Āboltiņa: deputātu staigāšana nodotu vēlētāju uzticību • IR.lv

Āboltiņa: deputātu staigāšana nodotu vēlētāju uzticību

25
Solvita Āboltiņa un Valdis Dombrovskis ministru kabinetā. foto: Andrejs Strokins, f64
Indra Sprance

Saeimas spīkere neatbalsta grozījumus, kas atvieglotu jaunu frakciju veidošanos

Lai arī apvienībā “Vienotība” nav diskutēts par iespējamajiem grozījumiem Saeimas Kārtības rullī, kas ļautu vismaz pieciem no vienas partijas ievēlētiem deputātiem veidot frakciju, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (JL) uzskata, ka šādi grozījumi nebūtu jāveic, jo tie “atvērtu durvis deputātu staigāšanai un vēlētāju mānīšanai”. 

Āboltiņa Ir.lv atzina, ka teorētiski iespējama situācija, ka Saeimā ievēlētais deputāts nolemj mainīt politisko piederību, tomēr Kārtības ruļļa grozījumi, kas ļautu šādiem deputātiem veidot frakciju, nebūtu atbalstāmi. “Tauta ir ievēlējusi konkrētu politisko spēku, nevis konkrētu deputātu un viņa iešana prom būtu vēlētāju uzticības nodošana, “ sacīja Āboltiņa, norādot, ka neredz argumentus šādu likuma grozījumu pieņemšanai.

Saeimas kuluāros gan izskan, ka šādi likuma grozījumi būtu atbalstāmi, jo pašreizējais Saeimas sastāvs ierobežo iespējas politiskiem manevriem – ja sadalīšanās tiktu ļauta, tā varētu skart visas lielās apvienības – “Vienotību”, “Saskaņas centru” un, iespējams, arī Zaļo un Zemnieku savienību.

 

Komentāri (25)

andris902 06.02.2011. 14.19

…nē!…šādi Kārtības ruļļa grozījumi nav nepieciešami!…šoreiz piekrītu Āboltiņas viedoklim…Saeima nedrīkst kļūt par caurstaigājamo pagalmu karjeristiem…vajadzētu iet vēl tālāk un pieņemt likumu, kurš noteiktu – ja esi pametis frakciju un vēlies pāriet kādas citas partijas paspārnē – deputātam ir jānoliek mandāts!…esam jau piedzīvojuši “vienas nakts apskaidrību” Šlesera izpildījumā…un pēkšņu sirdsapziņas mošanos…
…vēlētājs savu balsi vispirms atdod par partiju….un tikai tad izvēlas personas tās svītrojot, vai plusojot…pirms cilvēks ir kļuvis par deputātu, viņš izvēlējies to darīt konkrētas partijas un idejas vārdā, arī savu vēlētāju intereses pārstāvot…pēkšņa atskārsme, ka nokļuvis ne tajā vietā un laikā…norāda uz personas nelīdzsvarotību…un tādam ir jānoliek mandāts un jāatbrīvo vieta nākamajam, kurš izpildīs vēlētāja… balsojot izteikto gribu…
…šobrīd veidojas situācija, kad deputātu mērķis ir par katru cenu nokļūt Saeimā – pēc tam jau redzēs, kas ar ko un kurš ar kuru….likumi jārada tādi, lai tie darboties ne tikai konkrētā brīža situācijai…bet būtu ilgtspējīgi, neatkarīgi no valdošo partiju rotācijas….

+7
0
Atbildēt

3

    mxblack > andris902 06.02.2011. 14.53

    >zanE… Pateikts loģiski un skaidri. Un vēl jau ir iespēja kļūt par neatkarīgo deputātu, kurš vispār nepakļaujas nekādām šadursku pavēlēm, bet viņa balss Saeimā ir tikpat svarīga kā pārējās. Tikai savu atsevišķu frakciju šādi deputāti veidot gan vairs nedrīkstētu, ja nu vienīgi visu sarunāt Saeimas bārā un pēc tam balsotu kā liek pircējs. Tāda nu šeit ir tā demokrātija.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > andris902 06.02.2011. 16.27

    Apgāza vēkšpēdus, pielēja līdz ūkai, un visādi citādi politiski nekrietni bij iespaidojuši. Tik tagad atjēdzās, ko nu?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 06.02.2011. 16.04

    ….kas ir neatkarīgais deputāts?…no kurienes viņš uzrodās?…dažus mēnešus pirms vēlēšanām piespiedu kārtā ievilināts partijas rindās, kuram pilnīgi sveša partijas ideoloģija, virzieni un uzstādījumi?…nezinītis, kuram beidzot izkristalizējušies notiekošā procesi?…
    …tad, vispirms vajadzētu runāt par Vēlēšanu likuma maiņu, par Vēlēšanu sistēmas maiņu…un tas jau ir pamatīgas diskusijas vērts jautājums…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 06.02.2011. 13.49

Protams, protams. un attiecīgie deputāti dotos pie tā kurš tiem vairāk maksā, vai pat izveidotu kārtējam naudas maisam savu personīgo frakciju. Tas tikai vēlreiz apliecina, ka ievēlētie deputāti nav nākuši politikā lai kā pilsoņu uzticības personas pildītu savu darba devēju uzdevumus, bet gan ar blēdību ir iekļuvuši Saeimā un nu izmanto savu neaizskaramību un izrāda savu īsto dabu. Jā, šodien viņiem tas ir reāli iespējams, jo pilsoņiem šajā valstī pēc vēlēšanām vairs nav reālas teikšanas pār saviem priekšstāvjiem Saeimā, viņi tagad ir dievi un pavēlnieki un klausa visiem tiem, kurš viņiem maksā lielākas stipendijas. Protams ka valsts pilsoņi šeit nevar sacensties ar Puzes čigāneli, kurš ir uz mūsu rēķina pratis sagrābt milzu bagātību priekš mazās Latvijas apmēriem.

+2
0
Atbildēt

0

lebronj2356 06.02.2011. 14.07

Vēlētājiem nepatīk staigāšana, ja vien pametamais spēks nav sapuvis caur caurēm, bet Āboltiņai vajadzēja padomāt par to, ka vēlētājiem nepatīk solijumu lauzšana un tukšas pļāpas – pirms vēlēšanām nacionālisti pēc siekalojas gar SC, pirms idealisti pēc cilvēki padomēs. Tā laikam saucas ”reālpolitika”. Man pat mazliet žēl, ka Repšes izveidoto pārņēmusi šī varaskārā dāma !

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu