Latvieši karaklausībā • IR.lv

Latvieši karaklausībā

23

Kara muzejā skatāma ekspozīcija, kas pirmo reizi Latvijas muzeju vēsturē atspoguļo latviešu vīriešu dienestu – kara klausību Krievijas impērijas armijā.

Ekspozīcijā ir šādas sadaļas: par rekrutēšanas sistēmas ieviešanu Latvijas teritorijā 1793.gadā; par 19.gs.60. – 70.gadu militārajām reformām Krievija impērijas armijā; par 19.gs. otrās puses latviešu jauniešu centieniem iegūt bezmaksas militāro izglītību un latviešu virsniecības veidošanos.

Izstādē atainota arī latviešu karavīru un latviešu virsnieku dalība Krievijas impēriskās varas karos un iekarošanas karagājienos.

Kopumā ekspozīcijā aplūkojami vairāk nekā 160 dažādi priekšmeti: ieroči, formas tērpi, dokumenti, kartes un apbalvojumi. Liela daļa fotogrāfiju un dokumentu plašākai sabiedrībai būs aplūkojami pirmo reizi.

 Sevišķi unikāla ir 1845.gadā rakstītā P.Siliņa vēstule no Pēterburgas. Tā ir viena no visvecākajām zināmajām latviešu karavīra vēstulēm.

Atsevišķi pieminama arī vecākā apakšvirsnieka E.Eglīša dienasgrāmata par Krievijas – Japānas karu (1904.–1905.)  Ekspozīciju papildina krāšņi sienas gleznojumi, kuros redzami 19.gs. – 20.gs. sākuma perioda formas tērpi. Apmeklētājiem ikdienā būs iespēja sevi izmērīt uz rekrūšu auguma mērīšanas instrumenta un pacilāt 19.gs. 70. – 90.gados izmantoto šauteni.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu