Brigmanis: ja FM ignorēs LPS, būs ļoti slikti • IR.lv

Brigmanis: ja FM ignorēs LPS, būs ļoti slikti

19
Lita Krone, LETA
Indra Sprance

Koalīcijas partneris draud ar „stopkrānu”, ja valdība ignorēs pašvaldību intereses

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) joprojām uzskata, ka valdībai vajadzētu piekāpties Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) prasībām par 100% nodokļu iekasējuma garantijām, pretējā gadījumā „būs ļoti slikti”, žurnālistus pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes informēja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

„Ja Finanšu ministrijas ierēdņi iecirtīsies, tad slikti būs, tiešām ļoti slikti būs," žurnālistiem sacīja Brigmanis, skaidrojot – „tas nozīmē to, ka tiks uz kādu brīdi norauts stopkrāns”. Vaicāts, vai ZZS varētu apturēt budžeta projekta virzību, ja Finanšu ministrija nepiekāpjas pašvaldībām, Brigmanis atbildēja izvairīgi, aicinot situāciju nedramatizēt.

„Tas ir jautājums, kur ir jāatrod kompromisa lēmums," sacīja Brigmanis.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL, „Vienotība”) žurnālistiem sacīja, ka pirmdien valdības un LPS sarunās šis jautājums jau ir pārrunāts, visas domstarpības fiksētas. Premjers žurnālistiem apgalvoja, ka valdības darbs pie budžeta projekta sagatavošanas rit raiti un budžeta projektu jau tuvākajā laikā nodos skatīšanai Saeimā.

Jau vēstīts, ka valdība pirmdien, skatot vienošanās un domstarpību protokolu ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS), nepanāca vienošanos būtiskākajos domstarpību jautājumos par nākamā gada budžetu. Finanšu ministrs Andris Vilks (PS, “Vienotība”) žurnālistiem pēc sēdes sacīja, ka pastāv virkne jautājumu, kur valdība nevarēšot piekāpties.

Pēc finanšu ministra teiktā, valdība nevarēs piekāpties pašvaldībām jautājumā par 100% garantijām ieplānotajiem nodokļu apmēriem. “Pašvaldībām tomēr uz vietas jāskatās, kā pildās ieņēmumi, “ sacīja Vilks. Viņš atzīmēja, ka  pašvaldībām nākts pretī gan jautājumos, kas skar ceļu uzturēšanu, gan tajos, kas skar pašvaldību iespējas aizņemties naudu atsevišķu projektu īstenošanai.

Savukārt LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis žurnālistiem atzina, ka valdības un pašvaldību savienības sarunās “no abām pusēm bija vēlme rast kompromisus, kas varētu nodrošināt stabilitāti valstī.” Tomēr pašvaldībām joprojām lielas bažas vieš valdības prognozes attiecībā uz nekustamā īpašuma (NĪN) un iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) ieņēmumiem. LPS joprojām cerot panākt pašvaldībām pozitīvu risinājumā šajā jautājumā.

Komentāri (19)

Ieva 29.11.2010. 17.01

LPS jau nav arodbiedrība, bet tā uzvedas. Es tīri cilvēciski saprotu ,kāpēc LPS uz to pastāv, bet jautājums ir cits- vai tas nebūs precedents? Garantēt ienākumus prasīs KM, IZM, IM, LM…. Kāpēc ne? Ar ko skolotājs sliktāks par pašvaldības darbinieku? Visi esam Latvijas iedzīvotāji. LPS ir daļa no valsts pārvaldes, tāpēc man nav skaidra Jaunsleina kliedzoši demagoģiskā poza. Varu tur saskatīt visu , bet tikai ne konstruktīvismu un mēģinājumu uzņemties daļu atbildības par valsts pozīciju. Nu nav tās naudas, un ,nedod dievs, ja kas notiks, pie šādām garantijām būs jāņem vēl nost medmāsām vai pensionāriem. Tāpēc atbildība būtu jāsadala solidāri.

+10
0
Atbildēt

1

    piziks > Ieva 29.11.2010. 17.50

    Absint, šoreiz paskaties uz situāciju mierīgāk… :)

    Mani mazliet izbrīna, ka ne Jausleinis, ne Lembergs ar Brigmaņa tauri vēl neko nav bilduši par veidu, kā šogad Finansu ministrija administrēja Iedzīvotāju Ienākuma nodokli! Jaunsleinim ar saviem padomniekiem derētu to vēlreiz rūpīgi iziet cauri, jo Iedzīvotāju Ienākuma nodoklis ir galvenokārt pašvaldību izdzīvošanas nodoklis. Savā blogā pasekoju tikai ši nodokļa likumizpausmēm attieksmē pret pašnodarbinātajiem, — ir taču arī citi nodokļa maksātāji, protams. Tomēr par tādu nodokļa administrēšanas proceduru, kas atlikušos darbņēmējus iznīcina, iespiež bezdarbniekos un turklāt nodokļa ieņēmumus arī samazina pilnīgi bezjēdzīgās formās, par to, Jaunsleinim derētu finansu ministriju slānīt katrā aplamajā likuma paragrāfā un dīvaino MK noteikumu rindkopā!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 29.11.2010. 14.12

LPS var daudz kas nepatikt, bet, kas ta viņiem, – ja naudas nav, tad paprasa valstij! Ja bankrotē – paprasa valstij. Ja tomēr valdība domā piekāpties par 100% garantēšanu, tad valsts varētu paturēt pārpalikumu!

+9
0
Atbildēt

0

buchamona 29.11.2010. 13.31

Taa, ar virspuseeju skatu no malas :) ir jaapiekriit Vejonim – valdiibai ir stingri jaakontrolee pashvaldiibu darbs, tad arii daudz kas atrisinasies un pildiisies :)

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu