Sāk kriminālprocesu par iespējamo izšķērdēšanu Ādažos • IR.lv

Sāk kriminālprocesu par iespējamo izšķērdēšanu Ādažos

21
Ādažu novada domes priekšsēdētājs Normunds Breidaks. Foto: Ieva Čīka, LETA

Novada vadība turpinājusi neatbilstīgi tērēt finanšu stabilizācijas aizdevumu

Ģenerālprokuratūrā ir sākts kriminālprocess, pamatojoties uz Finanšu ministrijas (FM) iesniegumu par Ādažu novada domes darbībām, pēc Krimināllikuma nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā", vēsta aģentūra LETA. Pēc FM secinātā, pašvaldība atbildīga ne tikai par iepriekš neapdomīgi slēgtajām parādsaistībām, bet arī pēc finanšu stabilizācijas procesa sākšanas turpinājusi neatbilstīgi tērēt tam saņemto valsts budžeta aizdevumu.

Kā liecina LETA rīcībā esošais dokuments, 7.februārī sākts kriminālprocess par Ādažu novada domes rīcību ar SIA "Gaujas centrs". Jau ziņots, ka dome 2009.gada 28.aprīlī pieņēma lēmumu izmantot pirmpirkuma tiesības kultūrizglītības centra "Gaujas centrs" ēkas iegādei par 9,34 miljoniem eiro (6,54 miljoni latu), nenorādot finanšu resursus, kā to paredz likums. Kriminālprocess nosūtīts Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijai, izmeklēšanu uzrauga Rīgas tiesas apgabala prokuratūra.

Konstatējot iespējamo pašvaldības mantas izšķērdēšanu Ādažu novada domē, FM iepriekš lūdza tiesībsargājošās institūcijas vērtēt pašvaldības noslēgtos darījumus, kā arī atbildīgo amatpersonu rīcības likumību. Ādažu novada pašvaldībai pērn 29.oktobrī tika sākts finanšu stabilizācijas process, un decembrī tā saņēma 681 tūkstošu latu aizdevumu, lai atmaksātu valsts budžetā aizņēmuma daļu, ko iepriekšējos gados nebija izmantojusi atbilstīgi aizdevuma līgumos norādītajam mērķim.

Pašlaik Ādažu novada pašvaldība ir iesniegusi FM pieprasījumu, lai saņemtu nākamo finanšu stabilizācijas aizņēmuma daļu, kas paredzēta uzkrāto kreditoru saistību nomaksai. Domes papildu pieprasījums ir 470 tūkstoši latu.

No kopumā aizņēmumos ņemtajiem 2,1 miljona latu neatbilstoši aizdevuma līgumos norādītajiem mērķiem Ādažu novada dome izlietojusi apmēram trešo daļu. Pārbaudēs secināts, ka pašvaldība vairākiem domes darbiniekiem laika posmā no 2009.gada novembra līdz 2010.gada februārim maksājusi piemaksas, kas būtiski pārsniedza normatīvajos aktos noteikto un, neskatoties uz smago finansiālo situāciju pašvaldībā, domes priekšsēdētājs 2009. un 2010.gadā ir izdevis vairākus rīkojumus par 20% piemaksu pašvaldības domes darbiniekiem.

Finanšu stabilizācijas procesa gaitā Ādažu novada pašvaldībai ir noteikta stingra finansiālās darbības uzraudzība, un tās ietvaros FM sadarbībā ar finanšu stabilizācijas uzraugu ir konstatējusi, ka novada pašvaldība finanšu stabilizācijas projektā nav uzrādījusi 2009. un 2010.gadā slēgtos darījumus, kuru finansējuma apmēri ir nesamērīgi ar pašvaldības budžeta iespējām. Kopējais neuzrādīto saistību apmērs ir vairāk nekā 25 miljoni eiro (17,5 miljoni latu). Izvērtējot minētos līgumus, FM secina, ka tie ir noslēgti, neievērojot likumā par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu noteikto.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 93.pantu, pieprasījis Ādažu novada domes priekšsēdētājam Normundam Breidakam trīs dienu laikā sniegt paskaidrojumus par pašvaldībā pieļautajiem likumpārkāpumiem.

Breidaks aģentūrai LETA noraidījis gan FM, gan Vējoņa pārmetumus, oponējot, ka pēc advokātu biroja "Ecovis Convents" atzinuma situācija neatbilstot reālajai nedz juridiski, nedz finansiāli, un Ādažu novada dome uzņēmusies ilgtermiņa saistības atbilstīgi likumam.

Komentāri (21)

simpsons 11.02.2011. 02.02

Kā būtu ļaut bankrotēt? Ādaži būtu labs eksperiments. Tuvu Rīgai un tāpēc dramatisks ļaunums cilvēkiem netiktu nodarīts. Skolas atrodas blakus pagastos un ārsti ir Rīgā.

Toties, atņemot pašvaldībai īpašumus, aizslēdzot bērnudārzus, izslēdzot ielu apgaismojumu būtu 3 labumi:
1) cilvēki saprastu, ka jādomā par ko balso un deputāti ir jāpieskata;
2) darboņi, kas labi pasaimniekoja, dabūtu trūkties pa īstam. Dzīves viņiem pašvaldībā vairs nebūtu un vajadzētu piespiedu pārvākties.
3) redzot kolēģu nepatikšanas, citās pašvaldībās finanšu mahinatori piebremzētu.

+7
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 10.02.2011. 20.54

Dīvaini, ka rakstā nemanu kaut sīkāko ziņu par domnieku, valdošās koalīcijas un vadoņa politisko piederību. Bezpartejiski taču viņi nav? Vai arī piederīgi kādai nekritizējamai partijai?

+1
0
Atbildēt

2

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 11.02.2011. 06.11

    Aizjūrniece, paldies! Pašam bij slinkums meklēt, jo par būtiskāku skaitīju, ka citos rakstos parasti uzskaitīts, te – nav.
    Par to, ka visādas „novadu apvienības” vēlēšanās ir vēl sliktākas par mūsu tā sauktajām „partijām’, kuras darbojas nacionālā mērogā, jau reiz izrakstījos. Bez domas, bez vismazākās sistematizējamas politiskas idejas, tikai – „mēs darīsim labi” („mēs savam pagastam – ar lāpstu grābsim kabatā”) – būtībā tās ir pašvaldību augstāko darbinieku arodbiedrības un darba biroja apvienojumi. Rezultāti redzami.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atugo > Aivars Krauklis 10.02.2011. 23.11

    Kaut negluži bezpartējiski, 11 domnieki pieder “Rīgas Apriņķa Novadu Apvienībai.” Pārējie: 1 TB/LNNK, 1 SC, 2 LPP/LC.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Kristina Blumberga 01.06.2017. 21.32

Parastā vēlētāja jautājumi JKP mēra amata kandidātam Jurašam –

https://www.facebook.com/kristina.blumberga/posts/10156088335688496

+1
-1
Atbildēt

1

    Ēriks > Kristina Blumberga 02.06.2017. 00.41

    Par kādām caurkritušām baibiņām ir runa?Vai tik kāds te nemēģina iesmērēt Maizīša kantora pielaides nedošanu par kādu dižu caurkrišanu?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu