Apkures parādi trīskāršojušies • IR.lv

Apkures parādi trīskāršojušies

16
Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Mājsaimniecībām krājas parādi arī par komunālajiem pakalpojumiem

Privātpersonu apkures parādu summa kopš sezonas sākuma ir trīskāršojusies un pārsniegusi 60 miljonus latu, liecina Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) dati. Līdzās apkures parādiem mājsaimniecībām krājas arī parādi par komunālajiem pakalpojumiem un ēku apsaimniekošanu, piektdien raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Informāciju LPS apkopojusi, balstoties uz 73 pašvaldību sniegtajām atbildēm par parādu pieaugumu kopš pagājušās apkures sezonas beigām, vēsta aģentūra LETA. Pārējās pašvaldības uzskatījušas par labāku savus parādus neafišēt.

"Šo apkures sezonu pašvaldības droši vien izvilks, martā pārejot uz vēsāku apsildes režīmu," paredz LPS konsultants tehnisko problēmu jautājumos Aino Salmiņš. "Pa vasaru droši vien tiks nosegta puse apkures sezonas parādu, bet otras puses dēļ var nesākties nākamā apkures sezona."

Kā raksta NRA, valsts iestādes cenšas atrast paņēmienus, ar kuriem piespiest iedzīvotājus norēķināties par komunālajiem pakalpojumiem. Ja diskusijas novedīs līdz rezultātam, to varēs izmantot arī nekustamā īpašuma un zemes nodokļa parādu iekasēšanai. Runas grozoties arī par parādnieku masveida izlikšanu no mājokļiem. Ir.lv jau vēstīja, ka Ekonomikas ministrija rosināja neatgūstamo parādu kompensācijas mehānismu iestrādāt komunālo pakalpojumu tarifos.

"Mēs cenšamies ielēkt pēdējā vagonā vilcienam, kas aizgāja jau tad, kad uzpūtās nekustamo īpašumu cenu burbulis," situāciju NRA raksturo Saeimas deputāts Sergejs Dolgopolovs, kurš vada Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas mājokļu jautājumu apakškomisiju, kurā nodibināta īpaša darba grupa mājokļu parādu problēmas izpētei un risināšanai. Pagaidām vienīgais grupas darba rezultāts, pēc Dolgopolova teiktā, esot "aizraujošas debates".

Savukārt valdība nolēmusi sūtīt uz Saeimu priekšlikumu grozīt Civilprocesa likumu un piešķirt namu apsaimniekotājiem tiesības iekasēt desmito daļu no summas, ko iegūtu, pārdodot parādu dēļ atņemtus mājokļus. Vēl būtiskāks likuma grozījums būtu namu apsaimniekotājiem dotas tiesības atņemt un pārdot arī tādus mājokļus, kuri ir apgrūtināti ar hipotekāro kredītu. Patlaban šādu dzīvokļu īpašnieku parādu atgūšanā priekšroka būtu bankai. Savukārt tiesu izpildītāji apšauba, ka dzīvokļa un tajā esošo mantu izsole varētu pilnībā segt nopietnu parādnieku maksājumus.

Komentāri (16)

janis 18.02.2011. 11.33

Šobrīd jau laikam jāsaka tikai viens:”Jo sliktāk, jo labāk”. Varbūt tas tomēr liks no nulles pārvērtēt apsaimniekotāju un pārējo aparāta parazītu efektivitāti un beidzot novels dažādos problēmakmeņus no paterētāju pleciem. Taču šobrīd jau situācija izveidojusies tāda, ka ne jau tīšuprāt lielākā daļa nemaksā, tas jau ir indikators, ka nav ko maksāt.

+2
0
Atbildēt

0

Ieva 18.02.2011. 13.02

Šobrīd ir izdevīgi rēķinus nemaksāt. Nekas par to nedraud. Muļķi ir nevis tie , kas nemaksā, bet tie, kas maksā.

Pārprasts humānisms, atbalsts tiem , kas nespēj atrast darbu (nav darba, no kā tad es maksāšu?) ir tikai un vainīgi uz godīgo maksātāju pleciem. Tas, ka parādnieks nemaksā, nenozīmē, ka neviens par to nemaksā. Komunālie pakalpojumi no gaisa nerodas.

Par savu dzīvi jāmaksā ir pašam. Pašam ir jāspēj nopelnīt iztikai un dzīvošanai. Un, ja kādas to nespēj izdarīt, ir jāatrod forma, kā to varēt. Jāpārceļas uz mazpilsētu, laukiem, jākooperējas ar radiem, tur, kur īre maza. Valsti var vainot, bet, ja valsts jebkādā veidā norakstīs parādus, tad tas var notikt tikai un vienīgi uz to kaimiņu rēķina, kas maksā nodokļus un veic komunālos maksājumus. Kampars jau pat šo sistēmu grib oficializēt.
Tā kā pirms ievelciet elpu, lai aizstāvētu nemaksātājus, apzinieties, ka viņu parāds būs jāsamaksā jums.
Jā, valsts situācija pie tā ir novedusi,bet Latvijai nav naftas vai cita naudas krāniņa, no kura šos parādus samaksāt. To var izdarīt tikai tās iedzīvotāji.

Tāpēc jautājums ir vienkāršs: vai nu Tev ir jāatmaksā kaimiņa rēķins, vai jācer, ka viņu ātrāk izliks no dzīvokļa. Jo citādi visai mājai, arī Tev, atslēgs siltumu.

Par cik, šobrīd par parādu nemaksāšanu nekas nedraud –

SILTUMA ATSLĒGŠANA TAVAI MĀJAI IR TIKAI LAIKA JAUTĀJUMS- NEŠAUBIES, PAR TO, KA TU GODIGI MAKSĀ RĒĶINUS, TU TIKSI SODĪTS

+3
-1
Atbildēt

0

sanitai19 19.02.2011. 00.10

Tas pats notiks arī ar elektrorēķiniem. Paklausieties, mīļie. Tas, kas notiek pie mums Latvijā, nav prātam aptverams. Politiķi valsti ir noveduši pa—ā. Atņēmuši iespējas strādāt un pelnīt. Par ko, lai samaksā? Mums ir TIK neprasmīga valdība, vadība, ielikteņi un ierēdņi. Šofera dēli un meitas. Kā runā Bērziņš, Bariss, Veselības ministrs un Jurševska?!?! Puišeļi un meitieši ielikti pie lemšanas. Nav dzīves pieredzes. Tie kam bija – Rozentāle, Šķēle, Šleseris, Bērziņu Andris un citi izlaupītāji un izsaimniekotāji – domāja tikai par privātām kabatām. Nu kā 20 gadus pēc sovjietisma var kļūt par miljonāriem? NEVAR!Bez zagšanas un laupīšanas. Visi šie ierēdnīši saskatījušies rietumu filmas, steidzīgi, par katru cenu un pār līķiem, aiz manis kaut ūdens plūdi, ir postījuši Latviju. VISI iepriekšējo 20 gadu valsts pārvaldē esošie. Mums ir mafioza valsts, kur dzīvo tikai daži simti, kuri bija pie teikšanas “īstajā laikā un īstajā vietā”. Pārējie, kā nu mācēdami izdzīvo, citi izmirst. Darbspējīgie izbrauc, jo normālam prātam Latvija ir nesaprotama. Sāpe par savu Tēvu zemi neizmērojama. Ļaunākajos murgos to nevarēja nosapņot.

+2
-1
Atbildēt

2

    www.vecamate.lv > sanitai19 19.02.2011. 03.53

    Šķiet Lavijā šobrīd nav Idejas,Mērķa un Drosmes.Domas veidotāji inteliģenti dus dziļā,ērtā grantu,sarunāšanas miegā.. :) Pirmajā Latvijā, lai nu kā, arī jau leiputrijas ikdienā tak nebija, bet Mērķis gan..40 gadā,kad krievi ievilkās,daudzi LV virsnieki nošāvās..Vai ko tādu var iedomāties tagad? Vai ir kauna un atbildības sajūta par savu tautu?..Ap katru nulles ierēdnīti cīnamies, jo re likumi.. līdz senātam ,un gadiem.. un tas molekula pompozais savā pārliecībā – jā, es gribu.. maksājiet, vai atjaunojiet.. -kauls no kaula..,mūsējais. .. Patreiz dzīves ideja godmaņteksts: brīvais tirgus,katrs par sevi un pilns puncis kā Ēdenes dārzs :) Brīvība…- kur viņu likt,ko iesākt?.. Vieniem pa fikso aizgrūdām., šie tagad groza pa rokām ,nezina ko ar to s iesākt.. Jo viņiem taču ir pilnīgi vienalga.Mums ne…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > sanitai19 19.02.2011. 13.31

    un par ko tu balsoji?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu