Līdz 2017. • IR.lv

Līdz 2017.

4
Neļauties emocijām
Bijušais Jukos šefs Mihails Hodorkovskis (centrā) un viņa biznesa partneris Platons Ļebedevs drīz būs izcietuši cietumsodu par izvairīšanos no nodokļiem, taču jaunā prāvā, atzīstot viņus par vainīgiem arī krāpšanā un pašiem savas firmas apzagšanā, ieslodzījums var tikt pagarināts līdz 2017.gadam. Foto — Scanpix

Nostāšanās pret Putinu naftas magnātam Mihailam Hodorkovskim maksājusi biznesu un brīvību. Jaunais tiesas spriedums viņu gaida pēc dažām dienām, bet Putins savējo jau izteicis

Mihails Hodorkovskis (47) jau kļuvis par savdabīgu Krievijas simbolu. Pirmo prāvu pret viņu plaši aprakstīja krievu prese, bet otrai, kurā spriedums gaidāms 27.decembrī, pamatā seko tikai ārvalstu mediji. Spriedumu vajadzēja paziņot pirms nedēļas, dienu pirms premjers Putins kārtējā televīzijas tiešraidē atbildēja uz iedzīvotāju jautājumiem. Tiesa bez paskaidrojumiem termiņu pārcēla.

Putina tiešraide gan notika un tajā viņam tomēr pajautāja par Hodorkovski. «Zaglim jāsēž cietumā,» citējot Vladimira Visocka varoni no filmas Tikšanās vietu mainīt nedrīkst, noskaldīja nācijas līderis un atkal piesauca Hodorkovska līdzvainīgumu cilvēku slepkavībās. Par tiesas spriedumu vairs nenākas īpaši šaubīties, jo pēdējā desmitgadē nav dzirdēts, ka tās lemtu pretēji varas vēlmēm.

Neticami garais vilciens
Daudziem, kas bijuši klāt Hodorkovska prāvā, rodas tikai viena sajūta. «Izrāde absurda teātrī», kā to nosauca pavecāks vīrs, kurš esot speciāli atnācis paklausīties tiesas sēdi, lai pats saprastu, kas īsti ir Hodorkovskis un par ko viņu tiesā. Atbildi uz pēdējo jautājumu viņš tā arī nav guvis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu