Tarifu šoks • IR.lv

Tarifu šoks

3
Antra Ērgle

Kā diferencētais Latvenergo tarifs sadārdzinās ikmēneša maksājumus par elektrību?

Modernie skaitītāji un elektroniskā uzskaites sistēma padarījusi Latvenergo ļoti informētu – jebkuras ģimenes elektrības patēriņu var fiksēt mēneša intervālā tiešsaistē. Šī statistika rāda, ka puse jeb aptuveni 450 tūkstoši no Latvijas mājsaimniecībām, kuras ar elektrību pagaidām apgādā vienīgi Latvijas valsts energokoncerns, mēnesī netērē vairāk par 100 kilovatstundām (kWh) enerģijas. Tiesa, šajā skaitā ietilpst arī dārza mājiņas un vasarnīcas, kuras nelieto visu gadu (uzņēmums apgalvo, ka to skaits neesot liels), un arī tie mājokļi, kurus atstājuši ārzemēs strādājošie (to īpatsvaru nevarot noteikt precīzi).

Pieņemot šīs 100 kilovatstundas par kritēriju, Latvenergo izstrādājis jaunu tarifu sistēmu, proti, no 1.aprīļa lielākiem tērētājiem būs jāmaksā vairāk, bet tiem, kuru patēriņš gadā nepārsniedz 1200 kilovatstundu, paliks līdzšinējais tarifs. Praktiski tas nozīmē, ka no 1.aprīļa visi turpinās maksāt līdzšinējo tarifu, taču ik mēnesi katras mājsaimniecības patēriņš tiks summēts. Tajā brīdī, kad būs patērētas 1200 kilovatstundas, atlikušajiem gada mēnešiem tiks piemērots paaugstinātais tarifs – un tā līdz nākamā gada 31.martam, kad uzskaite sāksies atkal no jauna.

Kāpēc jāceļ tarifi?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu