No jumta krītoša lāsteka amputējusi jaunieša pēdu • IR.lv

No jumta krītoša lāsteka amputējusi jaunieša pēdu

22
Foto: Lauris Vīksne, F64

Pēc operācijas un ārstēšanas cietušais, iespējams, varēs staigāt bez protēzes

Mikroķirurgi snieguši palīdzību kādam 24 gadus vecam jaunietim no Rīgas, kuram no jumta krītoša lāsteka amputējusi pēdu, vēsta ziņu aģentūra LETA. Lai arī pēdu nav izdevies glābt pilnībā, ir cerības, ka pēc operācijas un rehabilitācijas pacients spēs staigāt bez protēzes, informē Latvijas plastiskās, rekonstruktīvās un mikroķirurģijas centra izpilddirektors Jānis Bendiks.

Jaunietis traumu guvis, pēc jumta atbrīvošanas no lāstekām tīrot ietvi. Krītot no piecstāvu nama jumta, vīrieti traumēja nenotīrīta lāsteka. "Mums izdevās saglābt pēdas nesošo virsmu, tādējādi paliek iespēja, ka pacients varēs staigāt, neizmantojot kājas protēzi, bet gan speciālus ortopēdiskos apavus," skaidro mikroķirurģe Nonna Tomiševa.

Kopumā šoziem neatliekamās palīdzības mediķi snieguši palīdzību aptuveni 15 cilvēkiem, kurus savainojušas no jumta krītošas lāstekas vai sniegs.

Mikroķirurģijas centrs ir vienīgā vieta Latvijā, kur 24 stundas diennaktī tiek nodrošināta akūta rekonstruktīvā un rokas ķirurģija – pirkstu un rokas replantācija, norautu ķermeņa daļu rekonstrukcija un smagu rokas traumu ārstēšana. Centra speciālisti atgādina, ka tikai pastiprināta piesardzība un apkārtējās situācijas novērtēšana var pasargāt cilvēku veselību un dzīvību.

Komentāri (22)

Una Grinberga 11.01.2011. 14.53

Tiešām skumja ziņa un ar visu bardzību ir jāvēršas pret namīpašniekiem, kuri jau kuro nedēļu tiek brīdināti notīrīt jumtus, bet tā arī nav izdarījuši.

Šoreiz komentārs raksta autoram:
Latviešu skaidrojošā vārdnīcā “amputēt” nozīmē “noņemt operējot”. Lāsteka nav ne ķirurgs, ne skalpelis, tādēļ lāsteka nevar amputēt. Lūdzu izlabot kļūdu! Runāsim un lietosim latviešu valodu pareizi.

+2
-1
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu