Latvijas tilti ir kritiskā stāvoklī • IR.lv

Latvijas tilti ir kritiskā stāvoklī

18
Foto: Linda Ansone, F64

Katram trešajam vajag kapitālo remontu, bez pārbūves daudzus var nākties slēgt

Kritiskā tehniskajā stāvoklī ir 100 Latvijas tilti, katram trešajam vajadzīgs kapitālais remonts, ceturtdien ziņoja LNT  raidījums "900 sekundes". Eksperti norāda, ka bez tūlītējas pārbūves pēc pāris gadiem daudzus var nākties slēgt un izmantot apvedceļus.

Puse no gandrīz 1000 tiltiem, kas ir valsts akciju sabiedrības "Latvijas valsts ceļi" (LVC) pārraudzībā, ir sliktā tehniskā stāvoklī, raidījumā stāstīto citē biznesa portāls Nozare.lv. Kā skaidro Rīgas Tehniskās universitātes Ceļu un tiltu katedras vadītājs, profesors Ainārs Paeglītis, šī situācija izveidojusies vēsturiski, proti, Otrā Pasaules kara laikā tika iznīcināti 80% tiltu, 60.gados sākās to celtniecība, un tiltu kalpošanas laiks bija noteikts 50 gadi.

"Tiltu kalpošanas laiks tuvojas beigām, bet tai pašā laikā attīstās transporta intensitāte – pieaug automašīnu svars uz ceļiem, kas ievērojami paātrina bojājumu attīstību. Pagaidām ceļinieki strādā ugunsdzēsības režīmā – dzēš tur, kur jau deg, tiltus nepielabo, bet klāt ķeras tikai tad, kad pienākusi "X stunda". Kad iebrauc kādā sabojātā deformācijas šuvē un salauž riteni, tad šo tiltu remontē. Ar laiku nāksies vienu pēc otra tiltus slēgt, jo nav naudas, par ko tos remontēt," stāsta speciālists.

Tam piekrīt LVC vadība. Šogad no valsts budžeta visiem darbiem, tai skaitā ceļu uzturēšanai ziemā un bedrīšu lāpīšanai, kas ir prioritāte, LVC piešķirti 60 miljoni latu. No šīs summas tiltu remontiem paredzēts tikai 0,5% jeb 300 tūkstoši latu. Lai tiltiem veiktu vismaz kosmētisko remontu, LVC speciālisti spiesti aicināt ekspertus, kuri pēc novērtējuma izvēlas, kurš ir bīstamākais braukšanai. Kurš no tiltiem vienā brīdī var neizturēt slodzi, nevarot uzminēt, tādu ir pārāk daudz.

"Nevaram izkontrolēt visus maršrutus. Mašīnas brauc ar lielu svarum, tilts pirms diviem gadiem varbūt bija labā stāvoklī, bet, no vienas puses, daba un, no otras puses, automašīnu svars rada problēmas. Kur var sākt brukt, prognozēt nevar. Ja šos ceļu pārvadus savlaicīgi neremontēs, tad to uz savas ādas izjutīs visi ceļu lietotāji un, ja tuvākajā laikā netiks veikti remontdarbi, tas nākotnē prasīs vēl vairāk līdzekļu," sacīja LVC valdes priekšsēdētājs Ivars Pāže.

Komentāri (18)

disassociative 10.02.2011. 09.53

Kritiskā stāvoklī ir gan Latvijas tilti, gan Latvijas ceļi. Man tā arī pēdējo 20 gadu laikā nav izdevies saprast, par ko maksāju auto nodokli, par ko maksāju akcīzi degvielai, ja regulāri jādod mašīnu servisā salāpīt ritošo daļu. Izskatās, ka ļoti augstā līmenī tiek lobēti auto servisi un auto tirgotāji. Sabrukusī ceļu infrastruktūra ir uz Šlesera sirdsapziņas. Buldozers ir laba iekārta, ja to izmanto celšanai, ne sagraušanai kā Šlesers to ir izdarījis.

+6
-2
Atbildēt

0

agijs 10.02.2011. 09.51

Hmm, nupat jau caurkitušie ceļu naudas izsaimniekotāji (skat.2010 gada Saeimas vēlēšanu lielākos ziedotājus) noskatījuši jaunu nišu, ko apgūt un sāk PR kampaņu ?!

+4
-1
Atbildēt

0

Dina Repša 10.02.2011. 11.31

Ceļi un tilti ir viens no jautājumiem, uz kuru trūkst atbildes: Kā “izmantojas” nodokļu nauda. Nezinu sistēmu, bet mans paziņa, nostrādājis un nodzīvojis Portugālē 5 gadus, stāstīja, cik lieliski tur ar valsts un ES naudu ir saremontēti ceļi. Varbūt es kļūdos, bet LV valstiski pirmais darbs ir nevis iegūt visiem, bet iegūt sev. Proti, tā vietā, lai ātri izdomātu, kā un ko varētu visiem izdevīgi saremontēt, tiek veikta aptauja, par labāko personisko ieguvumu. Tā kā gribas daudz, naudiņa un termiņi nereti – tutū! Protams, es ironizēju, bet ja no mana minimālā paziņu loka, kas strādā valsts iestādēs, jau 12 gudri un sakarigi talanti ir devušies uz ES vai ASV strādāt citos laukos ar formulējumu: Man pietiek!, domāju, ka reālais valstij noderīhgu cilvēku skaits būs lielāks. Līdz ar to LV valsts struktūrās paliek pabiras, kas turpina iesākto, jo savādāk domāt nespēj, ja vien vispār domā. Joprojām uzskatu, ka LV ir bagāta valsts, tikai tai ir vāji pārvalditāji, kam vārds “misija” ir burtu kopojums ne jēdziens.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu