Trīs F virtuozs • IR.lv

Trīs F virtuozs

2
Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64

Piecpadsmit gadus vadījis BBC ziņu tiešraides, Niks Gouings (59) zina, vai laika tirānija un mediju pastāvīgā klātbūtne maina pasauli uz labu vai ļaunu

Britu sabiedriskās raid­organizācijas kanāla BBC World diktors Niks Gouings (Nick Gowing) bijis šā medija seja vairākos vēsturiskos brīžos: gan 1997.gadā, kad Parīzē gāja bojā princese Diāna, gan 2001.gada 11.septembrī, kad Dvīņu torņos Ņujorkā ietriecās teroristu vadītās lidmašīnas. Kopš tā laika mediju vide ir strauji mainījusies. Cilvēki informāciju iegūst ne tikai no tradicionālajiem kanāliem, kuru lasītāju auditorijas krītas, bet arī no sociālajiem tīkliem, piemēram, Facebook vai Twitter, kas vēl neeksistēja pirms gadiem desmit, bet pašlaik ir tik populāri, ka no to nosaukumiem izveidoti darbības vārdi.

Nikam Gouingam ir teorija, ka mobilo tālruņu izplatība un iespēja ar tiem nofilmēto parādīt visai pasaulei radikāli maina attiecības starp sabiedrību un varu. Mobilo telefonu kameru acis ieskatās vietās, kur tradicionālajiem medijiem nav spēka piekļūt: mūku protestos Birmā, sabombardētajās civiliedzīvotāju mājās Afganistānā. Informācija internetā nonāk reālā laika režīmā, un varai vairs nav daudz stundu pārdomām, lai atbildētu uz jautājumu: kas ir noticis? Gouings uzskata, ka tas rada jaunu sabiedrības demokratizācijas pakāpi. No otras puses, dzemdina leģitimitātes krīzi, jo valsts struktūras vai lielie uzņēmumi nav spējīgi reaģēt tik ātri, cik ātri no viņiem prasa atbildes.

Valsts prezidenta publisko lekciju ciklā Niks Gouings 22.novembrī uzstājās Latvijas Universitātē un pēc tam sniedza interviju žurnālam Ir.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu