Maizītis: maz cilvēku spēj izmeklēt finanšu noziegumus • IR.lv

Maizītis: maz cilvēku spēj izmeklēt finanšu noziegumus

14
Jānis Maizītis. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Eksperts iesaka izmeklētājiem, prokuroriem un tiesnešiem mācīties pēc līdzīgiem principiem

Latvijā ir samērā maz cilvēku, kuri spēj kvalitatīvi izmeklēt lietas par finanšu noziegumiem, jo ekonomisko noziegumu izmeklēšana vēl daudz ir jāmāca ne tikai izmeklētājiem vai prokuroriem, bet arī tiesnešiem šādām lietām jāpaplašina redzesloks. Tā sestdien intervijā laikrakstā "Diena" paudis bijušais ģenerālprokurors, Latvijas Universitātes pasniedzējs, tieslietu ministra padomnieks Jānis Maizītis.

Pēc nozares proofesionāļa domām, šādiem cilvēkiem nepieciešamas papildu ekonomikas, banku un grāmatvedības zināšanas. "Taktiski un fiziski tās ir grūti izmeklējamas lietas, kurām cilvēki ir speciāli jāmāca, un mums nav mācību iestāžu, kur ekonomisko noziegumu izmeklētājus mācīt," skaidroja bijušais prokurors.

Uz jautājumu, vai šādas zināšanas nevar apgūt kursos, Maizītis gan atzinis, ka kursi ir laba lieta, bet šāda zināšanu apguve nav metodiski stabili, jo tā lielā mērā esot pašmācība. Ar laiku, pamazām speciālisti izveidojas par labiem ekonomisko lietu izmeklētājiem un prokuroriem, tomēr tādu esot maz, un viņi ir ļoti noslogoti. Ideāli būtu, ja visi – izmeklētāji, prokurori, tiesneši – sēdētu un mācītos pie viena galda vienus un tos pašus principus, uzskata eksperts.

"Es arī visus šos desmit gadus par to runāju. Cik varēju, mēģināju ieinteresēt savus darbiniekus prokuratūrā – ar piemaksām par šādām sarežģītām lietām. Un pamazām vien šie cilvēki veidojās par speciālistiem. Tikai tas nenotiek 2-3 gados. Lai apgūtu šādu noziegumu izmeklēšanu, vajag vismaz 5-10 gadus. Mēs ļoti strauji izmainījām visu ekonomisko situāciju valstī, un lielā mērā tiesībsargājošās iestādes tam netika līdzi," vērtē bijušais prokuratūras vadītājs.

"Ir arī nevainīguma prezumpcija, un to, kas prokuroram liekas pierādīts, tiesnesis varbūt vērtē daudz dziļāk. Tas gan – ne visi tiesneši, kuriem jāvērtē tā sauktās ekonomiskās lietas, ir apmācīti, un dažs varbūt iet pa vieglāko ceļu pēc principa: visas šaubas – par labu apsūdzētajam. Taču es negribu kritizēt tieši tiesnešus – tā ir visa šī ķēde: izmeklētājs, prokurors, tiesnesis," skaidroja Maizītis.

Komentāri (14)

aigiigais 26.02.2011. 16.49

Tad vajag prasīt palīdzību ASV, vinjiem ir cilvēki un pieredze ilggadīgā cīņā pret ekonoiskajiem noziegumiem, + NEIEDOMĀJAMI RESURSi.. ;)

+6
-1
Atbildēt

0

Normunds 26.02.2011. 23.58

Maizītim taisnība. Bez tam ekonomisko noziegumu iztiesāšanā aizstāvībai ir priekšrocības. Noziedznieki vienmēr spēs maksāt vairāk, advokātiem nevajag tik dziļu ekonomisku zināšanu (ir citi knifi).

+3
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 27.02.2011. 10.26

taatad nav ceriibu dabuut aiz resteem valsts nozadzeejus , Ventspils Minhauzenu tajaa skaitaa???

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu