Man gribas šaut • IR.lv

Man gribas šaut

54
Agnese Guble, LETA
Sanita Jemberga

Sestdien notiks dibināšanas kongress jaunajai sociāldemokrātiskajai partijai Saskaņa, ko veidos divas tā saucamās krievu partijas (Tautas saskaņas partija un Jaunais centrs), un SDP. Kopā ar Rubika sociālistiem un Daugavpils pilsētas partiju oktobrī Saeimas vēlēšanās tā startēs apvienības Saskaņas centrs (SC) sastāvā. Par SC pārvērtībām Ir.lv pirms kongresa intervē Tautas saskaņas partijas (TSP) ilggadējo vadītāju Jāni Jurkānu, kuram neizdevās tas, kas ir izdevies Jānim Urbanovičam – pievest Saskaņu pie varas durvīm.

Vēl nepaspēju uzdot pirmo jautājumu, Jurkāns sāk runāt pats.

Saskaņas centrs ir viena no retajām Latvijas politiskajām partijām, kas pilda vai atgremo savu vēlētāju vēlmes. Pasakiet man vēl kādu partiju, kas tik rūpīgi koptu attiecības ar savu vēlētāju! Gan likuma iniciatīvu veidā, gan draudzības protokolos ar Krievijas politiskajām partijām.

Ja viņi vislabāk un saskanīgāk veido attiecības ar vēlētāju, kā jaunā Saskaņa, kas cenšas no krievu partijas pārvērsties par vistautību sociāldemokrātiem, tiks vaļā no jautājuma par vēsturi un valodu?

Viņi netiks. Viņi to negrib risināt. Tas, ka viens otrs fantazē, ka viņiem būs 40 vietas Saeimā…SC ir viņu vēlētājs. Latvijā ir 25% nelatviešu un 75% latviešu, un šobrīd SC līderi dara visu, lai aizbiedētu no sevis latviešu vēlētāju. Fantazēt, ka viņi dabūs vairāk kā 25 pogas Saeimā, ko nodrošina viņu centīgais elektorāts, ir lieli maldi. Es neticu, ka šodien ir kāds latviešu cilvēks, kas ies par viņiem balsot. Varbūt kāds, bet tāpat ir  krievi, kas par viņiem nebalsos. Tur nav nekādas politikas, kas vērsta uz centru, viņi ir aizgājuši absolūti sava elektorāta laukā un nekas cits nerūp. Visi tie  izteikumi – es būšu vara, es būšu varens…Var klaigāt, bet tās ir emocijas. Neticu, ka tie, kas to saka, paši tam tic. Lasīju interviju ar Zīli, kurš mēģina zīmēt bildi – nav variantu, ka nākamajā valdībā nebūs Saskaņas. Man otrādi – nevaru iedomāties kādu, kur viņi būs.

Nosauciet piemēru tam, ka SC mēģina biedēt latviešu vēlētāju.

Konference 15.martā ar Zurofu. Tas ir tik politiski kliedzoši. Nesaku, ka par šīm lietām nav jārunā, lai gan, manuprāt, pietiek dzīvot pagātnē. Ja par daudz izmanto vēsturi politiskos nolūkos, Dievam tas nepatīk.

Ja runājam par SC iesaistīšanu valdībā, tad mēs nevaram nerunāt par vēsturi, kamēr netiekam skaidrībā, kā viņi pret to attiecas.

Mēs netiekam vaļā no tā, ka krievi mums ir sveši. Vai viņi cenšas būt nesveši? Nē, necenšas, tāpat kā latgalietis necenšas būt kurzemnieks, tā krievs necenšas būt latvietis. Punkts. Vai viņš cenšas būt Krievijas krievs? Nē. Ļoti daudziem SC cilvēkiem viss latviskais ir svešs, un tur ir tā nelaime.

Kad jūs pirms pieciem gadiem gājāt prom no SC, kad Jaunais centrs pievienojās, teicāt, ka tā nav tā partija, ko veidojāt, ka latvieši bēg un būs cīņa, kurš vairāk mīl Krieviju, un tajā negribat piedalīties. Kas, jūsuprāt, šobrīd ir Saskaņa?

Tā ir partija, kas atgremo un pārstāv nelatviešu elektorātu.

Vai latviešu elektorāts ir nonācis līdz tam, lai akceptētu viņus kā valdības daļu un sociāldemokrātus?

Nē. Visam, kas Latvijā tagad veidojas,  nav nekāda sakara ar tradicionālo demokrātiju vai skandināvu izpratnes demokrātiju, jo es nezinu nevienu citu valsti, kur nauda spēlētu tik lielu lomu kā Latvijā. Spēlē Itālijā un citur, bet tik lielu, kur trīs līdz četri cilvēki tur valsti aiz rīkles, es nezinu. Kāpēc Igaunijā krīze ir mazāk jūtama? Jo viņiem nav Parex bankas un tik lielas korupcijas kā Latvijā. Tā lielā korupcija ir radījusi šo smacējošo ekonomisko situāciju. Politika ir jāatbrīvo no naudas, un nepietiek ar valsts finansējumu partijām.

Runājot par naudu, esmu dzirdējusi ironisku apzīmējumu, ka šīs partijas akcijas pieder diviem cilvēkiem – Karginam un Stepanovam. Vai jūsu..

(pārtrauc) Tas, ka Stepanovs finansē Saskaņu, ir taisnība un viņš to neslēpj. Kargins… Kargins ir parādība, ko man grūti saprast. Žurnālisti šausminās par priedēm, ko Šlesers grib izcirst. Aizbrauciet uz Bulduriem un paskatieties, kā kāpās ielīdis Kargins. Kurš par to raksta? Kurš? Tas mūris, tas veidojums, kas ir arhitektoniski nekāds, ok, par gaumi nestrīdas, pareizāk, nestrīdas par sliktu gaumi. Bet par to neviens neraksta!

Savulaik Diena rakstīja.

Ko rakstīja? Tas ir tik vārgi!

Jūs ierosināt iet dedzināt?

Ir krieviem seriāls Zobens, 25 sērijas. Mūsdienas, Krievija. Kādi 25 cilvēki savākušies. Afgāņi un specnaza veči, juristi, prokurori, un ko viņi dara? Galina nost tos, kurus nenotiesā, bandītus, ko par naudu tiesneši attaisno. Vienvārdsakot, tādi mūsdienu robini hudi. Es kādreiz, vāroties impotentās dusmās, redzot visu bezjēdzību un liekulību, domāju, velns, būtu Latvijā tāda banda, es iestātos. Man gribas šaut.

Jūs iestātos?

Iekšēji es ļoti daudz te nodedzinātu. Kādreiz grēkoju ar tādām domām. Kamēr vienam otram personiskā drošība nav dzīvības un nāves jautājums, un kuram ir daudz naudas, jūs te neko neizdarīsiet.

Jūs aizpeldējāt no jautājuma. Kad vadījāt TSP, Karginam ar to bija finansiālas attiecības?

1993.gadā, kad mēs sākām veidot TSP, viens teica (krieviski) – Kargins mums grib iedot naudu, tev jāpiestaigā. Es teicu – ja grib, lai zina kā. Man viņš šķiet nepatīkams cilvēks. Nevaru iedomāties, ka es varētu iet pie viņa lūgt naudu. Nekad to neesmu darījis. Viņš mani par to ir ienīdis, un es pieņemu, ka viņš bija viens no tiem, kas Saskaņu saskaldīja. Redziet, viņš jau bija tās komjauniešu mafijas vadonis – viņš, Krasovickis, Čevers, Urbanovičs, Ameriks, Belokoņs…Viņi ir vesela mafija, viņi ir visur, viņi visu laiku ir.

Jūs sakāt, ka viņš bija viens no tiem, kas saskaldīja Saskaņu, kāpēc?

Viņam riebos es un viņam nevajadzēja vienu lielu un vienotu partiju. Viņš gribēja “skaldi un valdi”. To viņš arī panāca. Piemēram, Dolgopolovu aizvedot prom, pēc tam Plineru aizvedot…Viņš visu laiku manipulē.

Tad jau viņa ietekme pār šo krievisko partiju veidojumu bija spēcīga?

Diezgan.

Jūs pēc būtības sakāt, ka es neņēmu naudu, bet citi gan ņēma.

To es nevaru pierādīt.

Bet jūs tā domājat?

Jā, domāju. Stingri domāju. Es nezinu, cik ārā ir liela temperatūra, bet es zinu, ka ir silts, vai mitrs, bet man nav termometra. Es nevaru teikt, ka Dolgopolovs, Pliners, Ždanoka pārdevās par naudu, es to nezinu. Nevaru teikt, ka redzēju kaut ko, ka zinu, ka bankā skaitīja. Man tādu faktu nav. Tas ir tāpat kā ar Lemberga stipendiātu burtnīcu – it kā kāds kaut ko izteica, pateica, zobens karājas, un…nekas nenotiek. (Jurkāns ir liecinājis prokuratūrā un ir izskanējis pieņēmums, ka viņš varētu būt burtnīcā minētā persona ar segvārdu “Krāsotājs” – red.) Un  kāpēc karājas? Laikam nevar pierādīt. Nevienam nav faktu. Ir nojautas un sajūtas.

Ir pagājuši pieci gadi, kopš aizgājāt no TSP. Aizgājāt vai aizstaidzināja?

Aizgāju, jo man derdzās visa tā iekšējā kņada ar Dolgopolovu. Izteikumi, uzvedība, viss turpinās vēl šobaltdien. Domājat, ka Urbanovičs ar viņu ir laimīgs? Nē. Neviens tur nav laimīgs par visu šo veidojumu.

Vai krievu partijas vispār var noturēties kopā?

Var, ja ir pie varas un ja viņas nepārpērk. Lietosim pieklājīgāku vārdu – kad no mūsu frakcijas aizvilināja piecus deputātus, kuriem bija radusies pēkšņa reliģiskā apskaidrība, ar pulkvedi Daini Turlo priekšgalā…Kāpēc Vaira Vīķe – Freiberga nevarēja pateikt: es nepieņemu, ka mūsu valstī notiek šāda politiska korupcija, nākt ar iniciatīvu, ka no citām partijām ievēlēti deputāti pēc izstāšanās vai nu noliek mandātu, vai arī sēž četrus gadus vienā vietā. Neviens ne ar vienu vārdu nenosodīja to, kas notika.

Viss šajā valstī ir noticis ar mūsu klusu līdzciešanu. Kur tas pseidopatriotisms Latviju ir novedis? Situācijā, kur mēs bēgam no savas valsts.

Vai SC var izdoties tas, kas jums nekad neizdevās?

Kas? Vara?

Jā.

Ja mēs sāksim zīmēt nākotnes ainas, vai Vienotība ietu ar SC, pat ja tiem ir 30% balsu kopā ar PCTVL? Vai Ēlerte, Kalniete, Kristovskis ietu ar šiem cilvēkiem, ar Urbanoviču vienā valdībā?

Var gadīties, ka nav citu iespēju – vai nu “tie krievi”, vai trīs cilvēki, kam pieder partijas.

Domāju, viņi teiks, ka mēs tomēr respektējam latviešu elektorātu. Ja tas kādā apgabalā ir balsojis par ZZS, tur jau nav Lembergs, tie ir pavisam citi cilvēki. Tā viņi teiks. Ja būs Šlesers un visa tā kompānija “par veco labo Latviju”, teiks – labāk nelietis, bet savs.

Var gadīties, ka Urbanovičam ir tik balsu, ka viņš izvēlas, ar ko iet.

Jūs kombinējat kaut ko, skaitāt, vai jūs ar to nenodarbojaties?

Klausos, kā citi kombinē un skaita.

Pieņemsim, ka uzvar Vienotība. Pieņemsim, 25 balsis, tālāk nāk zemnieki ar vismaz 17, Tēvzeme ar vēl kādiem, gan jau salasīs. Arī tad, ja Urbanovičs pasauc Šleseru, domājat, Zatlers būs tik drosmīgs, lai viņu nominētu? Ja savāc 51 balsi  koalīcijai, tad varbūt jā, bet Saskaņu vēl izprovocēs uz visādiem jokiem.

Man grūti iedomāties, ka tagad zemnieki varētu iet ar Saskaņu. Tur ir Lembergs un tur ir Stepanovs. Vai līdz rudenim tas beigsies – neticu. Lai gan, ja es būtu direktors, es visu šo bezjēdzību izbeigtu.

Kā?

Valsts prezidents izsludina moratoriju vai amnestiju. Kā Krievijas bijušais vēstnieks Kaļužnijs kādreiz teica – velkam svītru un sākam no baltas lapas, jo valstij tas dārgi maksā. Vai Lembergs ir vienīgais, kas ir laupījis valsti? Nu nav. Sāks atkal rakņāties, atklāsies visādi korumpēti tiesneši, kam tas viss ir vajadzīgs? Nozaga, tad nozaga. Ja neviens nav nosists…Ar noteikumu, ka tad viņi ir ārā no politikas, stepanovi, lembergi, visi ir prom, jo politikā nauda vairs nav vajadzīga. Visi vienojas par jaunu kārtību – kas bijis, bijis, bet tagad būs tā, un jūs, veči, esiet ārā. Es tagad zīmēju saules zemi.

Jūsu proponētā pieeja prasa atzīšanu, ka viņi iepriekš kaut ko ir nozaguši.

Es zinu, tas ir kā gājiens ar Jukos Hodorkovski, kuru tagad grib visai reālistiski izpestīt no cietuma, bet viņš prasa, lai tie pasaka sorry, un viņi nesaka, jo nevar. 

Kādi vēl varianti ir – piespiest visu atdot? Kas to darītu? Nāktu citi bandīti un sev to pievāktu? Mēs dzīvojam sapuvušā klimatā, cilvēks ir deģenerējies Latvijā, pasaulē. Labākie aizbrauc prom. Tie, kas vēl kaut cik jēdzīgi ir, nodarbojas bankās un kaut kādu naudu pelna, dzīvo savā pasaulē. Bet tie, kas nedabū darbu, aizbrauc uz neatgriešanos

Tā ir, bet nedomāju, ka viņi justos labāk, ja te pasludinātu masveida grēku atlaišanu.

Ne jau masveida. Ja ietu viens Šķēle vai Lembergs Dziesmusvētku gājienā, un stāvētu Brigmanis ar plakātu “Urrā Lembergam”, un Mežaparkā tauta sāktu dūkt, un viņi justu cilvēku acīs vispārēju naidu, domāju, neizturētu. Tad tie cilvēki saprastu, ka te būs grūti dzīvot. Taču, ja viņi jūt, ka ir varoņi…

Iedomājieties to paradoksu! Mēs dzīvojam aitu barā. Vēlētāji ir aitu bars. Es ļoti cerēju, ka ekonomiskā krīze, smagā nosēšanās atvērs cilvēkiem acis un viņi pamodīsies. Cerēju, ka nāks inteliģence, kura, kā Latvijas Tautas frontes laikā, sāks rakstīt pareizos lozungus, un sāksies otrā atmoda. Mākoņi pavērās Doma laukumā toreiz, likās, ir, bet nav.  Daļu inteliģences nopērk, Stendzenieks un citi inteliģenti apkalpo šos, citi aizgājuši brīvprātīgā pagrīdē. Ēlerte tagad ir izveidojusi kaut kādu biedrību. Paskatos, kas tur par tādiem lieliem varoņiem. Ir viens otrs, kuru var pasaukt vai pateikt, vai tu esi aizmirsis vai aizmirsusi, ko darīji pirms 20 gadiem, mums ir, stāvi rāmi, neplāties. Un viņi paši nolīdīs malā.

Ja paskatās uz uzņēmēju kustību – kas tur ir par purniem! Katrs otrais ar raibu biogrāfiju. Zorgevics, mans draugs Savickis…Tagad vilksim ārā un šaustīsim katru nedēļu? Vai tas ir jādara? Man to nevajag, man ir vienalga.

Komentāri (54)

mary75 23.04.2010. 09.28

Visumā intervija samērā sakarīga, vienīgi, pārņem iespaids, ka Jurkāns uz Urbanovicu un tagadējiem SC panākumiem tā kā nedaudz greizsirdīgs, kaut arī, viss, ko viņš par šo partiju teica, īstenībā, atbilst patiesībai.
Ka par SC nebalsos neviens latvietis, baidos, ka tā nebūs, daudzus latviešu partijas ar savām izdarībām noveduši tiktāl, ka tie principā taisās balsot par krieviem, rīcība tipa “nosaldēšu sev ausis, lai mammai ieriebtu”.
Droši vien, ja būs izvēle, JL pēc vēlēšanām sadarbosies, drīzāk, ar AŠ, nekā ar SC, neņemos gan spriest, vai tas būs konstruktīvi un pareizi, ņemot vērā tagadējo sadarbību ar “uzticamajiem partneriem”.
Un tur vēl liels jautājums, vai AŠ gribēs sadarboties ar Vienotību, vai atkal būs tādi ultimāti, ka tas būs nereāli.
Visvairāk patika īss un kodolīgs Latvijas politiskās situācijas raksturojums – “šaut gribas”, kam pilnībā pievienojos.

+38
-1
Atbildēt

3

    ilmisimo > mary75 24.04.2010. 07.53

    principā taisās balsot par krieviem, rīcība tipa “nosaldēšu sev ausis, lai mammai ieriebtu””
    Vēl jau varētu konsekventi un aktīvi iestāties par 20 gadu zemes reformas atcelšanu un muižu atdošanu baroniem:
    “Zemi baroniem! Pilsētas karginiem!”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Loshadka_ > mary75 24.04.2010. 11.37

    Tieši šorīt, klausoties par Saskaņu, domāju, ka ja Vienotība nesaņemsies, tad visdrīzāk Sasakaņ būs kopā ar AŠ , jo jau šobrīd ir kopā ar SC. Vienotībai ļoti jāsaņemas, jau tagad no kaut kā jāatsakās, vispirms no iedomības, ka vieni tiks stikla kalnā…
    Bet par šaušanu – lielākā daļa ar latviešu lēnīgumu saka: Neiešu nekur, negribu, man viss riebjas. Tas ļoti jāņem vērā. Un vispār, gribas redzēt gudrus runas vīrus, cilvēcīgus, izglītotus, ne pareizu frāžu skaitītājus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Pēterītis > mary75 26.04.2010. 09.38

    Ar 99% iespējamību AŠ plāno iet kopā ar Saskaņas krievlatviešiem. To jau reāli dara gan buldozers Rīgas domē, gan ierindas biedrs, sūtot savu emisāru Kalvīti uz krievzemi klanīties.
    Jurkānam paldies par bālelieņiem tik mīļā mīta deldēšanu par tēvzemi trīs oligarhu (2AŠ + Lemberds) naudas varā. No politikas bīdīdītājiem Krievijas interešu virzienā minētas dažas bijušās figūras, bet šobrīd aktīvākais Meļņiks palicis aiz iekavām.
    Var prognozēt, ka tagad galvenais uz Latviju orientētās politikas skaldīšanas virziens būs dzītais ķīlis starp Vienotību un ZZS. Savu lomu nospēlēs Vienotības aklā paļāvība uz parādos un slepenības piesegtos melos iestigušo prokuroru korpusu, kuru izšķirošajos ar ekonomiku saistītajos nolemumos uzsvars arvien vairāk pārbīdās no likumīgajām uz merkantīlajām interesēm.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

mary75 23.04.2010. 11.36

Tauta, vismaz daļa, gan jau būtu ar miru to svītru arī pavilkt, lai tikai neredzētu tos trīs A politikā, viņi jau nebūs ar mieru, jo viss viņu bizness balstās tikai uz ;labvēlīgiem politiskiem lēmumiem.
Te nekas cits neatliek kā Itālijā 80 jos gados, kur pasludināja un mobilizēja cīņai ar mafiju visus spēkus, bet, tur vairums deputātu tomēr nebija nopirkti.

+25
0
Atbildēt

0

austrisv 23.04.2010. 10.15

“Ja paskatās uz uzņēmēju kustību – kas tur ir par purniem! Katrs otrais ar raibu biogrāfiju. Zorgevics, mans draugs Savickis…Tagad vilksim ārā un šaustīsim katru nedēļu? Vai tas ir jādara? Man to nevajag, man ir vienalga.”

Šis citāts ir labs! tas pierāda, kas veido to putru Latvijā!
Par to vēlētāju, kā aitu baru- es arī piekrītu, jo noriebušās tās vaimanas, ka neesot par ko balsot! Paskaties uz darbiem, man gribas kliegt, un tad būs par ko balsot!
PSRS laikā nebija par ko balsot, bet jāiet bij, jo citādi iekļūši melnajā sarakstā ar tālejošām sekām !
Bet vienalga Jurkānam tomēr nav. Ir jūtams pamatīgs aizvainojums un bezspēcība te kaut ko mainīt. Tas ir tiesa, bet gan jau redzēsim rudenī, vai tiešām tā tautas daļa, kura ir palikusi Latvijā ir tik tiešām stulba un akla uz ko arī cer tas pats Savickis &co!

+23
-1
Atbildēt

3

    andrejs_kirsis > austrisv 25.04.2010. 14.58

    Par PSRS laikiem nedaudz kļūdies. Nekas nebija vienkāršāk, kā aiziet pirms vēlēšanām uz iecirkni, paziņot, ka vēlēšanu laikā brauksi uz Kaukāzu slēpot un paņemt lapiņu, kura deva tiesības balsot jebkurā iecirknī. Lapiņu, protams, pēc tam uzsprauda uz nagliņas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    maziks > austrisv 24.04.2010. 07.32

    … nekriitiet eiforijaa , … varbuut bijaat tautas manifestaacijaa Mežaparkaa , kura bija veltiita valsts neatkariibas atjaunošanai, kad uz skatuves paraadiijaas Gorbunovs , ļaudis bija staavaa sajiuusmaa , ka pat Gorbunovs apjuka nesaprašanaa , bija jau gatavs mukt prom , bet tad kad šim saaka nest puķes apjeedza , ka viņš ir tautas ļoti miiiļotais… es apstulbu ne mazaak , man kļuva skaidrs , ka liidz iistai briiviibai mums veel ļoti taals ceļš ejams … tgad paraugieties atpakaļ 20 gadu garumaa , tas gaajis kaa pa celmiem , tikaam liidz Eiropai un NATO , un paldies Dievam , vismaz tas izdevaas , bet vai kautkas mainiijies ļaužu praatos??? uz graabekļa kaajam jau kuro reizi … pie praata tik aatri nenaaks, stulbums neizmeerojams, … Jurkaanam var piekrist , kautgan nekad neesmu viņu ieskaitiijis valsts patriotos… veiksmi Jums apgaismojot ļaužu praatus , tas nebuut nav tik vienkaarši .

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > austrisv 24.04.2010. 08.17

    Padomju tautas veidošanas panākumi ir izrādījušies lielāki, nekā iedomājāmies Trešās atmodas laikos. Krietni lielāki.

    Un ja dikti gribas šaut-tad varbūt tikai jānostājas pie spoguļa?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu