Saeimas komisija meklējusi ''kompromatu'' par Strīķi • IR.lv

Saeimas komisija meklējusi ''kompromatu'' par Strīķi

24
Juta Strīķe. Foto: Kaspars Krafts, F64

Portāls: nav izdevies rast pamatu korupcijas apkarotājas padzīšanai no KNAB

Iepriekšējās Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) vairākām drošības iestādēm pieprasījusi izziņas par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes pagātni, mēģinot atrast kompromitējošus faktus, kas ļautu viņu ''dabūt prom no KNAB”, raksta portāls Pietiek.com. Mērķis tomēr neesot sasniegts.

Pamatojums Saeimas NDK pieprasījumam nav zināms, jo visi ar Strīķes pārbaudi saistītie dokumenti ir slepeni. Taču pēc atsevišķu avotu Pietiek teiktā noprotams – NDK deputātiem radušās bažas, ka Strīķe saistīta ar konkrētiem politiskiem spēkiem un kā ļoti ietekmīga KNAB vadības pārstāve izveidojusi komandu, kas, iespējams, saistīta ar tā saukto kontrabandas jumtu.

Par Strīķi kritiski izteikušies vairāki ietekmīgi politiķi, un kopš pērnā pavasara viņa kopā ar otru KNAB priekšnieka vietnieku Alvi Vilku un nodaļu vadītājiem konfliktē ar biroja priekšnieku Normundu Vilnīti. Saeimas NDK ''kompromatu'' meklēšanas laikā vadīja Tautas partijas (TP) deputāts Māris Kučinskis, pēc tam tās vadības grožus pārņēma LPP/LC pārstāvis Dzintars Jaundžeikars, kurš savukārt aizstāvējis Vilnīša apšaubāmas reformas birojā un atzinis, ka KNAB priekšnieks pilda kādus neatklātus uzdevumus.

Pietiek norāda, ka iniciatīva par Strīķes un vairāku ar viņu saistītu KNAB darbinieku pārbaudēm nākusi no patlaban apvienību ''Par labu Latviju'' pārstāvošajām partijām – TP un LPP/LC, taču atbalsts Strīķes pārbaudei bijis arī no ''Saskaņas centra'' un Zaļo un zemnieku savienības.

Strīķes pārbaude ilgusi vairākus mēnešus, tomēr tās laikā Saeimas NDK nav saņēmusi tādu drošības iestāžu informāciju, kas nepārprotami kompromitētu KNAB priekšnieka vietnieci. Vienīgais fakts, kas noskaidrots, bijis saistīts ar jau pirms vairākiem gadiem medijos izskanējušo, ka Strīķe savulaik bijusi Anna Potapova un ir pazīstama ar dažiem Latvijas politiķiem.

Par Strīķi rosinātās pārbaudes rezultātus toreizējā Saeimas NDK pieņēmusi zināšanai, un jaunā sasaukuma NDK jaunu pārbaudi par Strīķi negrasās sākt.

Jau vēstīts, ka Strīķe KNAB strādā kopš tā izveidošanas un pēc publiski pieejamās informācijas izcēlusies ar principiālu un likumiski pamatotu darbību korupcijas apkarošanā. Ietekmīgu politiķu nepatiku Strīķe izpelnījusies gan atklātajiem kritiskajiem izteikumiem, gan KNAB līdzdalību vairākās politiski ”jūtīgās lietās”, starp tām ekspremjera Andra Šķēles (PLL, TP) firmas UVK biroja kratīšana ''digitālgeitas'' lietā, Ventspils mēra Aivara Lemberga aizturēšanā, tā sauktajā ''Jūrmalgeitas'' lietā, kā arī pērnvasar notikušajā ''Latvenergo'' vadītāju aizturēšanā aizdomās par dienesta stāvokļa izmantošanu un naudas atmazgāšanu.

Komentāri (24)

Una Grinberga 24.01.2011. 12.04

Ja Strīķe nebūtu pārliecināta par savi, tad neizietu uz tik atklātu kauju ar Vilnīti. Apbrīnoju šīs sievietes stingro nostāju, kur principi ir svarīgāki par pašas labsajūtu! Žēl, ka daudzi varas gaiteņos to nespēj saskatīt. Šis ir viens no tiem cilvēkiem, kurš ir tur, kur tam ir jābūt!

+39
-2
Atbildēt

2

    peerku > Una Grinberga 24.01.2011. 13.50

    Jā, tas gadās ne tik bieži, kad cilvēks ir īsti savā vietā. Juta ir pārliecība par to, ko viņa dara, visu cieņu. Tāpēc valsts izzadzēji-korumpanti sūtīja Vilnīti “tikt ar viņu galā”.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Sējējs > Una Grinberga 24.01.2011. 12.38

    Kāpēc tu domā, ka “daudzi varas gaiteņos to nespēj saskatīt”?
    Tieši tur jau ir tā problēma,ka daudzi jo daudzi to redz un atceras viņas teikto,ka viņa atnāks pakaļ korumpantiem. To viņi atceras pat nakts vidū,pēc kā iet uz vannas istabu pēc kārtējā dvieļa ar ko sviedrus nosusināt.Pēc tam guļ tumsā un štuko,ka tam jāpieliek punkts.Pēc tam notiek neveiklas darbības,kas rada šādas ziņas ko mums komentēt.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

mxblack 24.01.2011. 13.09

Kaut mums vairāk būtu šādu nesalaužamu korupcijas apkarotāju, kā Juta Strīķe. Es tikai varu apbrīnot viņas stingro mugurkaulu un nesalaužamo gribu. Lūk no kā būtu jāmācās Dombrovska valdībai, nevis vienam zaglēnam no Puzes ļaut sevi spērdīt un grūstīt. To Puzes hercogu steidzīgi ir jāsauc pie tiesas, bet ne viņam jāļauj turpināt savas nelietības pret mūsu valsti.

+26
-2
Atbildēt

0

dro 24.01.2011. 13.43

Tādēļ jo nesaprotamāks Āboltiņas, Mūrnieces un co paziņojums, ka jāatlaiž visa KNAB vadība.

+22
0
Atbildēt

2

    kika,kiki,banija > dro 24.01.2011. 13.57

    “daudzi jo daudzi to redz un atceras viņas teikto,ka viņa atnāks pakaļ korumpantiem”, – atbilde Jūsu jautājumam jau bija sniegta iepriekš.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > dro 24.01.2011. 14.14

    @ino
    Vienkārši netrūkst Vienotība “plānā galdiņa urbēju”, kas runā pirms sāk domāt. Nu, neprot Āboltiņa un Mūrniece neatbildēt uz visiem žurnālistu jautājumiem, pat ja ir jāpaklusē vai jāapspriežas ar kolēģiem.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu