Baraņņiks "Daimler" lietu pagaidām nekomentē • IR.lv

Baraņņiks "Daimler" lietu pagaidām nekomentē

11
Evija Trifanova, LETA

Dokumentos figurē arī Zviedrijas latvietis Krastiņš, kam nav piemērots apcietinājums

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks ("Saskaņas centrs") pagaidām nekomentē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktās darbības kriminālprocesa "Daimler" kukuļdošanas lietā, vēsta aģentūra BNS.

Baraņņiks sacīja – kamēr KNAB veic izmeklēšanu, lietu ir grūti komentēt – to varēs darīt, kad būs zināmi rezultāti. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pierādījumu gadījumā, kas norādīs uz sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) amatpersonu korumpētību, pašvaldība "stingri reaģēs".

Baraņņiks informēja, ka "Daimler" lieta nav pārrunāta ar RS valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu un to nav plānots darīt, jo, cik viņam zināms, Bemhens bijis KNAB un viņam ir liegts runāt par šo lietu. 

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pirmdien vakarā apcietināja bijušo RS padomes locekli un bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieku transporta jautājumos Leonardu Teni.

SC otrdien paziņojusi, ka varētu atmaksāt 5000 latu, kurus pirms 10.Saeimas vēlēšanām ziedojis Tenis, aģentūrai LETA pieļāva SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Kā liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) datubāze, Tenis ziedojumu – 5000 latu – "Saskaņas" kontā ieskaitījis 2010.gada 10 septembrī, nepilnu mēnesi pirms 10.Saeimas vēlēšanām.

Urbanovičs apgalvoja, ka par Teņa ziedojumu nekā nav zinājis un par to viņam pastāstījuši žurnālisti. Bijušais Bojāra padomnieks saistībā ar šo jautājumu viņu neesot uzrunājis. "Ja atklāsies, ka šis ziedojums bijis no nelikumīgi iegūtiem līdzekļiem, tad var nākties šo naudu atdot," izteicās politiķis.

KNAB izmeklētāji bija aizturējuši arī kādu privātpersonu, Zviedrijas latvieti Raimondu Krastiņu, taču Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 13.februārī atteica KNAB lūgumu viņu apcietināt, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Tagad Krastiņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

"Daimler" lietā aizturētais Krastiņš, visticamāk, iepriekš bija saistīts ar vairākiem uzņēmumiem, kuru īpašnieks patlaban ir otrs lietā aizturētais – bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks transporta jautājumos Leonards Tenis, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

KNAB aizturēto skaitu un identitāti izmeklēšanas interesēs neatklāj.

Krastiņš ir Zviedrijas pilsonis, grafiķis pensijas vecumā, internetā atrodamo informāciju citē LETA. Latvijā viņš bijis amatpersona patlaban pilnībā Tenim piederošajā SIA "Royal Graphics", kā arī līdzīpašnieks SIA "Viesnīca "Vita"", kuras daļas kopš 2009.gada maija pieder arī Tenim, liecina "firmas.lv" informācija.

Tāpat Krastiņš laikā no 2002. līdz 2004.gadam bija valdes loceklis "Holdinga kompānijas "Felix"" grupā ietilpstošajā SIA "Netcards", kas, kā rāda aģentūras LETA arhīva dati, savulaik ieguvusi arī vairākus pašvaldības SIA "Rīgas autostāvvietas" un SIA "Rīgas satiksme" (RS) pasūtījumus.

Krastiņš "Netcards" valdē tika iecelts dienā, kad par "Netcards" līdzīpašnieku kļuva Londonā reģistrētā firma "Ireton Developments Limited", kas no "Felix" ieguva 52% daļu. Pašreizējais "Netcards" vadītājs un līdzīpašnieks Juris Retenais, kurš uzņēmumā augstā amatā strādā jau kopš 2003.gada, gan pavēstījis, ka Krastiņu neatminas pat redzējis. Šāda persona uzņēmumā nekādus pienākumus neesot veikusi. Deviņus mēnešus pēc Krastiņa oficiālas atcelšanas no valdes par "Netcards" lielāko īpašnieku atkal kļuva "Felix", un "Ireton Developments Limited" no dalībnieku saraksta pazuda.

Krastiņa dzīvesbiedre, kura dzīvo Zviedrijā, sacīja, ka jau vismaz nedēļu nav sazinājusies ar vīru, tāpēc neko sīkāk nezina par viņa gaitām Latvijā.

"Daimler" kukuļošanas KNAB izmeklētāji konstatējuši, ka starpnieki nodošanai Rīgas pašvaldības amatpersonām saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,02 miljoni latu), aģentūru LETA informēja KNAB pārstāve Ieva Karlsberga. 

Vairākas personas atzītas par aizdomās turētajām iespējamā Rīgas pašvaldības amatpersonu kukuļošanā, ko ar starpnieku palīdzību veikušas "Daimler" meitas uzņēmuma "Evo Bus" amatpersonas. Kriminālprocess ierosināts par to, ka "Evo Bus" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 "Mercedes Benz" organizēja autobusu iegādi, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus nelikumīgiem maksājumiem valsts amatpersonām par iepirkuma nodrošināšanu.

Latvijas izmeklētāji sadarbojas ar Vācijas kolēģiem – Štutgartes prokuratūras un Bādenes-Virtembergas policijas amatpersonām, kas izmeklē rūpnīcas "Mercedes Benz" autobusu nozares bijušo darbinieku saistību ar kukuļdošanu ārvalstu amatpersonām.

 

Komentāri (11)

jirgensone_ieva 15.02.2011. 14.45

Pienāks diena kad viņi visi sēdēs, un tā diena nāk arvien tuvāk.
Ja vēl mācētu ar mazajiem gariņiem sarunāt tā lai nodotu lielos shēmotājus tad būtu interesanti.

+8
0
Atbildēt

0

ievuliitis 15.02.2011. 13.16

“Ja atklāsies, ka šis ziedojums bijis no nelikumīgi iegūtiem līdzekļiem, tad var nākties šo naudu atdot,” izteicās politiķis.
Te ir jautājums – kam to naudu atdot? Personai, kas tos ir ieguvusi nelikumīgi? Varbūt iemaksāt valsts kasē?
Bet – ne nu atdos, ne nu domās – kam. Pateiks, ka tieši šie 5 tūkstosi ir ilgu gadu gaitā smagi strādājot un taupīgi dzīvojot sapelnīti:))

+6
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 15.02.2011. 13.24

Benhems nedriikst palaist muti , jio skaidrs , ka zin kuri lopi no tiem triis miljoniem barojušies,jo ja gadiijumaa Tenis čohaa nokriit ar ” infarktu” tad gali uudenii, ja naaks viss gaismaa tad nesmukums pa visu Eiropu , kaa tik mazaa valstiņaa vareeja izaugt tik maktens astoņkaajis ( ši kukuļošanas afeeraa mineeti arii valdiibas iereedņi)
naudu atdos atpakaļ korumpantam , mums jau tas taa pieņemts kontrabandas preces ar kontabandistiem atdeva

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu