Portugāli paralizē 24 stundu ģenerālstreiks • IR.lv

Portugāli paralizē 24 stundu ģenerālstreiks

19
AFP/LETA

Premjers noliedz iespēju lūgt starptautisko finanšu aizdevumu 

Portugālē trešdien notiek 24 stundu ģenerālstreiks. Tas ir lielākais kādu valsts jebkad piedzīvojusi pēdējo desmitgažu laikā. Protesta akcijā vienojušies gan valsts, gan privātā sektorā strādājošie. Viņi protestē pret nākamā gada budžeta izdevumu samazināšanu.

Demonstrāciju dēļ būtiski traucēta transporta nozare, īpaši gaisa satiksme, jo visās Portugāles lidostās pilnībā atcelti gan ienākošie, gan izejošie reisi. Nekursē arī vairāk nekā trīs ceturtdaļas vilcienu, bet autobusu pārvadājumi tiek nodrošināti tikai 40% apmērā. Tāpat slēgta Lisabonas metro sistēma, un pasažieriem galvaspilsētā nav pieejama prāmju satiksme.

Strādājošo neapmierinātību izraisījis valdības plāns ievērojami samazināt budžeta izdevumus un paaugstināt nodokļus, tādējādi konsolidējot piecus miljardus eiro (3,51 miljardu latu). Budžeta mērķis ir nākamgad samazināt deficītu no 7,3% IKP līdz 4,6%, lai mazinātu aizvien pieaugošo starptautisko satraukumu par Portugāles finanšu stāvokli, raksta LETA.

Portugāles galvenā opozīcijas partija otrdien solīja nebloķēt 2011.gada budžetu, tādējādi paverot ceļu tā pieņemšanai, kas paredzēta piektdien.

"Visiem portugāļiem ir jāsaprot, ka valdības manevra iespējas mainīt šo uzstādījumu un atkāpties no 2011.gada budžeta priekšlikumiem praktiski pielīdzināmas nullei," uzsvērusi nodarbinātības ministre Helēna Andre. 

Taču arodbiedrības norāda, ka šādi pasākumi nav pieņemami, īpaši no sociālistu valdības. Nav pieņemams, ka visus upurus nes strādnieki, uzskata arodbiedrība.

Premjerministrs sociālists Žozē Sokratišs noraidījis minējumus, ka viņa vadītā valsts ir nākamā aiz Īrijas, kas pretendē uz Eiropas Savienības palīdzību. 

 

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu