Gailis: nav izmantota iespēja mazināt birokrātiju • IR.lv

Gailis: nav izmantota iespēja mazināt birokrātiju

85
Māris Gailis. Foto: Jānis Saliņš, F64

Ekspremjers prognozējis, ka Latvija ar krīzi tiks galā veiksmīgāk

Ekonomikā krīze deva brīnišķīgu iespēju uzpūstā birokrātiskā aparāta nevajadzīgo taustekļu amputācijai, taču Latvija šo iespēju nav izmantojusi, otrdien intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" atzinis bijušais valdības vadītājs, uzņēmējs Māris Gailis.

"Sākoties krīzei, man personīgi šķita, ka tiksim ar to galā daudz veiksmīgāk. Ātrāk sasniegsim dibenu un sāksim rausties ārā,'' Gaiļa teikto citē aģentūra BNS. ''Īstenībā viss notiek lēnāk. Pati lielākā sāpe ir par to, ka joprojām neesam izdarījuši pareizos secinājumus, lai, izmantojot krīzi, veiktu vismaz domāšanas maiņu savās galvās. Protams, tas attiecas gan uz valdības, gan uzņēmēju, gan ģimenes līmeņiem."

Viņš uzsvēra, ka krīze bija jāizmanto nevajadzīgās birokrātijas mazināšanai. "Vienai nelielai valstij birokratizācija nav labākais veids, kā dot darbu saviem cilvēkiem. Turklāt pēdējos gados tā izvērsusies nenormālās izpausmēs. Manuprāt, ir bezjēdzīgi nodarbināt cilvēkus birokrātiskajā aparātā, kur tie tik vien kā atražo sevi. Paplašina nevajadzīgas procedūras, kuras apēd resursus, apēd naudu un beigu beigās rada pilnīgi pamatotu skepsi nodokļu maksātājos, kuri sāk izvairīties no nodokļu maksāšanas," klāstīja uzņēmējs.

Ekspremjers gan atzina, ka savā laikā pats ir nodarbojies ar birokrātijas radīšanu. "Bez birokrātijas neviena valsts nevar iztikt. Kādam ir jākārto lietas. Taču ir jābūt politiskam instrumentam, lai varētu birokrātiju nemitīgi ierobežot, optimizēt. Tāda pēdējos desmit gadus nav," secināja Gailis. Viņaprāt, šī gada budžets, pretēji solījumiem, atražo un saglabā esošo, pilnīgi nevajadzīgo birokrātijas un patēriņa līmeni.

Uzņēmēja vērtējumā, lielāko ļaunumu nodara nodokļu palielināšana. "Strukturālās reformas mēs neveicam, bet turpinām patērēt to, ko neesam nopelnījuši. Un nu vēl mēģinām naudas trūkumu novērst ne tikai ar aizdevumiem, bet arī ar nodokļu pieaugumu,'' pārmet Gailis, ''tas ir nodarījis lielāko ļaunumu – būtiski samazinājis uzņēmēju patriotismu, kas pastāvēja, teiksim, vēl iepriekšējās desmitgades vidū. Cilvēki uzskatīja: 15% tas ir godīgs, labs nodoklis. Tas ir jāmaksā. Tagad lielākā daļa tā vairs neuzskata. Domāju, ka sabiedrība attieksmē pret nodokļu maksāšanu ir kļuvusi līdzīga kaut kādām Dienvidamerikas valstīm, kur tas nav modē un netiek uzskatīts par patriotisku pienākumu."

Jau vēstīts, ka Gaiļa biznesu arī skārusi krīze – viņš pēdējā laikā pārdod savus nekustamo īpašumu projektus, lai arī pagaidām nav izvēlējies pieteikt maksātnespēju, kā to darījuši citi nacionālā biznesa pārstāvji.

Komentāri (85)

mary75 11.01.2011. 13.02

Ja preciz’e, ka birokr’atija dubultojusies taisni Kauliisa, nevis peereejaa laikaa, tad paareejam teiktajam var piekrist, patiik kaadam Gailis vai nepat’iik.
Par to vaajaako premjeru – man ‘s’kiet, tas bija “garants” Kauliitis, kas iedzina valsti postaa, likvideeja speeciigu KNAB, utt.

+8
0
Atbildēt

3

    putekliic > mary75 11.01.2011. 16.06

    Tas atkarīgs no kāda aspekta vērtē – katrs ir devis savu “ieguldījumu”. Šķēles pirmo premjerēšanu laikā notika totāla valsts īpašumu prihvatizācija (aizsākās Godmaņa laikā ar sertifikātu politikas izgāšanos – labojiet, ja kļūdos), Repšes laikā uzplauka populisms, Emsis izpaudās ar to, ka nekontrolēja situāciju valdībā, Kalvītis bija garants izšķērdībai, tuvredzībai, bezatbildībai un cinismam. Bet Gailis – nu, saprotiet, cilvēks, kā saka, nevar uzlēkt augstāk, atvainojos, par savu pēcpusi…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 11.01.2011. 14.20

    Vareetu veel striideeties, Kauliisa “gaaze griidaa” un absoluuta nerea’geesana uz SVF u.c. aicinaajumiem paartraukt krediteesanas burbuli, manupraat, noveda pie veel smagaakaam sekaam – daudzu maajsaimnieciibu bankrotu, drastisku ienaakumu kritumu, un arii valsts paraada milzigam pieaugumam.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > mary75 11.01.2011. 13.12

    Konkurence uz šo titulu nopietna, tomēr nevaru aizmirst, kura valdīšanas laikā ik pa divām nedēļām notika valsts parādzīmju izsole. Tā ne tikai uzpūta valsts parādu, bet praktiski paralizēja uzņēmējdarbības kreditēšanu – kāpēc bankai riskēt, ja var garantēti (iepriekš sazvanoties ar kolēģiem – pat ļooooti garantēti) ieguldīt valsts vērtspapīros, kas tolaik skaitījās visdrošākie. Tas man toreiz likās pat smagāk, kā pīlīšu pūšana, kad BB laida burbuļus.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Iluta Jurēviča 11.01.2011. 13.23

Tukša mūldēšana no cilvēka, kurš neko šīs valsts labā nav darījs, bet shēmojis un blēdījies

+8
-1
Atbildēt

0

Lng 11.01.2011. 15.41

Ja atmiņa mani neviļ tieši Gaiļa laikā birokrātu armija tika veidota.Kādā intervijā Gailis izteicās ka tieši ierēdņi būs tā vidusšķira pateicoties kuras maksātajiem nodokļiem valsts attīstīsies.Diemžēl papīru nēsāšana no kabineta uz kabinetu nekādu pievienoto vērtību nerada.Iesaku Gailim pameklēt radio vai TV arhīvos to runu.Gailis “dzied” kā gailis uz mēslu čupas, lai pievērstu sev uzmanību.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu