Atsedzot modeli • IR.lv

Atsedzot modeli

23

No 23. februāra LNMM izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā (Rīgā, Torņa ielā 1, Otrajā stāvā) vērs durvis Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas zinātnes nodaļas sadarbības projekts – izstāde „Atsedzot modeli. Modeļa personība un profesijas specifika”. 

Jau devīto gadu Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas zinātnes nodaļas vizuālās kultūras teorijas apakšnozares 4. kursa studenti mācību procesa ietvaros saskaņā ar izvēlēto tēmu un interesējošo problemātiku veido izstādi, kas atbilst apgūstamā Latvijas mākslas vēstures kursa periodam un kurā izmanto darbus arī no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma.

Topošo mākslas zinātnieku uzmanības lokā šoreiz nonākusi modeļa profesija. Šogad aprit 90 gadi kopš notikusi pirmā Latvijas Mākslas akadēmijas studenta imatrikulācija. Modelis jau izsenis kalpojis kā svarīgs akadēmiskās mākslas izglītības stūrakmens. Dzīva modeļa zīmēšana cilvēka figūras izpratnei un apguvei tikusi atzīta par iedarbīgāko veidu, kā iegūt un izkopt mākslinieka amatprasmi. Lai gan modelis tādējādi

kļūst par nozīmīgu mākslas darba sastāvdaļu, skatītājam viņa personība tradicionāli gandrīz vienmēr palikusi ēnā.

Izstādes „Atsedzot modeli” mērķis ir pievērst uzmanību un mēģināt atspoguļot modeļa profesijas specifiku, kā arī izcelt aiz tās stāvošā cilvēka personību, meklēt atbildes uz jautājumiem: „Kā cilvēks nonāk pie šāda aroda – vai tam nepieciešama drosme, izaicinājums vai aicinājums?”, „Vai un kā modelis iespaido mākslinieka daiļradi?”, „Kas tiek uzskatītas par laba modeļa kvalitātēm?” un citiem. Aplūkots no šāda skata punkta, mākslas darbs iegūs informatīvu raksturu, veiks dokumentācijas funkciju un kalpos par ilustrāciju ekspozīcijas priekšplānā izvirzītajam cilvēkam – modelim. Izstādes rīkotājiem šķita interesanti paskatīties aiz šī visiem redzamā priekškara – miesiskās struktūras – un ieraudzīt dzīvu cilvēku ar savu neatkārtojamo dzīvesstāstu, uzskatiem un interesēm, un aicināt par to aizdomāties arī skatītāju. Kā būt tam, ko glezno, veido, iemūžina?

Izstādē apskatāmi glezniecības un tēlniecības darbi, zīmējumi un fotogrāfijas. Izstādē eksponēti Neonillas Medvedevas, Jura Ģērmaņa, Ritas Valneres, Felicitas Pauļukas, Jūlijas Šuļežko, Lienes Mackus, Reiņa Hofmaņa, Daces Brakmanes darbi.

Ekspozīcija būs skatāma līdz 13. martam.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu