Silīcija ielejā cer iekārtot 4 Latvijas IT firmas • IR.lv

Silīcija ielejā cer iekārtot 4 Latvijas IT firmas

23
Silīcija ieleja. Foto: activerain.com

Sadarbību veidos Latvijas–Amerikas biznesa asociācija

Nākamgad pasaules informācijas tehnoloģiju (IT) un inovāciju centrā Silīcija ielejā, kas atrodas uz dienvidiem no Sanfrancisko, ASV, būs pārstāvētas četras Latvijas IT nozares kompānijas, biznesa portālu Nozare.lv sacīja Rihards Gailums, organizācijas "Latvian–American Business Association of California" (LABACA) valdes loceklis.

Kā skaidroja Gailums, organizācija "Latvijas–Amerikas biznesa asociācija Kalifornijā" ir dibināta ar mērķi veicināt sadarbību starp Latvijas IT nozares "jauniesācējiem", inovatīvām IT firmām un riska kapitāla aprindām Silīcija ielejā, Kalifornijas štatā.

Pirmais projekts, kam ir savākts finansējums no organizācijas biedriem, ir četru Latvijas firmu iekārtošana kādā jaunu uzņēmumu "inkubatorā" Saniveilas pilsētā, stāstīja Gailums, kurš pats nodibinājis divas firmas ASV – ''E-Tag'' un "Veritweet".

Kopdarbības ideja radusies, jo "atsevišķi startēt ASV ir gandrīz neiespējami kritiskās masas nepietiekamības dēļ", skaidroja LABACA pārstāvis. Turklāt telpu un resursu dalīšana inkubatoros un jaundibināto uzņēmumu centros ir parasta parādība gan Silīcija ielejā, gan citviet ASV un pasaulē.

LABACA telpu īri un citus izdevumus Saniveilā segšot ar organizācijas biedru iemaksām, teica Gailums. "LABACA ideja ir veidot kontakta punktu Kalifornijā ar brīvprātīgu biedru finansējumu. Cerēt uz valsts finansējumu nevaram. Klātbūtne inkubatorā izmaksās ap 1000 latu mēnesī, naudu esam savākuši no biedriem un atbalstītājiem," viņš sacīja.

Latvijas pusē iecerēts īstenot projektu, kas pulcētu Latvijas IT cilvēkus ar idejām, kuras varētu attīstīt uz vietas un pārnest uz Silīcija ieleju, eventuāli piesaistot turienes prāvos riska kapitāla resursus un "jaundibināto" uzņēmumu zināšanas un pieredzi. "Latvijas pusē aktivizēsim projektu ''Silicon Valley Gateway'' jeb ''Vārti uz Silīcija ieleju'', meklējam projektus, kas varētu būt interesanti ASV. Meklējam arī investorus un riska kapitāla fondus. Ir cerība, ka Latvijas ''netehnoloģiskie" biznesa eņģeļi varētu pievērsties arī tehnoloģiju projektiem, un mēs varētu dot savu pienesumu," Gailums stāstīja.

LABACA cer darboties kā darbaudzinātāji jeb mentori Latvijas IT nozares jaundibināto uzņēmēju vadītājiem. "Ar LABACA cenšamies attīstīt mentoringu. Cenšamies veikt pieredzes pārnesi. Cilvēki var atnākt parunāties ar LABACA biedriem, kuriem ir pieredze," Gailums teica. Gailums un viņa biznesa partneris Viesturs Sosārs, kas arī darbojies Kalifornijā vismaz pusgadu, palīdzēja LABACA organizēt "iPhone" un planšetdatora "iPad" programmatūras izstrādātāju pasākumu "iPhone Developer Bash" Rīgā novembra vidū. Abi uzņēmēji uzstājās ar prezentācijām par IT biznesa vidi ASV pasākumā, kas pulcēja aptuveni 100 apmeklētājus.

Silīcija ieleja ir teritoriju dienvidos no Sanfrancisko, kas ietver vairākas priekšpilsētas, tostarp minēto Saniveilu, pazīstamās IT kompānijas "Apple" mājokli Kjupertino un Stenfordas universitātes pilsētu.

Komentāri (23)

Una Grinberga 27.12.2010. 11.17

Malači, ka spēj ar savām idejām iespiesties Silīcija ielejā – tur infrastruktūra ir labi attīstīta, lai spētu daudz straujāk “iespiesties” starptautiskajā tirgū!

+6
0
Atbildēt

0

atugo 27.12.2010. 10.37

“/…../ Stenfordas universitātes pilsētu Stenfordu.”

Nav tādas ‘Stenfordas pilsētas”, bet Stanford universitāte atrodas Palo Alto pilsētā.

+2
0
Atbildēt

0

aigiigais 27.12.2010. 11.09

Žēl, ka jābrauc uz ASV, lai varētu āttīstīt IT uzņēmējdarbību. :(

+1
-2
Atbildēt

5

    aigiigais > aigiigais 27.12.2010. 14.20

    Kas liedz IT kungiem slēgt nevis darba koplīgumu bet gan pašnodarbinātā līgumu? Tad arī uzņēmējam nebūtu jāmaksā soc. nodoklis par darbinieku. Varētu maksāt = 9% – 35 Ls – 25% + 35 Ls = darba samaksa, und viss. :) Pie mums visi ir pieraduši pie “zociālajām garantijām”, tāpēc aŗi darbadevējiem nav izdevīgi palielināt darbinieku algas, tb to darbinieku, kuri strādā uz darba koplīguma pamata.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aigiigais > aigiigais 27.12.2010. 14.23

    Tak SWH izstrādāja programatūras, arī viss pārējš ir. Labi, lai ražotu procesorus, mums ar jeņķu “eksporta komisiju” jātiek galā, taču var radīt alternatīvas tepat uz vietas. Senāk tak bija iestrādnes, tas pats VEF’s ar savu “smalko elektroniku”, protams, ka attiecīgi ir jārada labvēlīga vide augsto tehnoloģiju attīstībai, bet Latvijā tak tas ir iespējams, kaut kad…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aigiigais 27.12.2010. 12.31

    Nav gluži taisnība, ka Latvijā nevar attīstīt IT. Bet visi IT uzņēmumi, kuri rodas Latvijā, pa lielākai daļai jau no paša sākuma apkalpo konkrētus maksājošus klientus, kuriem sniedz viņiem vajadzīgus un labi saprotamus servisus – ārpakalpojumu (outsourcing) modelis.

    Daudz grūtāk Latvijā iet ar “investīciju projektiem”, kur kāds ir izdomājis pavisam jaunu preci vai pakalpojumu, par kuru tirgū neviens vēl nezina, ka viņam tādu vajag. Latvijā priekš investīciju projektiem būtu pārāk mazs tirgus un vēlme riskēt. Cik saprotu, tādiem projektiem varētu varētu noderēt vieta tanīs Kalifornijas inkubatoros.

    Protams, nelielas investīcijas var veikt arī šeit – uzprogrammēt kādu lietotni priekš Android telefoniem, ja labi iet – programmēt nākošo, utt. Bet tā būtu zināmā mērā pārtikšana no IT tirgus drupačām. Vēl viena iespēja būtu cerēt, ka ārzemju investori Latvijā izveidos kaut kādu inovatīvu uzņēmumu līdzīgi kā Niklas Zennström un Janus Friis izveidoja Igaunijā Skype. Bet IT investoriem Latvija nav pievilcīga zeme – Latvijā nav IT jomā izglītotu cilvēku “kritiskās masas”, ļoti grūti atrast piemērotus speciālistus. Un te ir relatīvi augstas darbaspēka izmaksas (35.09% sociālais nodoklis un 25% – IIN; tāpat kā Skandināvijā krietni vairāk nekā puse no darba algu fonda jāsamaksā nodokļos).

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > aigiigais 27.12.2010. 13.03

    nu kapēc, viss ir loģiski un pamatoti. tur ir kretni vairāk iespēju. tas notiekti nav saistīts ar t.s. krīzi Latvijā vai vēl ko.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > aigiigais 27.12.2010. 16.21

    Ne jau algās vai darbiniekos ir vaina:
    1) Latvijā nav un nebūs vēl ilgu laiku rīki, lai finansētu riskantus IT projektus – tā ir lielo valstu privilēģija;
    2) Latvija ir “uztverē tālu” no IT pasūtītājiem un sadarbības partneriem, lai veiksmīgi attīstītu kādu projektu;
    Vienīgais risinājums ir sūtīt prom IT, lai tādās Silikona ielejās speciālisti apgūtu “know-how” un atgrieztos Latvijā un nodotu zināšanas tālāk. Pašiem kaut ko radīt uz vietas jau ir kļuvis bezjēdzīgi – tas ir tāpat kā VEF telefoniem sacensties ar Nokia. Pēckara Japānas modelis ir vienkārši jākopē. Tas nostrādāja arī Īrijā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu