Arhīvu vilks • IR.lv

Arhīvu vilks

4
Foto — Jānis Saliņš, F64
Pauls Raudseps

Rīdzinieks Lazars Fleišmans, viens no pasaules vadošajiem krievu rakstnieka un dzejnieka Pasternaka zinātājiem, tagad nožēlo, ka nav veltījis mūžu Latvijas vēstures pētīšanai – tā liekas aizraujoša, traģiska un nozīmīga visai Eiropai

Lazars Fleišmans ir Stenforda universitātes krievu literatūras profesors un viens no pasaules vadošajiem ekspertiem par dzejnieka Borisa Pasternaka daiļradi. Dzimis 1944.gadā, viņš mācījās vijoļspēli Dārziņa mūzikas skolā un Latvijas Valsts konservatorijā, taču atzīst, ka apkārt bijuši talantīgāki laikabiedri: Filips Hiršhorns, kuru daži uzskata par labāko 20.gadsimta vijolnieku un kurš ieguva 1.vietu Karalienes Elizabetes vijolnieku konkursā tajā gadā, kad Gidons Krēmers ieguva 3.vietu, kā arī tā paša konkursa dalībnieks Josefs Risins, kurš tagad ir profesors Karlsrūes Mūzikas augstskolā. 

Fleišmans pievērsās literatūrai, kuru studēja gan Latvijas Universitātē, gan Tartu Universitātē pie slavenā profesora Jurija Lotmana. Uz Tartu viņu vilka tur valdošais brīvdomības gars, un viņš arī draudzējās ar tādiem disidentiem kā Maskavas rakstnieks Andrejs Siņavskis, kura notiesāšana par «pretpadomju aktivitātēm» 1966.gadā bija skaidrs signāls, ka Hruščova laika «atkušņa» relatīvā brīvība ir beigusies. Fleišmans pats pirmo reizi izlasīja Borisa Pasternaka ar Nobela prēmiju apbalvoto romānu Doktors Živago  disidenta Siņavska dzīvoklī. Tolaik bija noziegums gan šo romānu lasīt, gan dot kādam citam, jo grāmata, kurā atklāti stāstīts par padomju varas pirmajiem gadiem, pret komunistiskās partijas bosu gribu tika publicēta ārpus PSRS un kļuva tur slavena. 

Tā kā Fleišmana «sliktie» draugi, nevēlēšanās iestāties komunistiskajā partijā un ebreju izcelsme nozīmēja, ka akadēmiskā karjera viņam ir slēgta, viņš kopā ar ģimeni 1974.gadā emigrēja uz Izraēlu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu