Akmeņkalns: KNAB naudas lietā jāatbild arī Loskutovam • IR.lv

Akmeņkalns: KNAB naudas lietā jāatbild arī Loskutovam

27
Tieslietu ministra padomnieks Guntis Akmeņkalns. Autors - Mārtiņš Zilgalvis, F64

Bijušais tieslietu ministra padomnieks: lietas prokurore nav ņēmusi vērā būtiskus atzinumus

Bijušais prokurors un tieslietu ministra padomnieks Guntis Akmeņkalns uzskata, ka KNAB nelaimēs vainojama biroja iepriekšējā vadība un tiesu sistēmai jātiek galā ar tās darbības likumības izvērtēšanu un visu vainīgo personu saukšanu pie likumā noteiktās atbildības, pirmdien raksta laikraksts “Neatkarīgā”.

Akmeņkalns norādījis, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pazudušās naudas lietā apsūdzētajai KNAB darbiniecei Indrai Veipai izvirzītā apsūdzība par bezdarbību, kas izraisījusi smagas sekas, ir atbildības un vainas nepamatota uzvelšana personai, kura nav vainojama notikušajā. Viņaprāt, lietas prokurore Velta Zaļūksne nav ņēmusi vērā savulaik ģenerālprokurora Jāņa Maizīša izveidotās komisijas atzinumā norādīto informāciju par toreizējā biroja vadītāja Alekseja Loskutova (“Vienotība”) atbilstību amatam.

Komisija secināja, ka KNAB nav veikta pietiekama uzraudzība, nav izstrādāti iekšējie normatīvie akti, nav veikta pietiekama uzraudzība un nav izstrādāti iekšējie normatīvie akti, kā arī nav veikta savlaicīga naudas resursu inventarizācija. Akmeņkalns uzskata, ka pēc šāda secinājuma vajadzēja no amata atbrīvot Loskutovu, kā arī izvērtēt viņa un citu KNAB augstāko amatpersonu, tostarp Jutas Strīķes vērtēšana saskaņā ar noteiktajiem Krimināllikuma pantiem.

Tieši KNAB vadības bezdarbības rezultātā iestājās smagas sekas – pazuda ievērojami naudas līdzekļi, un prokuroriem vajadzējis sākt kriminālprocesu, saucot pie atbildības gan Loskutovu, gan  Jutu Strīķi, gan, iespējams, Alvi Vilku, uzskata tieslietu ministra padomnieks.

Jau ziņots, ka KNAB nozagtās naudas lietā par vienīgajiem vainīgajiem tika atzītas divas personas – Slepenības režīma nodrošināšanas nodaļas galvenais speciālists Jānis Imša, kam piespriesti seši gadi cietumā, mantas konfiskācija un kaitējuma kompensācijas atmaksa KNAB 102 000 latu apmērā un Slepenības režīma nodrošināšanas nodaļas vadītāja Veipa, kurai piespriesti pieci gadi cietumā, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz pieciem gadiem. Veipas lieta nodota iztiesāšanai apelācijas instancē, pati apsūdzētā atrodas Iļģuciema sieviešu cietumā.

Komentāri (27)

buchamona 22.11.2010. 10.03

Neaizstaavot Loskutovu – Akmenjkalns runaa muljkiibas. Jebkura struktuura, saakot ar valsti un beidzot ar kantori, pilnveidojas reagjejot uz konkreetu notikumu. Instrukcija nav kafijas tase, kuraa var ierakstiit naakotni. KNAB tika izdariits noziegums, zaglji ir notiesaati un KNAAB struktuuraa kaartiiba ir, droshi vien, reglamenteeta taa, lai liidzigs noziegums neatkaartotos, bet izsleegt jeb kuru naakosho, kursh neliidzinaas ieprieksheejam, praktiski ir neiespeejami. Ljaunums ir neizniideejams un tas apveltiits ar lielu izdomu.:)

+22
-1
Atbildēt

2

    varbūt ka tā > buchamona 22.11.2010. 12.00

    nu zināma taisnība Akmeņkalnam ir, neba bez priekšnieku svētības un ziņas jeb bezkontroles tas viss notika. Pie tam Loskutovam pietika nekaunības pretendēt uz deputātiem. A Strīķei normālā valstī jau sen būtu pazemināts amats

    +3
    -16
    Atbildēt

    0

    Valdis Ādamsons > buchamona 22.11.2010. 10.10

    Bet kāpēc tikai tagad Akmeņkalna kungs pamodies?
    Vilnīša netiešai /tiešai aizstāvībai?

    +17
    0
    Atbildēt

    0

dro 22.11.2010. 12.01

Kādēļ nav ziņa par mūsu mājas sētnieces vakar teikto, ka Dombrovskis ir izlaupījis valsti un tādēļ bez kavēšanās jātiesā?:))

+18
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > dro 22.11.2010. 15.12

    Dīvaini – mana sētniece tomēr ir izglītotāka – viņa lamā Godmani un tos, kas pēc viņa bijuši. Par Dombrovski vēl neesmu dzirdējusi.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 22.11.2010. 10.33

Par naudas līdzekļiem taču bija KNAB apstiprinātas divas materiāli atbildīgas amatpersonas: ši pati Veipa un Rimša. Tad lai nu pašas arī atbild, ja viņu atbildībā esošie naudas līdzekļi ir pazuduši!
Par to, ka nav veikta inventarizācija naudas līdzekļiem katru gadu atbild daļas vai nodaļas priekšnieks, bet ne jau ar kriminālatbildību, kā to veiksmīgi nostrādāja Kalvītis, bez brīdinājumiem un rājieniem atbrīvojot Loskutovu no darba!
Cik dzirdēts, tad Akmeņkalns ir īsts hūtem pakļauts cilvēks- tātad pats ir korumpēts, ko liks to runās!

+20
-2
Atbildēt

3

    kristaps_drone > austrisv 22.11.2010. 14.13

    “Par to, ka nav veikta inventarizācija naudas līdzekļiem katru gadu atbild daļas vai nodaļas priekšnieks” – Tikai tā, starp citu, informācijai: iestādē, saskaņā ar likumu par grāmatvedību, katru gadu jānotiek inventarizācjiai. Rīkojumu par inventarizāciju izdot iestādes vadītājs. Nodaļas vadītājs pie labākās gribas nevar noteikt, būs vai nebūs inventarizācja. Vispār, ja nelielā iestādē, kāda pēc būtības ir KNAB ar saviem 1,5 simtiem darbinieku, gadiem ilgi zog naudu, pie tam zog simtos tūkstošu, inventarizācijas nenotiek vispār, tad mazliet dīvaini izskatās, ka pārmijniekus ieliek cietumā, bet augstākā vadība pat rājienu nesaņem, bet kļūst par tautas varoņiem.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    payddaz > austrisv 22.11.2010. 13.32

    Bet kāpēc tad Veipa kā nod.priekšn. atbild ar kriminālatbildību, bet Loskutovs/Strīķe kā viņas priekšnieki – ar nekādu? Ja mums Šlesera birojā kāds sazagtos naudu, vai tad nebūtu loģiski prasīt Aināra atbildību (un atkāpšanos)?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > austrisv 22.11.2010. 13.45

    to Liva
    Tāpēc ka tā kuce pēc savu saimnieku, “labo latviešu”, rīkojuma to naudu nozaga. Šlesera birojā visi ir noziedznieki, un neviens nelietis no viņa bandas nedrīkst nosprāgt mājās savā gultā, jo savādāk tam būtu izdevies ielikt Temīdai mutē lielu kaku.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu