaprāt, Latvijas pilsonību varētu piešķirt katram gribētājam, kas spētu īpašā fondā iemaksāt vienu miljonu eiro (aptuveni 700 tūkstošus latu). Šlesers aplēsis, ka desmit tūkstoši šādā ceļā iegūtu jaunpilsoņu ļautu nomaksāt valsts ārējo parādu, un kaut kas vēl pāri paliktu. Pēc tam pilsonības tirdzniecību varētu mest pie malas, taču savus piecus gadus kontrolskaitļa sasniegšana prasītu. 

Jāteic, ka Šlesers palaikam nāk klajā ar dimdošiem paziņojumiem. Pirms pāris gadiem viņš visur stāstīja, ka mācīs cilvēkus nevis kā mazāk naudu tērēt, bet kā vairāk pelnīt. Var jau būt, ka māca ar’, tikai kaut kur pagrīdē. Tāpat pačibējuši 50 tūkstoši darba vietu, kura Šlesers solīja “saražot” tepat Rīgā. 

Viņa “caursišanas” spējas lielā mērā noteica Saeimas lēmumu izniegt terminētas uzturēšanās atļaujas tiem citu valstu (saprotams, ka galvenokārt Krievijas) pilsoņiem, kas ieguldījuši noteiktu naudas summu Latvijas ekonomikā, ar ekonomiku saprotot arī, piemēram, dzīvokļa iegādi Rīgā. Par to, ko valsts guvusi no šī lēmuma, spriest laikam vēl par agru, taču ir pilnīgi skaidrs, kāds ir pie uzturēšanās atļaujām tikušo cilvēku guvums – viņi var brīvi iebraukt Eiropas Savienības (ES) valstīs. 

Šlesera jaunā ideja likusies par traku pat paša apvienības biedriem Saeimas frakcijā. Saeimas PLL frakcijas vadītājs, Šlesera “tiešais priekšnieks pa Saeimas līniju”, Edgars Zalāns jau pasteidzies paziņot, ka “tas ir tikai un vienīgi Šlesera viedoklis, frakcija to neatbalsta”. 

Šlesera ieteikums bija visai pārsteidzošs, taču vēl lielāku pārsteigumu sagādāja Latvijas politiskās elites spices gals, kas par to runāja pavisam nopietni, kā par kaut ko gandrīz vai uz līdzenas vietas reāli iespējamu. 

Ir jau, ir pasaulē valstis, kuru pilsonība iegūstama akurāt Šlesera piedāvātajā variantā, taču šīs valstis ir visai specifiski politiskie veidojumi. Pārdod jau ne to vien. Pirms pāris gadiem varējām uzzināt, ka kāda Okeānijas salu valsts pieprasījusi Krievijai 50 miljonus dolāru par Abhāzijas un Dienvidosetijas valstiskās neatkarības atzīšanu. Jādomā, ka arī saņēmusi, jo atzīšanas fakts publiskots. Krievijai no tā jēgas maz, taču arī pundurvalstiņai tāpēc gabals nenokrita – var spriest arī tā. Paldies deputātam, ka neaizdomājās līdz specifiski politiskam pārdošanas objektam. Praktiskas vajadzības pēc tā nav, taču, ja mēs piedāvātu, Krievija atplestām rokām mestos nomāt, teiksim, kara flotes bāzi Liepājā. Naudu plēstu kā ukraiņi, par Sevastopoli, un piedevām rastos pamats sarunām ar Krieviju par dabagāzes cenas pazemināšanu, ja ne līdz Smoļenskas apgabala, tad vismaz Baltkrievijas līmenim.
Var daudz ko izdomāt.
Vēlajos viduslaikos labs noiets bija indulgencēm: vēl nēesi sagrēkojis, bet grēka atlaišanas dokuments jau rokā. Tas bija pat ļoti ērti. 

Šlesera piedāvātajai precei var neatrasties vai tikpat, kā neatrasties pircēji. Jau minējām uzturēšanās atļaujas, kas dod Krievijas iedzīvotājiem kārotos “ES labumus” un izmaksā daudz lētāk. Turklāt, ja tirgosim Latvijas pilsonību par naudu, neizbēgami radīsies jautājums, vai nepilsoņu problēma arī nebūtu jārisina ar naudas palīdzību, samaksu sasaistot ar nepilsoņu maksātspēju. Vai piešķirt pilsonību, ļaujot samaksu veikt desmit vai divdesmit gadu laikā. Var daudz ko izdomāt. 

Ja daba nebūtu atvēlējusi Šleseram tik daudz tiešuma (ne visu laiku, atsevišķos brīžos), viņš savu ideju varēja izklāstīt, sacīsim tā, no cita gala. Latvijas likumdošana paredz pilsonības piešķiršanu par īpašiem nopelniem mūsu valsts labā. Tiesa, katrs šāds priekšlikums tiek skatīts individuāli, un galavārds pieder Saeimai, un, šķiet, neviena sasaukuma Saeima nav nobalsojusi par atteikumu pretendentam. 

Atliek gaidīt, vai netiks rosināta diskusija, kas ir un kas varētu tikt uzskatīts par īpašiem nopelniem Latvijas labā. Ja kādam nebija zināms Aināra Šlesera domāšanas veids – te tas parādījās ļoti uzskatāmi. Tāpat, kā citu politiķu gatavība nopietnām sejām un augstiem vārdiem runāt par gadījumu, kas patiesībā drīzāk būtu vērtējams kā anekdotisks. Gan pēc satura, gan pasniegšanas veida.

Komentāri (27)

silvija_vitina 11.03.2011. 10.21

politiķis bez publicitātes ir 0. Tāds Š. kļuva pēc sava kļūmīgā PLL projektiņa. Nu kas viņam nekaitēja vicemēra amatā? bet nē – sagribējās “paņemt zvaigzni no debesīm”, tikai nesanāca. Tagad jākaldina spozme ar to, kas palicis pāri- ar savu intelektu, kāds nu viņš ir… Rezultāts, kā smejies, uz sejas.

+13
0
Atbildēt

0

mary75 11.03.2011. 09.45

Nu bet, īstenībā, pēc 20 gadus ilgiem centieniem pataisīt Latviju par banānu republiku, degradējot visas valsts struktūras, iefiltrējot visur “lielākos kretīnus” tas būtu tikai nākamais loģiskais PLL solis, brīnos, kāpēc to neatbalsta draugi no ZZS un SC, kas arī taču piedalijās un piedalās valsts struktūru, sevišķi tiesībsargājošo, graušanā, arvien tuvinot Latviju kādas salu pundurvalstiņas vai Somālijas līmenim.
Pastāv viedoklis, ka, savā laikā, Lielbritānija spēja iekarot visu pasauli un izveidot tādu impēriju tikai tāpēc, ka vēlēšanu tiesības tur bija tikai tiem, kas maksāja nodokļus, arī ASV kas līdzīgs esot bijis.
Un Eiropa ir tādā situācijā tikai tāpēc, ka politiķi spiesti izdabāt nestrādājošam lumpeņelektorātam, un dzīvot pāri līdzekļiem.
Ja Latvija atgrieztos pie šādas sistēmas, Šleseru, Brigmaņu un Lembergu mums noteikti būtu daudz mazāk, žēl, ka to nevar izdarīt.

+13
-2
Atbildēt

8

    disassociative > mary75 11.03.2011. 11.28

    Cerības nulle. Bet cik ilgi to piecietīsim? Esam vajadzīgi reizi divos gados – uz Saeimas un pašvaldību vēlēšanām? Pārējo laiku stāvam pie ratiem. A varbūt sākt tos ratus stumt?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > mary75 11.03.2011. 11.18

    alias – cik lielas cerības, ka patreizējās partijas, kādas nu tās nu ir, mūs uzklausīs? Kaut kas par pūces asti un cirvja kātu tak dzirdēts?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > mary75 11.03.2011. 10.51

    Balsstiesības tikai nodokļu maksātājiem -traks, vai? Mūsu partijas, neatkarīgi no tā, vai sauc sevi par kreisām, labējām vai sarkanzaļām, dzīvo no izdabāšanas tam elektorātam, kas no nodokļiem pārtiek, nevis tos maksā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > mary75 11.03.2011. 13.38

    alias – ratus stumt? Pieņemu, ka metafora, bet ko tad īsti?
    Esošās pseidopartijas laikam mums abiem nepatīk, bet šīs, nu maitas gatavās, dabā pastāv un dažas pat valda. Vēlēšanās pārkombinēsim, un dziesma tālāk rit. Atmetam “ģermokrātiju” un ceļam vadoni? To jau esam ēduši un redzam vēl. Ko tad? Turpinām gaudu dziesmas netā?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > mary75 11.03.2011. 10.06

    ja iet runa par Lembes atbalstu , tad tas ir garaam , viņš savu vareešanu , kura tam ir daudzreiz lielaaka kaa no malas saskataams , viņam lablatviešus nevajag , taa ir saujiņa izputeejušo miljonaaru un to liidzskreejeeji , siikburžuaazija , ar taadiem Lembem nav pa ceļam , tie prasiis daliities kumosaa , viņam cits pricels un tas ir muusu austrumu kaimiņš , kuram muusu saeimaa ir ieveerojam paarstaavnieciiba ,interfronte , tai no Lembes neko nevajag izņemot daliibu pi varas uz ko jau iets 20 gadus , par to viņi Lembem paliidzees notureeties briiviibaa ….
    ja runaa par to stulbo koomismu , nu taadus murgus var ierakstiit kaaliem Tvaiku ielaa , un vai taadeeļ vispaar veerts iespringt , tas liidzzigi tai utopijai kaa Dugavas savienošanai ar Melno juuru

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    disassociative > mary75 11.03.2011. 10.52

    Nu bet mums nevajag šādas partijas. Ja visas tiesības un privilēģijas būs tikai tiem, kas maksā nodokļus, tad šādas partijas vienkārši iznīks un labi vien būs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 11.03.2011. 11.11

    Kādu socialo palīdzību jau sniegt, varbūt, vajadzētu arī nemaksātājiem, sevišķi, ja ir objektīvi iemesli,humāniem jābūt, bet, balss tiesības gan dod nevajadzētu, lai politiķi nebūtu spiesti tādiem izdabāt un tas nebremzētu valsts attīstību

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > mary75 11.03.2011. 10.36

    Pastāv viedoklis, ka, savā laikā, Lielbritānija spēja iekarot visu pasauli un izveidot tādu impēriju tikai tāpēc, ka vēlēšanu tiesības tur bija tikai tiem, kas maksāja nodokļus
    ____________
    Patiesībā jebkādām privilēģijām būtu jābūt tikai tiem, kas maksā nodokļus. Gan veselības aprūpei, gan bērniem skolām u.t.t. Ja cilvēks nodokļus valstij nemaksā, viņam nekas arī nepienākas.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

ekmanis 11.03.2011. 11.40

Uz nedēļu? Nē, tas ir uz mūžu. Krievijā Žirinovskis, mums Šlesers. Lai gan mūsējais ar savu ideju par kukuli miljons eiro piešķirt pilsonību krietni vien pārspļāvis Žirinovska ideju mazgāt zābakus siltās jūrās. Tikai viens nav saprotams, kāpēc Šlesers rēķina uz 10 tūkstošiem gribētāju. Labāk taču būtu uz 100 tūkstošiem vai miljonu. Acīmredzot par daudz gari cipari un rodas grūtības 10% komisijas naudas aprēķināšanā par ideju. Bet lai nu kā, mums tagad ir pašiem savs augsta līmeņa parlamenta komiķis. Gaidīsim nākamo iznācienu ar lielu ilgošanos.

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu