Prasa atstādināt Vecumnieku bāriņtiesas vadītāju • IR.lv

Prasa atstādināt Vecumnieku bāriņtiesas vadītāju

20
Foto: Rūta Kalmuka, F64
Ilze Malaševska

Gadiem ilgušās problēmas ar bērna uzvedību nevēloties risināt ģimene

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) iesniegusi Vecumnieku novada domei lūgumu nekavējoties atstādināt no amata bāriņtiesas priekšsēdētāju Initu Sproģi, kuras ilgstošas bezdarbības dēļ, iespējams, apdraudēta kāda nepilngadīgā un citu bērnu veselība, drošība un dzīvība, informē Labklājības ministrija. Sproģe un šīs lietas zinātāji Ir.lv norādīja, ka problēmu gadiem nevēlas risināt konkrētā bērna ģimene, savukārt iesaistītie baidās atklāti par to uzstāties.

Vecumnieku novada bāriņtiesas redzeslokā ģimene, kuras bērnam ir ļoti smagas uzvedības problēmas, ir kopš 2009.gada, kad deklarējusi tur dzīvesvietu. Kā aģentūrai BNS stāstīja VBTAI Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gluščenko, problēmas īpaši saasinājušās šajā mācību gadā, proti, bērns skolā pilnībā dezorganizējot klases darbu un apdraudot apkārtējos.

Kā noskaidroja Ir.lv, par šo lietu reģionālā prese rakstījusi jau iepriekš, taču situācija nav atrisināta nevienā pašvaldībā, kur ģimene dzīvojusi. Vecāki, ar kuru atvasēm minētais bērns patlaban mācās Bauskas 2.vidusskolā, stāsta, ka nereti spiesti sēdēt klasē, jo baidās par saviem bērniem, kuri cieš no neveselā nepilngadīgā vardarbības. Bērns nereti mēģinot nodarīt pāri sev, tāpēc pedagogiem nemitīgi jābūt gataviem novērst kritiskas situācijas. No bērna mātes, kurai ir juridiskas zināšanas, līdzcilvēki baidās, tāpēc nevēlas atklāti uzstāties pret šo problēmu, lai netiktu iesūdzēti tiesā.

Nav skaidrs, vai šādas problēmas bērnam radušās audzināšanas dēļ, vai tie ir veselības traucējumi, taču bērna vecāki atsakās viņu vest pie speciālista, lai situāciju risinātu, sacīja Gluščenko. VBTAI norāda, ka ar to informāciju, kāda ir Vecumnieku novada bāriņtiesas rīcībā, tai būtu bijis jārīkojas kardinālāk, nevis vienkārši jāgaida vecāku reakcija. "Ne uzreiz šķirt bērnu no ģimenes, bet, ja vecāki nevēlas viņu vest pie speciālista, tad bāriņtiesa var pretēji vecāku gribai nosūtīt pie speciālista atzinuma saņemšanai," skaidro speciāliste.

Savukārt Inita Sproģe Ir.lv sacīja, ka ir darījusi maksimāli iespējamo, lai palīdzētu ģimenei. Viņa pauda nožēlu, ka šajā situācijā esot teju vienīgā, kas vēlas palīdzēt, jo esot skaidri redzams, ka neviens negrib "bāzt galvu cilpā". "Vecumnieku bāriņtiesas bezdarbība ir nolaidība – tas ir visapmelojošākais un diskreditējošākais apvainojums," sarūgtināta sacīja Sproģe, "es neredzu, ka nebūtu kaut ko darījusi, kaut gan es nezinu, ko darīt ar ģimeni. Atņemt mātei vecāku tiesības nebūs risinājums, jo bērns tāpat pie viņas dzīvos."

Sproģe norāda, ka jau iepriekš Vecumnieku bāriņtiesa mātei ar dēlu lūgusi apmeklēt psihoterapeitu, un tas tika darīts, savukārt tagad Bauskas 2.vidusskola baidoties uzņemties atbildību un sūtīt zēnu pie speciālistiem. "Es neko nevaru darīt, jo no skolas nav ziņojuma par notikumiem ar zēnu, man vajag materiālus par to, kas ir runāts, kas noticis, ko māte teikusi, ko psihologs ir darījis, ko runājuši," viņa skaidro. Sproģe arī uzskata, ka mātei ar dēlu jānāk uz bāriņtiesu, jāsadarbojas ar to.

Izdevuma ''Ieva'' žurnāliste Aiva Kanepone, kura savulaik nopietni pētījusi šo gadījumu, Ir.lv sacīja, ka Vecumnieku bāriņtiesa ir darījusi visu iespējamo, bet nolaidīgi rīkojusies skola. Viņa atzīst arī ģimenes kļūdu, proti, pēc prombūtnes tā atgriezās turpat, kur risinājās pirmais konflikts, pie tajā iepriekš iesaistītajiem cilvēkiiem.

Gan Sproģe, gan Kanepone uzskata, ka labākais risinājums zēnam būtu mājapmācība. Tagad bērna māte jau mainījusi deklarēto adresi 200 kilometru attālumā no Vecumniekiem, lai arī bērns joprojām mācās Bauskā. Sproģe neparedz, ka situācija uzlabosies, tomēr par to tagad jau būšot jāatbild citai bāriņtiesai. Pāris šajā lietā zinošu avotu no Zemgales novadiem Ir.lv pauda viedokli, ka Sproģe šajā gadījumā kādu pagaidām nezināmu iemeslu dēļ vienkārši kļuvusi par grēkāzi, jo ir patiesi pieredzējusi bāriņtiesas vadītāja, kas iepriekš korekti un profesionāli novērsusi dažādās kritiskas situācijas.

VBTAI jau nosūtījusi vēstuli Vecumnieku novada domei, kurai pēc likuma pienāktos atstādināt Sproģi līdz apstākļu noskaidrošanai. Taču domes priekšsēdētājs Rihards Melgailis trešdien paziņojis, ka VBTAI prasību nepildīs, jo uzskata, ka problēmas ar konkrēto ģimeni bijušas arī citām skolām un bāriņtiesām, tādēļ neredz pamatu, kādēļ atbildība būtu jāuzņemas tieši Vecumnieku novada bāriņtiesai.

Reaģējot uz Vecumnieku domes vadītāja atteikumu atstādināt Sproģi, VBTAI nākamnedēļ varētu sūtīt oficiālu vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. VBTAI uzskata, ka Vecumnieku novada bāriņtiesas priekšsēdētājas ilgstošas bezdarbības dēļ regulāri apdraudēti gan minētais, gan citi bērni, bāriņtiesa nav izmantojusi savas tiesības un pildījusi pienākumus, lai nodrošinātu pilnvērtīgu bērna tiesību un interešu ievērošanu.

Vecumnieku bāriņtiesas darbs pārbaudīts 2006., 2007. un 2010.gadā. Jau pēc 2007.gada pārbaudes toreizējā Bērnu un ģimenes lietu ministrija lūdza Vecumnieku pagasta padomi vērtēt Sproģes kā bāriņtiesas priekšsēdētājas atbilstību ieņemamajam amatam.

Komentāri (20)

::Vai cis :: 06.01.2011. 13.05

Cik saprotams no raksta, bērnam ir garīgās attīstības traucējumi, kurus vecāki vai vismaz māte, cik noprotams, nevēlas atzīt (laukos garīga slimība droši vien tiek uzskatīta par kauna traipu). Grūti iedomāties citu instanci, izņemot bāriņtiesu, kas varētu pieņemt lēmumu par bērna veselības pārbaudi obligātā kārtībā. Diezin vai vajadzētu gaidīt, kamēr šis bērns kādu smagi sakropļos vai nogalinās.

+1
0
Atbildēt

1

    Edīte Dancberga > ::Vai cis :: 06.01.2011. 20.27

    Izlasi taču rakstu! Iesaistītie atsakās iesniegt jebkādas sūdzības aiz bailēm no tiesu darbiem, tāpēc nav, uz kā pamata piespiedu kārtā bērnu kaut kur nosūtīt. Ja nosūtīs bez pamatojuma — jebkura tiesa momentā lēmumu atcels, ja nebūs oficiālu, parakstītu liecību no cietušajiem un lieciniekiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu