Publiskoti aizdevēju priekšlikumi budžeta konsolidācijai • IR.lv

Publiskoti aizdevēju priekšlikumi budžeta konsolidācijai

21
Rūta Kalmuka, F64

Iesaka samazināt valsts subsīdijas arī kultūrai un sabiedriskajiem medijiem

Starptautiskie aizdevēji valsts budžeta konsolidācijai 2011.gadā iesaka samazināt subsīdijas dažādām jomām, tostarp kultūrai un sabiedriskajiem medijiem, liecina sestdien Finanšu ministrijas publiskotais informatīvais ziņojums par Pasaules bankas (PB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ieteikumiem fiskālās konsolidācijas pasākumiem, vēsta aģentūra BNS.

SVF subsīdijas aicina samazināt mākslai, literatūrai, Latvijas Nacionālajai operai, filmu uzņemšanai, kā arī radio un televīzijai. Tāpat aizdevēju ieteikums ir samazināt subsīdijas sabiedriskajam transportam, lidostas drošībai, preses piegādei lauku reģionos, lauksaimniecībā izmantotajai dīzeļdegvielai, ciltsdarbam, biodegvielai, kā arī dzīvnieku līķu savākšanai un iznīcināšanai.

Pēc SVF aprēķiniem kopumā tādējādi nākamgad varētu ietaupīt 53 miljonus latu. Savukārt vēl 25 vai pat vairāk miljonus latu iespējamu ietaupījumu SVF redz subsīdiju samazināšanā pašvaldību budžetos, īpaši sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanas jomā.

Arī PB aicinājusi atcelt tiešās subsīdijas zaudējumus nesošajiem uzņēmumiem gan valsts, gan pašvaldību līmenī un samazināt subsīdijas pasažieru pārvadāšanai, atstājot tās tikai personām ar zemiem ienākumiem vai lauku maršrutiem, kā arī kultūrai, radio un televīzijai un sportam. Pēc PB aprēķiniem tādējādi ietaupīt varētu 35 – 43 miljonus latu.

Jau ziņots, ka, vēlākais, līdz otrdienai, 16.novembrim, jāpanāk vienošanās par veicamo nākamā gada valsts budžeta konsolidāciju, tā sestdien pēc valdības sēdes sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL, "Vienotība").

Komentāri (21)

reksa 13.11.2010. 19.53

Ja samazina subsidijas lidostas drošībai, tas nebūt nenozīmē, ka samazināsies lidostas drošība. Vienkārši par drošību maksās nevis valsts, bet gan pasažieŗi. Šos izdevumus iekļaus biļetēs. Manuprāt tas ir pareizi. Turklāt lidostas pasažieŗu vidū lielākā daļa nav Latvijas iedzīvotāji. Kāpēc lai subsidētum citu valstu iedzīvotājus?

Ko labāk samazināt – pensijas vai subsidijas operai? Pilnīgi pietiktu, ja valsts subsidētu tikai dažas izrādes, izdalot biļetes mazturīgajiem, skolēniem vai kam citam. Bet pārējās izrādes operai ir jāatpelna pašai.

Sabiedriskais transports. Ja valsts subsidē skolēnu un studentu biļetes, to es saprotu. Bet kāpēc lai valsts (vai pašvaldība) subsidētu visus pārējos? Ja subsidē vilcienus, lai cilvēki no attāliem novadiem varētu tikt Rīgā, jā, tas ir pareizi. Bet kāpēc subsidēt Rīgu? Rīgas sabiedriskajam transportam gan ir jākļūst pašpietiekamam. Subsidijas varētu būt tikai skolēniem un studentiem.

+20
-3
Atbildēt

0

Kristaps O. 14.11.2010. 02.04

Dostojevskim vis nevajadzēja valsts finansējumu, bet kaut kā tādi krutāki tie romāni kā mūsu siltumnīcas literātiem

+10
-2
Atbildēt

0

archoftriumph 13.11.2010. 21.49

veel 5mi latu var ietauppit katru gadu ja autobusi paariet uz dabas gaazi kaa degvielu.

+4
0
Atbildēt

3

    zanejurjane7 > archoftriumph 13.11.2010. 23.39

    bygagagaaa

    Pēdējos autobusu, kuru varētu uzķūnēt uz gāzi redzēju kādus 4 – 5 gadus atpakaļ, bauru laiku pašā sākumā….

    ja tu pārtaisīsi DĪZEĻUS uz dabasgāzi, tad par to pilnīgi noteikti dabūsi Nobeli inženierzinātnēs.
    Tad pie TIEM 5 miljoniem mums būs vēl 1 – tava prēmija. To taču tu atdosi Dombroskim – vai ne ?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    archoftriumph > archoftriumph 14.11.2010. 07.50

    autobusu razotaji piedavaa jau apriikotus modelus un arii aprikojumu paarejai uz dabas gaazi. izmaksas ir 5-8t $$. cita lieta ka mums riigaa ir palikusi tikai viena dabasgaazes uzpildes stacija, paareejaas ir notirgotas cucmekiem par sviestmaizi. bet arii tas ir risinaams ja vien ir politiskaa griba.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ARNO > archoftriumph 14.11.2010. 02.31

    Nobeli par to nedabūsi :) Tas nav lēti, bet ir kompānijas kas pārtaisa dīzeli uz gāzi par $6k – $12k gabalā. Piem: http://www.omnitekcorp.com/altfuel.htm

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu