Āboltiņa sola ''sabiedrībai saprotamāku'' prezidenta izvēli • IR.lv

Āboltiņa sola ''sabiedrībai saprotamāku'' prezidenta izvēli

39
Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Foto: Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

Pēc Jaunā gada atklāšot debates par Valsts prezidenta amata kandidātiem

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (JL,“Vienotība”) sola, ka jautājums par nākamo Valsts prezidentu Saeimā tiks izlemts atklātākā un “sabiedrībai saprotamākā procedūrā'', pēc Jaunā gada solot rosināt debates par amata kandidātiem.

“Es gribu cerēt, ka vismaz kandidāts tiks atrasts un izvērtēts tādā saprotamākā procedūrā, nevis kādiem cilvēkiem kaut kur satiekoties dīvainās vietās un mēģinot vienoties par kandidātu, un saprast par viņu uzstādījumiem,” Ir.lv pauda Āboltiņa.

Iepriekšējo praksi, kad partijas virzīja kandidātus šim amatam, labi zinot, ka viņiem nav atbalsta, un ''īstais'' pretendents tika meklēts sanāksmēs Zoodārzā, politiķe raksturoja kā “ļoti dīvainu”. “Tās arī bija tādas politiskās kultūras nepieņemamas spēles pret cilvēkiem. Visu cieņu gan Mārim Riekstiņam (TP), gan Karinai Pētersonei (LPP/LC), gan Vairai Paeglei, kuri ir bijuši reāli kandidāti. Man nav pamata apšaubīt, ka viņi reāli varētu šo amatu veikt, bet viņi nekļuva par kandidātiem viņu pašu partiju dēļ. Sandra Kalniete (JL) bija reāla kandidātūra, viņa atteicās tajā brīdī, kad “Saskaņas centrs” izvirzīja [Aivaru] Endziņa kungu. Tas ir paša kandidāta ziņā, vai piekāpties kādam spēcīgākam kandidātam,'' sacīja Āboltiņa.

Viņa atzina, ka Kalniete gan vairs nav JL kandidāte Valsts prezidenta amatam. “Vienotībā” esot vairāki cilvēki, kuri būtu gatavi šim amatam, taču pagaidām par to neesot diskutēts. Pati Āboltiņa gan nevēlētos pretendēt šim amatam.

Pēc Jaunā gada Saeimas priekšsēdētāja rosinās sākt diskusijas par šo jautājumu. “Tai debatei jābūt publiskai un saprotamai, vai kandidāts ir [pašreizējais prezidents Valdis] Zatlers, kurš turpinātu darbu. Tad ir nepieciešams viņa darbības izvērtējums, un sabiedrībai ir skaidri jāpasaka, kāpēc jā vai kāpēc nē. Ja tas ir kāds cits kandidāts, virzīts vai no koalīcijas partijām vai no opozīcijas, tad ir jāskaidro, kādas ir viņu izvirzītā kandidāta prioritātes,'' skaidroja politiķe.

Paužot personisko viedokli, Āboltiņa atzina, ka Zatlers šobrīd “ir ļoti reāls kandidāts šim amatam”. Viņa atgādināja Zatlera lomu valstij izšķirīgos brīžos – “kāds tas bija 13.janvārī, kad viņš vienīgais no politiskajām pie varas esošajām amatpersonām spēja pateikt, ka ir problēmas – kad cilvēki ielās protestēja nevis tāpēc, ka ir sakūdīti. Arī viņa tā sauktie ultimāti ir devuši pozitīvus rezultātus,” uzskata ''Jaunā laika'' līdere.

Valsts prezidenta Valda Zatlera pilnvaras beidzas nākamā gada jūlija sākumā. Zatlers pagaidām nav sniedzis atbildi, vai vēlētos pildīt šos pienākumus otru pilnvaru termiņu. Zināms, ka ar atbildi uz šo jautājumu prezidents nesteigsies, jo vispirms Rīgas pils plāno sagaidīt Saeimā pārstāvēto politisko spēku viedokli par šo jautājumu.

Jau vēstīts, ka apvienība “Saskaņas centrs” (SC) plāno virzīt savu kandidātu Valsts prezidenta vēlēšanām, lai “nepiedalītos tirgū”, Ir.lv iepriekš sacīja SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Par citiem iespējamiem kandidātiem iepriekš runājis apvienības ''Par labu Latviju'' parlamentārietis Ainārs Šlesers, Ģirtu Valdi Kristovski un Sarmīti Ēlerti (abi ''Vienotība'', PS) vērtējot kā nepiemērotus. Līdzīgu viedokli paudis Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līderis Ventspils mērs Aivars Lembergs, kuru Šlesers savukārt uzskata par atbilstīgu pretendentu, taču viņš pats sevi šajā amatā neredzot. ZZS pārstāvji nav nolieguši, ka varētu nosaukt savu kandidātu valsts galvas amatam, taču konkrēti vārdi pagaidām nav nosaukti.

Komentāri (39)

payddaz 07.12.2010. 14.54

Nebūtu prātīgi izvirzīt cilvēkus no partijām, prezidentam tomēr jābūt apolitiskam un jāspēj radīt tāds tēls arī sabiedrībā, lai cilvēkiem būtu ticība, ka viņš nevienam nav parādā un nevienam politiskajam spēkam pārlieku nesimpatizē.

Būtu arī jauki, ja šoreiz potenciālie kandidāti būtu gatavi pateikt, ka jā, grib (vai nē, negrib) uzņemties šo amatu un noformulēt savu piedāvājumu, nevis ka parasti murmināt ka “nē-nu-ko-ta-es-man-jau-neviens-nav-piedāvājis”. Gribētos prezidentu ar iniciatīvu.

+9
-1
Atbildēt

0

Eliks 07.12.2010. 23.12

Jā, es arī gribētu prezidenta krēslā redzēt Vitu Matīsu. Gudra, analītiska, starptautiski pazīstama un cienīta, godīga un /kas nav mazsvarīgi/ – sieviete “ar krampi”. Viņa jau nu liktu mūsu Saeimai trūkties ne pa jokam. Bet… šaubos, vai viņa piekristu, un vēl vairāk šaubos, faktiski – esmu pārliecināta, ka Saeima viņu neievēlētu.

+7
-1
Atbildēt

2

    payddaz > Eliks 07.12.2010. 23.44

    Kas tas par nacionālo mazohismu? Es gan negribu sev prezidentu, kurš pretnostatī Latviju un “normālo pasauli”. Pēdējā intervijā Ir viņa par to vien runāja, cik latvieši ir stulbi, neinteliģenti un vispār kauns par šo valsti – nu piedodiet, varbūt dažiem tiešām patīk iet pasaulē un visiem stāstīt kādi mēs muļķi, bet es gribētu prezidentu, kurš māk iznest pasaulē to labāko, kas mūsu valstī ir. Murgs iedomāties, ka varētu ievēlēt tik galēji nepatriotisku valsts vadītāju.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    piziks > Eliks 08.12.2010. 08.51

    Liva, Tev labāk patīk tādi politiķi, kas, savējos budžetiestādēs sargā un priecājas, ka šiem zvana un uz pleca sist citzemnieki, kuri šamējos slavē neiedziļinoties, toties pat naudas aizdevējus vairs neklausa šie revoluicionārā acu spīduma pārņemtie savas atlikušās ekonomikas izgriezēji? Vai sociālekonomiski kurla twix — premjera un finansu ministra — varas duets ir tik patriotisks un par Latviju lepns, lai šim duetam piemekētu vēl trešo un pasludinātu par prezidentu, — šiem jau nu, iespējams, nāktos piekrist, ka pasludināt par prezidentI nevis -U… :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dro 07.12.2010. 16.12

Absints. K. Ulmanis Valsts prezidenta amatā bijis tikai vienreiz – apvērsuma rezultātā – pēc tam, kad termiņš beidzās iepriekšējam. Ministru prezidenta amatā gan bijis neskaitāmas reizes.

+7
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu