Jevgeņijs Oņegins Operā • IR.lv

Jevgeņijs Oņegins Operā

32

Piektdien, 3. decembrī notiks Čaikovska operas "Jevgeņijs Oņegins" pirmizrāde Latvijas Nacionālajā operā.

Jauniestudējumu veido muzikālais vadītājs Mihails Tatarņikovs (Sanktpēterburga), režisors Andrejs Žagars, scenogrāfe Katrīna Neiburga, kostīmu mākslinieki Mārīte Mastiņa un Rolands Pēterkops, gaismu mākslinieks Gļebs Fiļštinskis un dramaturgs Dmitrijs Ciļikins.

 

Andreja Žagara režisētajā Pētera Čaikovska operas "Jevgeņijs Oņegins" iestudējumā darbība notiks lielā gultā, kas aizņem gandrīz visu skatuvi. Dabas klātbūtne skatuves fonā veido nosacītu telpu, gadalaiku maiņa ļauj nojaust laika ritējumu.

 

Jauniestudējuma pirmizrādēs dziedās Egils Siliņš (Oņegis), Kristīne Opolais (Tatjana), Pāvels Černohs (Ļenskis), vēlāk galvenajās lomās būs dzirdami arī Jānis Apeinis, Imants Erdmans (Oņegins), Aira Rūrāne, Geļena Gaskarova (Tatjana).

Čaikovska opera "Jevgeņijs Oņegins" LNO tiks iestudēta jau astoto reizi. Pirmo reizi rīdzinieki šo krievu operu dzirdēja 1896.gadā vācu valodā, bet pēdējais iestudējums notika 1999.gadā režisora Viestura Kairiša interpretācijā.

Oņegins ir mazliet cinisks, lielpilsētas izsmalcinātās dzīves nogurdināts, tomēr neatvairāms jauns cilvēks. Tatjana – lauku muižā uzplaucis provinces zieds, pilna sapņu par grāmatās aprakstīto mīlestību. Kad ierodas Oņegins, Tatjana noslēpumainajā svešiniekā saskata savu cerību iemiesojumu. Viņš meiteni atraida. Nevienam no viņiem neienāk prātā, ka reiz viņi nonāks mainītās lomās.

 

Komentāri (32)

kristaps_freimanis 26.11.2014. 22.22

Reliģisku organizāciju paziņojumus par pētījumiem, kas pamato šo organizāciju uzskatus, vērtēju diezgan skeptiski. Ceru, ka citi arī…

+3
-1
Atbildēt

1

    Jānis > kristaps_freimanis 28.11.2014. 09.55

    Kapitālismam ir visas reliģijas pazīmes, ko arī šai rakstā pamatosim. Vispirms atgādināšu, ko nozīmē termins reliģija: „Reliģija (no latīņu religio – dievbijība, dievticība, svētvieta, kulta priekšmets) – pasaulskats un pasaules izjūta, kā arī attiecīga uzvedība un specifiskas darbības (kults), kas pamatojas ticībā dievu (viena vai vairāku), „svētuma” ( tāda vai citāda pārdabiskuma) eksistencei” *[1]. Attiecīgi katrai reliģijai ir piecas pamatpazīmes:

    1) pasaulskats;

    2) pasaules izjūta;

    3) attiecīga uzvedība;

    4) specifiskas darbības (kults);

    5) ticība dievu (viena vai vairāku) eksistencei un pārdabiskajam („svētajam”) – ticība, kas ir pirmo četru pazīmju pamats.

    Kapitālismam ir visas piecas augstāk minētās pazīmēs, attiecīgi bez kādiem pārspīlējumiem to var nosaukt par reliģiju. Nekādi nevar piekrist tiem, kuri, vērojot pakāpenisko tradicionālo reliģiju „nāvi” mūsdienu pasaulē, secina, ka kapitālisms pārvēršas par ateistisku sabiedrību.

    Pati galvenā jebkurā reliģijā ir piektā pazīme. Kapitālisms kā reliģija šai ziņā nav nekāds izņēmums. Tas balstās ticībā mamonam – bagātības (naudas) dievam un viņa brīnumainajam spēkam. Atsevišķi autori, vēršot uzmanību kapitālismam kā garīgai parādībai, izmanto terminus, kuri ir saistīti ar šī dieva nosaukumu: „naudas reliģija”, „mamona reliģija”, „mamonizms” *[2]. Arī mēs izmantosim šos alternatīvos terminus.

    Svarīgs kapitālisma kā reliģijas eksistences apstāklis ir, ka šī ir neoficiāla reliģija, kura eksistē de-facto. Tā ir ērtāk, skatoties no jebkura skatu punkta. Vairuma pasaules valstu likumdošanas paredz striktu robežu starp reliģiozo un laicīgo (pilsonisko) sabiedrības dzīvi. Naudas reliģijas nelegālais statuss ļauj tai viegli iekļūt visos pilsoniskās sabiedrības institūtos, izmantojot tos savu mēŗķu sasniegšanai un pakļaujot tos. Pat vairāk, šāds statuss tai ļauj efektīvi iefiltrēties citu reliģiju baznīcas institūtos, darboties citu reliģiju aizsegā, tādējādi radot neredzamu un neatgriezenisku citu reliģiju mutāciju, novedot tās līdz pilnīgai degradācijai. Runājot mūsdienīgos terminos, naudas reliģija ir daudzkārt „konkurētspējīgāka” par tradicionālām reliģijām

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Ēriks 26.11.2014. 08.23

Vai sabiedrībai vajag 70% uzņēmēju?

0
0
Atbildēt

3

    morgenstern > Ēriks 27.11.2014. 10.44

    Plašākā nozīmē, protams!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Ēriks 27.11.2014. 15.06

    Jā,nu paša un ģimenes dzīvi tā kā vajadzētu prast organizēt katram,tāpat kādu ģimenes uzņēmumu izveidot mācēt ir ieteicams,bet organizēt lielu uzņēmumu darbu visiem diez vai ir nepieciešams iemācīties.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Ēriks 27.11.2014. 21.38

    Ēriks

    Vai sabiedrībai vajag 70% uzņēmēju?

    ______________

    Jo vairāk uzņēmēju, jo vairāk atbildīgo un mazāk lūdzēju, vai “atņemt un pārdalīt” aicinātāju. Katram lauķim, ja tam ir zemes pleķītis, ir jābūt uzņēmējam un sociāli atbildīgam par tautiešiem. Man par drausmīgu nožēlu ir nācies sastapt tādus, kuri meklē algotu darbu vai pat iet simtslatniekos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu