Igaunijā e-balsošanā sasniegts jauns rekords • IR.lv

Igaunijā e-balsošanā sasniegts jauns rekords

16
Kestutis Vanagas, F64

Kaimiņvalsts bija pirmā, kas e-balsojumus izmantoja pašvaldības un vispārējām vēlēšanām

Igaunijas vispārējās vēlēšanās ar interneta starpniecību nobalsojis rekordliels iedzīvotāju skaits, un tās joprojām ir vienīgās parlamenta vēlēšanas pasaulē, kurās var balsot tiešsaistē, liecina ceturtdien publiskotie dati, vēsta aģentūra LETA.

Igaunijas vēlēšanu komisijas publiskotie skaitļi rāda, ka no 1,3 miljoniem iedzīvotāju tiešsaistē nobalsojuši 140 846 cilvēki jeb vairāk nekā 15% elektorāta. "Igaunija ir vienīgā, kas izmanto e-balsošanu parlamenta vēlēšanās," aģentūrai AFP teica vēlēšanu komisijas pārstāvis Erki Pēgels.

Kaut arī vispārējās vēlēšanas notiks svētdien, iedzīvotājiem, kuri nevēlas ierasties personīgi, no 24.februāra līdz 2.martam bija tiesības nobalsot internetā ar drošas sistēmas starpniecību. Balsot varēja no jebkura datora, ja tā lietotājs bija lejuplādējis īpašu programmatūru un reģistrējies ar kodēto ID karti.

Pēc neatkarības atgūšanas 1991.gadā Igaunija izvēlējās iespējami ātrāk ieviest augstās tehnoloģijas un pārspēja citas Eiropas Savienības dalībvalstis, kuras tai pievienojās 2004.gadā. Tā ir pat ieguvusi iesauku "E-stonija". 

Igaunija kā pirmā izmantoja e-balsošanu 2005.gada pašvaldību vēlēšanās. Toreiz tiešsaistē nobalsoja vairāk nekā 9000 cilvēku. Turpretim 2007.gada vispārējās vēlēšanās šo iespēju izvēlējās 30 tūkstoši cilvēku. 2009.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās šis skaitlis sasniedza 58 tūkstošus, bet pērnā oktobra vietējās vēlēšanās – 104 tūkstošus cilvēku.

 

Komentāri (16)

Una Grinberga 04.03.2011. 12.49

Parasti tas nav labākais risinājums, bet Latvijai vajag ļoti daudz ko no Igaunijas “COPY+PASTE”.

+6
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 04.03.2011. 13.04

Latvijā visādi tiek bremzēta e-paraksta ieviešana, lai nedotu iespēju nobalsot iespējami plašākām pilsoņu masām, toties zagļi, čekisti, komuņagas, pederasti un krievu armijnieki parūpējās par iespējām balsot ieslodzījumu vietās, lai savāktu tur esošo savu sugas brāļu balsis.

+5
-2
Atbildēt

0

mxblack 04.03.2011. 13.09

Manuprāt to visu jau “salaida grīstē” pašā sākumā kad veidoja to e-parakstu. Gala rezultātā korumpētās valdības darba rezultātā tas kļuva par ļoti dārgu un praktiski nederīgu makulatūru, kuru iegadājās tikai ļoti lielas nepieciešamības gadījumos bagatāki cilvēki. Valdība jau to visu neveidoja priekš mums, bet prieks saviem “čomiem”, lai tie varētu pēc iespejas no mums vairāk iekasēt. UN te jau viss tiek darīts tieši tā, gan ar mūsu nodokļu naudu, visādām e-biļetēm, elektrības tarifiem un visu pārējo ko ir iespējams pārdot daudz dārgāk kā jebkur Pasaulē.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu