Šlesers: Valdība kritīs, kad Lembergs to gāzīs • IR.lv

Šlesers: Valdība kritīs, kad Lembergs to gāzīs

26
Ainārs Šlesers kā Rīgas vicemērs Centrāltirgū. Foto: Raitis Plauks, F64

''Vienotība'' kā uzvarētāja palaidusi garām iespēju piedot ''pat noziedzniekiem''

Valda Dombrovska ("Vienotība") valdība kritīs brīdī, kad to nolems gāzt Ventspils mērs Aivars Lembergs, intervijā žurnālam "Klubs" saka bijušais Rīgas vicemērs, tagadējais Saeimas deputāts, apvienības "Par labu Latviju" un partijas LPP/LC līderis Ainārs Šlesers, citē aģentūra LETA.

Viņaprāt, šobrīd ietekmīgākais politiķis Latvijā neapšaubāmi ir tieši Lembergs. Valdības liktenis esot atkarīgs no viņa rīcības, jo apvienība "Vienotība" ir nogriezusi jebkādas iespējas sadarboties ar "Saskaņas centru" (SC), bet bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) viņiem vairs nav iespēju nodrošināt vairākumu.

"Tas, ko pēc vēlēšanām neizmantoja "Vienotība", – viņiem kā uzvarētājiem bija iespēja atnākt un daudziem piedot. Kā tas vēsturiski bijis, kad uzvarētāji spējuši piedot pat noziedzniekiem. "Vienotībai" uzvara Saeimas vēlēšanās bija jāuztver kā misija: un tagad ir pienācis laiks apvienot Latvijas tautu – visus valsts iedzīvotājus. Uzskatu, tā bija unikāla iespēja paņemt SC valdībā kopā ar ZZS. Diemžēl tas nenotika. Viņi neizmantoja šo iespēju," secina Šlesers.

PLL līderis atzīst, ka matemātiski koalīcijai ir iespēja nostrādāt četrus gadus, bet viņš gan neatceroties, vai kāda cita valdība sākusi strādāt tik vētraini kā šī. "Kašķi un cīņas par amatiem, ambīcijas […]. Cīņa amatu dēļ bija ļoti liela." "Lembergs savās rokās ieguvis zelta kārtis. Dombrovskis strādās tik ilgi, cik ilgi viņu atbalstīs Lembergs," norāda politiķis.

Šlesers arī prognozē, ka koalīcija nespēs atbalstīt Valdi Zatleru atkārtotai ievēlēšanai Valsts prezidenta amatā, jo abām varas partijām – "Vienotībai" un ZZS – ir savi kandidāti. Turklāt ZZS noteikti pretendēs uz prezidenta amatu, jo Lembergs ļoti veiksmīgi ir izspēlējis situāciju, iedodot "Vienotībai" divus – premjerministra un Saeimas priekšsēdētāja – amatus. "Lai šo valdību varētu saglabāt, ZZS noteikti izteiks pretenzijas uz prezidenta amatu, tas būs pilnīgi loģiski," uzskata politiķis.

"Domāju, viņš [Zatlers] joprojām pārdzīvo, kādā veidā viņu ievēlēja. Viņš mēģina attaisnot veidu, kādā kļuva par prezidentu, cenšas strādāt labi, bet, manuprāt, lielākā problēma ir tā, ka Zatlers mēģina iejaukties iekšpolitiskos jautājumos, par kuriem jāatbild valdībai, nevis prezidentam. Domāju, viņam vairāk vajadzēja pievērsties ārlietām, meklēt jaunus noieta tirgus Latvijas precēm, piesaistīt investīcijas, jo prezidents ir tas, kas starptautiski var ļoti labi veidot pozitīvo PR. Man šķiet, ka Zatlers visur mēģinājis būt ļoti aktīvs, bet tajā galvenajā misijā, kas viņam dota, – pārstāvēt Latviju ārpolitiski – nekādi īpaši lieli rezultāti nav sasniegti," vērtē bijušais Rīgas vicemērs.

Kā vienu no iespējamiem koalīcijas pārstāvjiem, kas vēlētos kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, Šlesers min par kultūras ministri nesen kļuvušo Sarmīti Ēlerti (''Vienotība''), kura, pēc politiķa teiktā, jau sen sevi uzskatot par prezidenti. "Atcerieties, kādā žurnālā bija viņas fotogrāfijas, kurās viņa kā cariene bija iejutusies dažādos tēlos. Tas bija sava veida ''mesidžs'' [vēsts – red.], kā viņa varētu izskatīties, būdama prezidente. Viņa centīsies kā kultūras ministre paspīdēt," klāsta Šlesers.

Pēc PLL līdera domām, tas, ka Lembergs spēja vienoties ar Ēlerti un atbalstīja viņu par kultūras ministri, neesot kompromiss vai negaidīts solis no Lemberga puses – viņš to izdarījis ļoti pragmatiski. ''Domāju, nevajag spēlēt paslēpes, sabiedrībai ir visas tiesības to zināt. Ja šī valdība ar Ēlerti kā kultūras ministri vēlas strādāt četrus gadus, tad Lembergam ir tiesības izvirzīt prezidenta amata kandidātu. Zatlers vai kāds cits – to noteiks Lembergs," norāda Šlesers.

"Taču – kā Ēlerte varēja pieļaut, ka ''zaļā dolāra'' jeb Zaļo zemnieku savienība, kā viņa gānījās "Dienā", pēkšņi balso par viņu? Un, pateicoties tieši Lemberga atbalstam, viņa kļuva par kultūras ministri. Man šķiet, šo faktu Ēlertei būs ļoti grūti paskaidrot visu savu atlikušo mūžu, jo Lembergs ir tas, pret ko viņa cīnījusies visvairāk. Bija tāda Holivudas filma – "Gultā ar ienaidnieku". Man šķiet, ka šoreiz sanācis līdzīgi – Lembergs ar Ēlerti gultā kopīgi vienojušies par daudzām lietām," intervijā pauž Šlesers.

Taču Šlesers esot gatavs apgalvot, ka Lembergs Ēlerti nekad neatbalstīs par prezidenti. "Vienlaikus veidojas retorisks jautājums – vai Ēlerte varētu atbalstīt Lembergu? Jo politikā nepieciešams līdzsvars. "Vienotībai" ir daudzi prezidenta amata kandidāti. Ceru, ka vismaz viens no viņiem – [Ģirts Valdis] Kristovskis – apzinās, ka viņam nebūs iespējas kļūt par prezidentu," atzīmē politiķis. "Partijai, kurai ir premjers, spīkers, nevar būt arī prezidents. Tad ir par daudz. Tad zūd līdzsvars.''

Ronājot par iespēju, ka Lembergs par prezidenta amata kandidātu varētu izvirzīt pats sevi, Šlesers atzīst, viņš būtu "ne tas sliktākais" kandidāts. "Var teikt, ka viņš ir apsūdzēts, bet šoreiz jāpiekrīt viņa apgalvojumiem, ka viņš ir nevis smagos noziegumos apsūdzētais, bet attaisnotais, pat trīskārši attaisnotais," uzskata PLL līderis.

Komentāri (26)

Edgars Sējējs 24.11.2010. 10.28

Ja kādam vēl nebija skaidrs,tad te ir atbilde uz jautājumu-kāpēc PLL izgāzās ar tādu blīkšķi.
Pievērsiet uzmanību – Šlesers nav pateicis PILNĪGI NEVIENU oriģinālu domu,spriedumu vai ideju.Nevienu.Tas ir traģiski politiķim,kurš vēl uz kaut ko pretendē no dziļa opozīcijas aizgalda.Visu viņa tekstu jau tūkstošiem reižu savos komentāros ir apmaluši citi,žurnālistus un “parastus” i-neta komentārus ieskaitot.
Šādas intervijas ir kā kontrolšāviens politiska līķa galvā.

+27
-2
Atbildēt

0

dmitrijskripkins 24.11.2010. 10.29

Hmm. Šlesers tagad ir uzņēmies pareģa lomu… :) Kā savulaik Bērziņš, kuram arī patika, ka prese viņu sauc par pareģi un aicina uz intervijām. Tiesa, kaut kā neatminos, ka Šlesera pareģojumi kaut kad būtu tā vērā ņemami piepildījušies….

+19
-2
Atbildēt

2

dace_ampermane 24.11.2010. 10.31

šlesim gudrāk būtu apklust uz pāris gadiem un neatgādināt par sevi. viņa nelietīgais ģīmis starp divām tautumeitām izsaka visu

+18
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu