Sanāk tikai pienam un maizei • IR.lv

Sanāk tikai pienam un maizei

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Spēļu zāļu Fenikss līdzīpašnieks Jānis Zuzāns uzskata, ka azartspēles ir normāls bizness. «Es to uztveru kā izklaides veidu, un pie tā arī stāvu»

Latvijas azartspēļu nozares lielākais spēlētājs Jānis Zuzāns pie jautājumiem par viņa biznesa morālajiem aspektiem, šķiet, ir pieradis. Tie viņā neizraisa ne dusmas, ne sapīkumu, drīzāk atstāj vienaldzīgu un brīžiem liek iesmieties. «Tas ir normāls bizness,» viņš saka mierīgā, laipnā balsī. Uz aizmuguri sasukāti mazliet iesirmi mati, pelēka ziemas žakete, sarkani svītrota klasiska kaklasaite – nekas neliecina, ka pie pusdienu galda pretī sēž Latvijas miljonāru sarakstos pabijusi biznesa haizivs. Ja nu vienīgi sudraba gredzenu ar koši zilu aci varētu uzskatīt par viņa ekstravaganci.

Firmai Alfor piederošās Fenikss spēļu zāles aplaupīšanu Jēkabpilī, kas beidzās ar nežēlīgu slaktiņu, Zuzāns dēvē par ļoti traģisku negadījumu, taču tajā varēja ieraut jebkuru vietu, kurā ir liela naudas koncentrācija. Tikpat labi tā varējusi būt banka vai benzīntanks. «Man šķiet, tā ir stereotipiska cilvēku uztvere, ka spēļu zāle ir kā kārdinājums. Tas jau neuzliek tev pienākumu laupīt.»

Par notikumiem Jēkabpilī sarunas brīdī Zuzānam pašam vēl ir neatbildēti jautājumi. Taču ir noskaidrojies, ka viens no uzbrucējiem ir apsargājis Alfor inkasentus, kas savākuši naudu no spēļu zālēm. Policistu gan algojis nevis Alfor, bet apsardzes firma, kuras pakalpojumus tā izmanto. Tas arī izskaidro, kāpēc laupītāji pārzināja Feniksa naudas iekasēšanas sistēmu un uzbrukumam bija labi sagatavojušies. Viņi ieradās brīdī, kad no apkārtējām spēļu zālēm bija savākta nauda, un līdzi bija paņēmuši instrumentus, lai uzlauztu durvis uz kasi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu