Latvijai klimata pārmaiņu mazināšanā vidējas sekmes • IR.lv

Latvijai klimata pārmaiņu mazināšanā vidējas sekmes

13
Foto: Kaspars Krafts, F64

Augstāko vērtējumu no Pasaules Dabas fonda neizpelnās neviena ES valsts

Pasaules Dabas fonda (WWF) otrdien publiskotajā ziņojumā par cīņu pret klimata pārmaiņām starp Eiropas Savienības (ES) valstīm Latvija uzrāda vidējas sekmes līdz ar vairākumu dalībvalstu.

WWF eksperti uzsver, ka Eiropas valstīm jāpieliek trīsreiz lielākas pūles, lai novērstu draudošās klimata pārmaiņas. Par spīti necilajiem rezultātiem, WWF atzīst, ka katrā ES valstī ir gūti panākumi klimata politikā. Organizācija īpaši izcēlusi Lielbritānijas ambiciozos likumus cīņā pret klimata pārmaiņām, kā arī Igauniju, kas izstrādājusi nozīmīgu zemes resursu izmantošanas stratēģiju, vēsta aģentūra BNS, atsaucoties uz laikrakstu ''Helsingin Sanomat''.

Pētījuma autori no starptautiskā enerģētikas un vides konsultāciju centra ''Ecofys'' sarindojuši valstis septiņās kategorijās . Kategorija A nozīmē, ka valsts sekmīgi darbojas klimata pārmaiņu apturēšanā, par 85-90% samazinot siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešus. Taču A, B un C kategorijas līmenim pašlaik neatbilst neviena ES valsts. Savukārt kategorija G nozīmē, ka valstij ir ļoti vājas sekmes cīņā pret klimata pārmaiņām.

''Ecofys'' vērtē, ka no ES dalībvalstīm visveiksmīgāk klimata pārmaiņu novēršanas jomā darbojas Vācija, Dānija, Īrija un Zviedrija. Šīs valstis ierindotas D kategorijā – tas nozīmē, ka tām, lai sasniegtu WWF mērķus, jādubulto pūliņi cīņā pret vides pārmaiņām.

Latvija kopā ar Igauniju, Lietuvu, Austriju, Beļģiju, Čehiju, Franciju, Itāliju, Lielbritāniju, Nīderlandi, Portugāli, Slovākiju un Ungāriju ir ierindota E kategorijā.

Vēl zemākā pozīcijā ir Bulgārija, Grieķija, Kipra, Luksemburga, Malta, Polija, Somija, kurām piešķirta F kategorija.

Starpvaldību darba grupa klimata pārmaiņu jautājumos ir secinājusi, ka industriālajām valstīm ir jāsamazina siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmeši par 80-95%, lai pasaules klimata pārmaiņas samazinātu par vairāk nekā diviem punktiem.

Komentāri (13)

edgars_linarts 23.11.2010. 16.57

Grūti pat pateikt, kā ziņā vairāk – muļķības vai melu. Klimats ir mainījies un mainīsies, vienalga, ko cilvēki darītu vai nedarītu.

+5
-2
Atbildēt

2

    agnese_gaile > edgars_linarts 23.11.2010. 18.04

    Klimatologi kopumā nepiekrīt, un ir labi iemesli, lai ticētu viņiem un zinātnei.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    tetrapack > edgars_linarts 23.11.2010. 21.57

    Kā vairāk ir tavā komentārā, to gan nav grūti pateikt.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

ARTs 27.01.2015. 00.14

IR JĀIZSLĒDZ Krievijas TV Latvijā. Viss. Citādi zaudēsim arī latviešu policistus, sevišķi no jauktajām ģimenēm, sevišķi Latgalē.

Ja izslēgsim – 2-3 mēnešu laikā viņi kļūs adekvāti. Ja ne …

+3
0
Atbildēt

1

    haralds > ARTs 27.01.2015. 04.54

    optimists!

    0
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 23.11.2010. 19.05

Cik pēc latvijas mērogiem gaisu nepiesārņo vienas pašas lielākās mūsu pilsētas? Lai arī tās ir mazas un tajās lieliski var izmantot divriteņus, diemžēl automašīnu tajās ir tik daudz, ka pat veido sastrēgumus. Tajā pat laikā velobraucējs šeit ir faktiski “ārpus likuma”, jo gan CSN to visādi diskriminē, gan autobraucēji tiem rada pastāvīgu apdraudējumu veselībai un dzīvībai, jo neievēro nekādus CSN, ja arī tam pedāļu minejam ir priekšroka. Bet veloceliņi ir vēl bīstamāki, jo saskarsmes vietās ar autotransportu velsipēdistam apdraudējums ir ļoti liels. Arī visa propoganda masu mēdijos ir vērsta pret velobraucēju, tā vēl vairak atbalstot autobraucēju visatļautību. Un tomēr arvien vairāk cilvēku riskē. Diemžēl arī tas veloportāls netā ir tikai butaforija. Tajā gadiem nekas nemainās.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu