Saeima noraida Vējoņa ierosinājumu Latvijā dzimušajiem bērniem nepiešķirt nepilsoņu statusu • IR.lv

Saeima noraida Vējoņa ierosinājumu Latvijā dzimušajiem bērniem nepiešķirt nepilsoņu statusu

42
Foto: Evija Trifanova, LETA

Pēc likumprojekta pieņemšanas izmaiņas attiektos uz aptuveni 50 līdz 80 jaundzimušajiem gadā

Saeima ceturtdien noraidīja Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem, ziņo LETA.

Par ierosinājumu balsoja 39 Saeimas deputāti, pret bija 38, atturējās 14.

Kā jau bija prognozēts, par Vējoņa ierosinājumu bija opozīcijas partijas – “Saskaņas” frakcija, “NO sirds Latvijai” un Latviajs Reģionu apvienības frakcijas, kā arī par to balsoja četri no “Vienotības” izstājušies deputāti.

Pret balsoja koalīcijas partiju pārstāvji un pie frakcijām nepiederošais deputāts Ilmārs Latvkovskis. Arī 14 atturējušos skaitā bija tikai “Vienotības” un ZZS pārstāvji.

Likumprojekts paredz vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu bērniem, kuri dzimuši Latvijā pēc 2018.gada 1.jūnija.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

“Latvija ir demokrātiska un mūsdienīga Eiropas valsts, un ir jāpieliek visas pūles, lai turpinātu Latvijas valsti attīstīt un stiprināt. Latvijas izglītības sistēma spēj sagatavot un audzināt krietnus, godprātīgus un atbildīgus cilvēkus, kas ir Latvijas patrioti un kam ir stingra piederība Latvijai,” uzsver Vējonis.

Pēc likumprojekta pieņemšanas izmaiņas attiektos uz aptuveni 50 līdz 80 jaundzimušajiem gadā. 2016.gadā nepilsoņa statuss tika piešķirts 52 bērniem.

Saskaņā ar 2017.gada maijā veiktās sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptaujas datiem 76% Latvijas iedzīvotāju atbalsta to, ka Latvijā dzimuši nepilsoņu bērni automātiski kļūtu par Latvijas pilsoņiem līdz ar piedzimšanas brīdi, ja vien bērna vecāki neizvēlētos citas valsts pilsonību, norāda prezidents.

Šī iniciatīva izraisīja domstarpības valdošajā koalīcijā. Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) jau iepriekš norādīja, ka neatbalstīs Vējoņa priekšlikumu, kā arī atgādināja koalīcijas partneriem, ka šādu jautājumu virzīšanai nepieciešams konsensus starp partneriem. Ņemot vērā VL-TB/LNNK nostāju, valdošās koalīcijas partneri sākotnēji apliecināja, ka neatbalstīs prezidenta ieceri.

Tomēr četri “Vienotības” Saeimas frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju “Kustība Par!” – Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis, pauda gatavību atbalstīt prezidenta iesniegto likumprojektu.

Arī Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošā Latvijas Zaļā partija (LZP) sākotnēji vēlējās lemt par šo jautājumu, tomēr vēlāk mainīja domas. Pēc deputātu un valdes locekļu lūguma, lai par šo jautājumu nebūtu jārīko vairākas sēdes, attiecīgā jautājuma izskatīšana tika atstāta ZZS frakcijas ziņā, skaidroja LZP vadītājs Edgars Tavars.

 

Komentāri (42)

zanE. 21.09.2017. 12.25

…balsojums bija par prezidenta iniciatīvas nodošanu komisijām un nevis balsojums par pilsonības piešķiršanu….komisijā nacionāļi varēja īstenot savus “draudus” par pāreju uz latviešu valodas apmācību bērnudārzos…diskutēt, argumentēt, risināt problēmu…kā izrādās – nacionāļi palaida vējā iespēju risināt problēmu…izvēlējās cīņu ar zīdaiņiem…varonīgu cīņu…mūslaiku varoņi…

+32
-16
Atbildēt

7

    lno > zanE. 21.09.2017. 14.54

    Agrāk zanei esot sākusies histērija, kad putniņš uzkakājis uz kājas, bet tagad slimība kļuvusi hroniska. Garīgās kaites neesot lipīgas, bet uz vienu otru tomēr zanes teksti iedarbojas:)

    +6
    -16
    Atbildēt

    0

    andrejs > zanE. 21.09.2017. 12.50

    to zane

    Problēma ir jārisina no otra gala. Jāievieš latviešu valoda visās valsts un pašvaldību iestādēs, jebkurai visu iedzīvotāju saskarsmei ar Latvijas valsti jābūt valsts valodā. Jāpadara valsts valoda obligāti NEPIECIEŠAMA visiem, kas mīt mūsu zemē. Lai nebūtu kā ar Puķina opozicionāri :P, Krievijas demokrātijas māti, nu to TV Dožģ vadītāju, kura jau astoto (?) gadu sola iemācīties runāt latviski.

    Atbildi, zane, kāpēc viņa nemāk?

    +10
    -17
    Atbildēt

    0

    andrejs > zanE. 21.09.2017. 17.20

    Kad NA aicināja uz referendumu, pārejas datumi bija noteikti. Toreiz zanĒm nepatika komati tekstā

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    Ēriks > zanE. 21.09.2017. 14.39

    Nelabi kļūst no zanEs demagoģijas,viņa tak zina,ka pie tāda Saeimas sastāva neko vairāk par minimumu nav iespējams garantēt.

    +7
    -13
    Atbildēt

    0

    andrejs > zanE. 21.09.2017. 12.39

    palaida vējā iespēju risināt problēmu

    —————-

    Izglītības ministrs Šadurskis to nav spējīgs risināt?

    +10
    -14
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 22.09.2017. 13.41

    lno – nebija tur ne histērijas , ne arī kājas … nevajag tiražēt lietas ko nezini :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 21.09.2017. 14.28

    …andrej…atbildi – kāpēc Nac.apvienība turpina tēlot nacionālā minimuma garantus arī pēc šodienas balsojuma ar paziņojumu, ka iesniegšot iniciatīvu par pāreju uz mācībām valsts valodā…bet…nenosaukšot konkrētu laiku, kad tam būtu jānotiek…to, lai lemjot valdība…vai tas nav populisms?…”labo darbu” sarakstā varēs ievilkt ķeksīti, kā cīnījušies par valsts valodu un Dombrava jūsmīgi paziņos par kārtējo uzvaru, kurā vinnējis kauju ar zīdaiņiem….

    …nelabi kļūst no tās liekulības un arī no tiem, kas šo liekulību neredz….

    +17
    -8
    Atbildēt

    0

traductrice 21.09.2017. 11.44

Personīgi man šķiet, ka šā jautājuma aktualizēšana ir kārtējā šaušana ar lielgabalu pa zvirbuļiem. Protams, ja teju 30gadus pēc neatkarības joprojām dzimst bērni, kurus ir IESPĒJAMS reģistrēt kā nepilsoņus, tas ir nenormāli un tā nedrīkst būt. Taču jautājums droši vien ir daudz dziļāks, nekā vienkārši robs likumdošanā. Proti, 30gadus valsts pieļauj, ka tiek vazāta aiz deguna.

Neviens, pat aptaurētākais muļķis, nepiešķirs savam bērnam “nepilsoņa” statusu vnk. tāpat vien. Tam noteikti ir savi slēptie iemesli, un viens no tiem ir slēptais RUS/nepilsoņa dubultstatuss. Un nepilsoņa statuss ir IZDEVĪGS pašam nepilsonim, nevis valstij.

+15
-8
Atbildēt

1

    basta > traductrice 21.09.2017. 12.15

    to traductrice

    Nepisoņa statuss, ko pēc savu kremļa saimnieku rīkojuma ieviesa LC komunistu cūkas un čekas pidarasi, bija PSRS pilsoņu legalizācija.

    +5
    -12
    Atbildēt

    0

KoKatrina 21.09.2017. 11.20

Koalīcijas līgums Saeimā un valdībā ir kompromisu juridiskais pamats. Tas stāv virs brīvās gribas (jeb, kā Ētikas kodekss to nosauc, sirdsapziņas) un lielas daļas partiju vēlētāju dotā mandāta.

+13
-12
Atbildēt

2

    andrejs > KoKatrina 21.09.2017. 11.22

    Koalīcijas līgums Saeimā un valdībā ir kompromisu juridiskais pamats

    —————

    Ja valdošās koalīcijas lielākajai frakcijai Saeimā ir 22 balsis, tad cita varianta nav. Jums ir cits viedoklis?

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    valdemir > KoKatrina 21.09.2017. 12.10

    Tātad, un bez ironijas, ja kāda partija tiešām gribētu vēlēšanās iegūt absolūto balsu vairākumu, tad tās programmas pirmajam punktam būtu jāparedz neiesaistīšanos nekādās koalīcijās.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu