Kārlim nesanāk, Ivaram sanāk • IR.lv

Kārlim nesanāk, Ivaram sanāk

5
Mārīte Runka vada vienu no M.A.S.I Company šūšanas cehiem, kurā strādā visvairāk latviešu. Iepriekš viņa strādāja šūšanas fabrikā Valkā, taču to likvidēja. Tā nu M.A.S.I viņa ir septīto gadu. «Esmu ļoti apmierināta ar darbu, ar dzīvi.» Viņas vīrs fabrikā ir mehāniķis. Abi deklarēja dzīvesvietu Valgā pie draugiem jau krietni pirms Valgas mēra izsludinātās akcijas. «Tikai tāpēc, ka Igaunijā ir izdevīgāka nodokļu politika.» Viņa arī iepērkas Valgā. Cenas pēc eiro ieviešanas tikpat kā nav mainījušās, kafija un piena produkti joprojām ir lētāki. «Piedodiet, bet Valgā ir labāk.» Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Ieva Alberte

Pērn Valgā dzīvesvietu deklarēja desmit latvieši. Lielākoties sievietes. Kas viņas tā piesaista igauņu pusē? Par to stāsta Mārīte, Rita, Aina un Inga, kā arī viņu pārvilinātājs – Ivars 

Kamēr man, latvietei, šķiet, ka pat Statoil oranžā pile virs benzīntanka Valgā ir spožāka nekā Valkā, Igaunijas lielākā laikraksta Postimees žurnālists Miks Salu par Valgu uzrakstījis neglaimojošu rakstu. Tuvojoties Valgai, viņu esot pārņēmusi pamestības sajūta: brūkošas mājas, slikts ceļa segums. Šķitis, ka brauc ārā no pilsētas, nevis tuvojas tai. Ar labu vārdu Salu novērtējis Valgas slimnīcu un rekonstruētās ēkas, taču citādi bijis neizpratnē, kāpēc latvieši deklarē savu dzīvesvietu nabadzīgajā pilsētā ar Narvai cienīgu bezdarba līmeni un zemu atalgojumu. 

Pērnā gada novembrī Valgas mērs Ivars Unts izsludināja akciju, aicinot deklarēt dzīvesvietu viņa vadītajā pašvaldībā. Valkas mērs Kārlis Albergs to nodēvēja par nekorektu rīcību. Unts nevienā sapulcē neesot minējis, ko grasās darīt. «No viņa puses tā bija bezkaunība. Un ko mēs, latvieši? Skrienam ar’! Un tik slavējam Igauniju, pašiznīcinoši bradājot pa sevi ar netīriem zābakiem,» – tā Albergs. Uz viņa izteikumu, ka starptautiskajā praksē šo deklarēšanās lietu varētu dēvēt par skandālu, Latvijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Latvijas iedzīvotājiem ir tiesības brīvi izvēlēties savu dzīvesvietu. 

Arī es vēlos uzrakstīt par latviešiem, kuri deklarē dzīvesvietu Valgā. Vispirms gan dodos iepazīt «bezkaunīgo» Valgas mēru. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu