Anna Kareņina Nacionālajā teātrī • IR.lv

Anna Kareņina Nacionālajā teātrī

20

Ceturtdien, 2. decembrī Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos Ļeva Tolstoja romāns 34 daļās "Anna Kareņina", kurā galvenās lomas spēlēs divi Nacionālā teātra režisori – Indra Roga (Anna Kareņina) un Edmunds Freibergs (Aleksejs Kareņins), ziņo aģentūra LETA.

Izrādē piedalīsies arī Ģirts Liuziniks (Aleksejs Vronskis), Uldis Anže, Dita Lūriņa, Normunds Laizāns.

Iestudējumu veido režisors Mihails Gruzdovs, scenogrāfs ir Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece – Kristīne Pasternaka.

"Vienalga, vilciena riteņu klaboņa vai valša ritms – vienā taktsmērā sitas Annas Kareņinas sirds, viņas dzīvē ienākot Vronskim un izjaucot harmoniju laulāto starpā. Pasaules klasikas darbs, kas raisa visdažādākās asociācijas, bet visas ir saistītas ar mīlestību. Kaislīgu, neprātīgu, neapdomīgu un postošu. Vai liktenīga mīlestība var būt arī skaista?" vaicā izrādes veidotāji.

"Par cilvēku reizēm drīkst pasmieties, bet, lasot un skatoties "Annu Kareņinu", nedrīkstētu rasties jautājums, vai izsalkušais drīkst būt izsalcis. Kaut arī augsta ranga ierēdnis Aleksejs Kareņins ir gudrs un izglītots cilvēks, tad, kad viņš klāsta, ka saikne starp viņu un sievu ir Dieva svētīta – tas izklausās pēc atrunas. Gubernators pusmūžā ir apprecējies ar jauno kņazieni, bet kņazieni ir savaldzinājis virsnieks – gudrs, skaists un ar dižciltīgām asinīm. Un Dievs tur nav vainīgs – viņš radīja Ādamu un Ievu, nedomādams par augstākām aprindām. Tas ir romāns, kurā sievietes laime tiek parādīta kā vīrieša laime," stāsta režisors Mihails Gruzdovs.

Nacionālā teātra vēsturē šis būs otrais Ļeva Tolstoja romāna "AnnaKareņina" iestudējums. Pirmo reizi "Annu Kareņinu" Nacionālajā teātrī iestudēja Alfreds Jaunušans ar Veltu Līni titullomā. Latvijas teātru vēsturē Annas lomu ir spēlējušas gan Lilita Bērziņa Dailes teātrī Eduarda Smiļģa interpretācijā, gan Dace Eversa režisora Fēliksa Deiča iestudējumā Valmieras teātrī, bet visbiežāk Tolstoja romāna dramatizējums iestudēts Liepājā.

 

Komentāri (20)

aivarsk 25.11.2014. 11.39

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu