Rīgas jumtu tīrīšanu sāk ar kritiskākajiem • IR.lv

Rīgas jumtu tīrīšanu sāk ar kritiskākajiem

36
Foto: Raitis Plauks, F64
Dita Krauze

Sniega segas apdraudētie jumti, iespējams, būvēti nepietiekami stipri

Ņemot vērā bīstamību, ko gājējiem, transportam un ēku jumtiem var nodarīt smagais sniegs un lāstekas, Rīgas pašvaldībā uzdots pastiprinātā režīmā tīrīt izglītības, sociālo un kultūras iestāžu ēku jumtus. Darbs sākts ar ēkām, kuras ir kritiskākajā situācijā.

Rīgas Teikas vidusskolā, kurā šo darbu ceturtdien novēroja Ir.lv, pašvaldības SIA ''Rīgas serviss” jumtus tīrīja jau otro dienu. Kā pastāstīja vidusskolas direktora vietnieks saimnieciskajā darbā Andris Āboltiņš, visdraudīgākajā stāvoklī ir skolas sporta halles jumts – smagais sniegs uz lēzenā jumta radījis bažas par tā izturību. Iepriekšējos gados šādas problēmas skola nav pieredzējusi.

Āboltiņš situācijā vaino 2002.gadā celtās skolas projekta nepiemērotību Latvijas klimatam: ''Projektētāji nav rēķinājušies ar tādu ziemu, kāda ir šogad. Manās bērnu dienās tādas ziemas bija, un var būt, ka tagad tādas atgriezīsies. Divdesmit gadus jau mums tādas īstas ziemas nebija. Skolu plānoja pēc Eiropas standartiem, bet mums jau vajag vadīties pēc Igaunijas, Krievijas, kur klimats tuvāks mūsējam. Ziema ir! Un tagad sniegs ir tāds, kādam jābūt Latvijā.”

Pēc Āboltiņa vērtējums, ''Rīgas serviss” šogad strādājot labāk: ''Pagājušogad mēs faktiski meklējām tīrītājus paši un un tērējām tam no saviem līdzekļiem ap 1200 latiem.”

Skolas jumtu atbrīvošanā no sniega un lāstekām aktīvi iesaistās arī skolas darbinieki. Piemēram, katru vakaru tiek pārbaudīts, vai nav izveidojušās bīstamas lāstekas, ja tādas ir, tās nodauza. ''Savs īpašums jāsargā, un drošība – pirmajā vietā,” uzsver skolas saimnieks.

Uzņēmums ''Rīgas serviss”, kurš tīra jumtus pašvaldībai piederošajām izglītības, sociālajām un kultūras ēkām, šobrīd nodarbina astoņas brigādes. Divās no tām strādā alpīnisti, pārējās – avārijas servisa darbinieki. Trešdien darbā papildus pieņemti 16 cilvēki, noslēgts līgums ar firmu „Mega Plus”, kas spēj nodrošināt vismaz 10 objektu tīrīšanu dienā.

Trešdien saņemti ap 50 izsaukumu, ceturtdien līdz pusdienas laikam – trīs. Kopumā dienā plānots notīrīt ap 30 ēku jumtus, vispirms pievēršot uzmanību tām, kur ir ārkārtas situācija. Visus ārkārtas darbus cerēts pabeigt šonedēļ.

Kā vēsta aģentūra LETA, šonedēļ sniega smaguma dēļ iebrucis jumts Liepājas veikalam ''Depo'', Preiļu ģimnāzijai, veikalam Jelgavā. Būvnieki brīdina, ka šādos laikapstākļos var neizturēt ēku jumti ar lielu platību.

Šoziem mediķi palīdzību snieguši jau vairāk nekā 10 cilvēkiem, kas savainoti, no jumtiem krītot sniegam un lāstekām. Viņu skaitā ir arī bērni.

Piektdien darbu galvaspilsētas atbrīvošanā no sniega varētu sākt īpaši nolīgti zemnieki ar smago tehniku. Viņi aicināti palīgā tāpēc, ka Rīgas pašvaldības dienesti pašu spēkiem netiek galā, iepriekš informēja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). Šie darbi varētu būt iespēja lauksaimniekiem gūt papildu ienākumus ziemas laikā, kas parasti šajā nozarē ir klusais periods. Finanšu ministrija gan jau paziņojusi, ka par sniega tīrīšanā iztērēto degvielu lauksaimnieki akcīzes nodokļa atvieglojumus saņemt nevarēs.

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu