Pieļauj Zatlera ievēlēšanu uz otru termiņu • IR.lv

Pieļauj Zatlera ievēlēšanu uz otru termiņu

18
Valdis Zatlers. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Eksperti domā, ka cita kandidāta nosaukšana varētu nozīmēt arī valdības maiņu

Apvienība "Vienotība" varētu atbalstīt Valsts prezidenta Valda Zatlera kā ''mazākā ļaunuma'' palikšanu amatā uz otru termiņu, pirmdien intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" saka politikas analizētājs un bijušais Tautas partijas tēla veidotājs Jurģis Liepnieks, vēsta aģentūra BNS.

Savukārt sociālantropologs un prezidenta paspārnē strādājošās Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) vadītājs Roberts Ķīlis pauda pārliecību, ka "cita cilvēka izvirzīšana varētu nozīmēt valdības maiņu".

Līdzīgi vērtē Liepnieks, norādot, ka ''Vienotība" Zatleru atbalstīšot tāpēc, lai nepieļautu, ka kontroli pārņem citi politiskie spēki. Prezidenta izredzes saglabāt amatu, salīdzinot ar pagājušā gada beigām, noteikti esot pieaugušas, jo "Vienotība" nevarot cerēt ievēlēt kādu no pašas neoficiāli minētajiem kandidātiem – Sandru Kalnieti, Sarmīti Ēlerti vai Ģirtu Valdi Kristovski.

Savukārt pieļāvums, ka prezidenta amats ielikts jau šīs valdības un Saeimas vadības amatu sadalē, neesot nopietns, jo "distance starp pēcvēlēšanu valdības veidošanu un prezidenta vēlēšanām ir pietiekami liela, lai neviena noruna uz vēlēšanu brīdi vairs nebūtu spēkā", uzsvēra Liepnieks.

Ķīlis domā, ka "cits kandidāts, kas nav no "Vienotības", padara daudz lielāku iespēju, ka nākamais premjers nebūs no "Vienotības". ''Ja šī valdība strādā tā, kā tagad, tad tā diez vai varēs nostrādāt līdz termiņa beigām. Es pat gadu nedotu," skeptisks ir sociālantropologs, atzīstot – "grūti iedomāties, kā viņi šādā veidā varēs sabīdīt 2012.gada budžetu un panākt tam atbalstu Saeimā". "Pašreizējā valdības piesardzība, konservatīvisms, neuzdrošināšanās pēc gada nederēs. Un šis apsvērums – vēlme nosaukt cita veida premjeru, kas var dot cita veida politiku, var būt daļa no spēles," minēja Ķīlis.

Liepnieks domā, ka būs ''ļoti spēcīgi mēģinājumi atrast citu kandidātu'' Valsts prezidenta amatam, lai uzlabotu politiskā balansa situāciju, kas pašlaik nosvērts par labu "Vienotībai". "Arī tāpēc, ka Zatlera kungam pašam kā personībai pietrūks pieredzes, slīpējuma, lai kā spēlētājs iesaistītos cīņā un pats sev palīdzētu," uzskata politikas vērotājs.

Komentāri (18)

buchamona 27.12.2010. 13.13

Man patiik shis Liepnieka “fenomens” :)), bet, kas vinjsh taads – ka nepaartraukti sho kungu citee mediji, taa arii neesmu sapratis. Pie tam, taas vinja “atklaasmes” jebkuram, kursh kaut nedaudz seko politikai, nav nekaads jaunums – visbiezhaak pashsaprotamas lietas.

+10
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > buchamona 27.12.2010. 13.18

    Man ir nedaudz savādāks viedoklis – pašsaprotamas lietas, kurām piejaukts nedaudz sagrozījumu un vēlamu viedokļu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Pēterītis 27.12.2010. 15.05

Kā tad bez tērēšanas var sildīt ekonomiku? Tā Ino.
———————
Mīļais runčuk. Par to ekonomikas sildīšanu ar tērēšanu mūsu ekonomisti no gudrām grāmatām sazubrījušies, bet jēgu tā arī nav sapratuši. Mazā Latvija, pārsvarā tērējot importu, silda pasaules telpu, bet pašai no tā siltuma tikai tāds mazumiņš tiek. Visu izšķir ne tas ka tērējam, bet kam tērējam. Vai maksājam par franču vīniem un trifelēm, vai importējam tehnoloģiskās iekārtas un kopā ar savējo ‘know-how’ ceļam sava eksporta konkurētspēju

+11
-2
Atbildēt

1

    murnieks112233 > Pēterītis 02.01.2011. 02.00

    Pinībā pievienojos. Ir visādi ekonomisti, finansisti, juristi, bet nav neviena tautsaimnieka, teiktu kuģa kapteiņa, kurš kopumā kontrolētu situāciju un redzētu kurp tas kuģis jāstūrē….peras kā slapjas vistas pa smiltīm…

    0
    0
    Atbildēt

    0

dro 27.12.2010. 18.10

aldis. Skatos tev daudz piekritēju:) Tad jau nu tik slēdziet visus veikalus, benzintankus, restorānus, viesnīcas, apturiet transportu un izslēdziet dzīvoklī gaismu un gaidiet, kad Ķīlis pieklauvēs: Nāciet laukā – debesu vasltība ir klāt! Vai neatgādina skopuli Džonā Neilandā, kurš izrāva pie balbiera veselu zobu, lai barterī atgūtu parādu? Grāmatas vajag lasīt, bet nevajag iedomāties, ka Latvijai tāpat kā Krievijai savs īpašs ceļš ejams. Jādzīvo arī tagad, nevis tikai tad, kad pēc dažu gudrīšu iedomām valsts ekonomika būs sasniegusi optimālo struktūru:)

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu