Dzirdēt Aspazijas balsi • IR.lv

Dzirdēt Aspazijas balsi

33
Latvijas Akadēmiskā bibliotēka un Rakstniecības, teātra un mūzikas muzejs

Trešdien, 1.decembrī, plkst.18 Rakstniecības un mūzikas muzejā (RMM) notiks pasākums "Tūkstots un viena skaņu plate", kurā varēs iepazīt Austrālijas Biezaišu mūzikas krātuves lielo kolekciju, dzirdēt unikālus skaņu plašu ierakstus un uzzināt par ideoloģijas ietekmi uz mūzikas ierakstu saturu, ziņo aģentūra LETA.

Pasākuma ievadā RMM skaņu ierakstu krājuma glabātājs Juris Lubējs iepazīstinās ar unikālu Aspazijas balss ierakstu, kurā viņa stāsta par savu dzīvi. Padomju laikā ideoloģisku apsvērumu dēļ šo un tai līdzīgas skaņuplates brutāli sabojāja, sašvīkājot ar naglu. Aspazijas balss ierakstu tomēr izdevies restaurēt atskaņošanai pietiekamā kvalitātē.

Pasākumā "Tūkstots un viena skaņu plate" tiks atskaņota dažādu laiku mūzika no Austrālijas Biezaišu mūzikas krātuves kolekcijas, kurā atrodami teju visi latviešu atskaņotājmākslinieku un latviešu komponistu skaņu ieraksti. Rīgas skaņu ierakstu studijā padomju laikā tapa daudz ideoloģisku un arī patiesi augstvērtīgu mūzikas ierakstu.

Pasākumā notiks saruna, kā šos ierakstus vērtēt. Kā eksperts aicināts piedalīties ilggadējais radio redaktors, senu un jaunu mūzikas ierakstu pazinējs Oļģerts Šusts, kurš pasākuma apmeklētājus iepazīstinās arī ar unikāliem ierakstiem no savas privātās kolekcijas. Pasākumā mēģinās noskaidrot, cik svarīga katrā laikā bijusi ideoloģija, cik daudz un kā tā ietekmējusi skaņu ierakstu saturu. Diskusijā piedalīsies un dažādus viedokļus uzklausīs mūzikas vēsturniece, RMM kolekciju kuratore Zane Gailīte.

 

Komentāri (33)

janazakovica 22.12.2010. 18.05

vai ir tiesibas nedzirdet sarkanas aspazijas balsi-par kuru visas padomju macibu gramatas krustu skersu lika macities bez savas jegas no galvas…pat pretigi atcereties par raini tiesi tas pats-ta ari saucas-sarkanais dzejnieks

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu