PLL atsauc parakstus pašu pieprasījumam par Sudānu • IR.lv

PLL atsauc parakstus pašu pieprasījumam par Sudānu

11
Foto: GM Helicopters
Indra Sprance

''GM Helicopters'' noraida ziņas, ka ķīlnieku ''atbrīvošanas operācijas” neesot bijis

Saeima ceturtdien nodeva Pieprasījumu komisijai apvienības “Par labu Latviju” (PLL) un “Saskaņas centra” (SC) deputātu pieprasījumu ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim (PS, “Vienotība”), kurā prasīts atklāt Ārlietu ministrijas (ĀM) rīcību Sudānā nolaupīto Latvijas pilsoņu atbrīvošanā.

Pēc plenārsēdes ceturtdien notikušajā Pieprasījumu komisijas sēdē PLL deputāti gan atsauca savus parakstus zem pašu rosinātā pieprasījuma, piekrītot, ka šis jautājums varbūt nebūtu jāskata Pieprasījumu komisijā, bet gan Nacionālās drošības komisijā, Ir.lv informēja PLL pārstāve Sarmīte Kolāte.

Savukārt SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs Ir.lv sacīja, ka SC nav saprotama šāda PLL rīcība. Pēc Urbanoviča teiktā, pieprasījuma idejas autori bija tieši PLL, un SC to atbalstīja. “Turpmāk būsim uzmanīgāki ar PLL priekšlikumiem,” secināja Urbanovičs.

Kā norāda pieprasījuma autori, līdz šim izskanējuši dažādi viedokļi par Sudānā nolaupīto atbrīvošanas apstākļiem – oficiālās iestādes norāda, ka ķīlnieki atbrīvoti vērienīgā atbrīvošanas operācijā, bet medijos izskanējusi informācija, ka ķīlnieki no gūsta tikuši vaļā pašu spēkiem.

Tikmēr ''GM Helicopters” valdes priekšsēdētājs Aivars Bebrišs atklātā vēstulē norāda: “Apgalvojumu par to, ka nekādas „atbrīvošanas operācijas” nav bijis, var paust tikai cilvēki, kas nav mēģinājuši iedziļināties ķīlnieku situācijas Āfrikā sarežģītībā un bīstamībā.”

“Informācija, kas presē tika atspoguļota kā pārstāsts par notikumiem no „pilotiem pietuvinātām
personām”, ir tikai un vienīgi neoficiāla versija, kuru kā sensacionālu ziņu nedēļas nogalē pārpublicēja vairāki mediji. Diemžēl jāatzīst, ka izplatot šādas detaļas un apšaubāmu informāciju atsevišķi masu mediji jau izdarījuši ''lāča pakalpojumu” ne tikai mūsu firmas darbiniekiem, bet radījuši bīstamu precedentu tiem cilvēkiem, kas nākotnē var nonākt gūstā, vai arī jebkuram Latvijas valsts pilsonim, kas kādreiz var nonākt šajā reģionā,” raksta Bebrišs.

Viņš noraida ziņas, ka firma būtu draudējusi darbiniekiem, ja tie neklusēs par notikušo. ''GM Helicopters” jau pirms šo rakstu parādīšanās medijos esot izmaksājis pilnu algu par gūstā pavadīto laiku un turpina maksāt atalgojumu arī laikā, kad atbrīvotie atrodas Latvijā. Papildus tam ''GM Helicopters” ir nodrošinājis profesionālas rehabilitācijas iespējas par uzņēmuma līdzekļiem bijušajiem ķīlniekiem un viņu ģimenēm, turklāt darbinieki ir informēti, ka janvārī tiks izmaksāta ''sāpju nauda”.

Bebrišs apliecina, ka ķīlnieku atbrīvošanai ikdienā strādājuši kopā ar ĀM un nolaupīto ģimenēm, Drošības policijas Pretterorisma centru. Viņš nevarot minēt faktus par šo sadarbību, tomēr uzteic dienestu profesionalitāti.

Jau vēstīts, ka 4.novembrī Sudānā, nemierpilnajā Dārfūrā, bruņoti kaujinieki nolaupīja Latvijas helikoptera apkalpi – kapteini Artjomu Nalbandjanu, otro pilotu Jāni Gindru un mehāniķi Kasparu Reihleru. Sudānā viņi strādāja ANO Pārtikas programmā. Portāls "kasjauns.lv" iepriekš vēstīja, ka Sudānā nolaupītie Latvijas lidotāji no gūsta ir izlauzušies paši. Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis gan iepriekš medijiem sacīja, ka nevar šīs ziņas apstiprināt, taču arī lietas apstākļus nevarot atklāt.

Komentāri (11)

ingus 23.12.2010. 14.37

Es nebrīnos, ka šie vēl no iekšlietu ministra gribēs zināt “Nu tad cik tieši mikrofonus mūsu drošībnieki ir paslēpuši Krievijas vēstnieka limuzīnā” Pie tam cik atceros no konstitucionālajām tiesībām :) pieprasījumu varēja rakstīt par likuma pārkāpumu, nevis par informācijas pieprasīšanu. Informācijas pieprasīšanai jāizmanto deputātu jautājuma forma :)

+4
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 23.12.2010. 19.47

uzmeteeju kompaškas , abas labas baaz tik maisaa.

+2
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 23.12.2010. 14.31

Spekulācijas ap tēmu. Patiesību par nolaupīšanu un brīnišķīgo atbrīvošanos iespējams uzzināt tikai nopratinot pilotus ar medicīnisko preperātu palīdzību. Latvijas ĀM nav tādu pilnvaru, tāpēc nav ko ministru tincināt.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu