Liepājas uzņēmējs "atmazgājis" 140 miljonus • IR.lv

Liepājas uzņēmējs "atmazgājis" 140 miljonus

47

Par nelegāli iegūto nopirkta lidmašīna, kuteris un "Aston Martin" auto

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sācis kriminālprocesu par iespējamu nelegālu darbību naftas biznesā un izvairīšanos no nodokļu nomaksas pret kādu Liepājas uzņēmēju, kurš četros gados nelegāli apgrozījis aptuveni 140 miljonus latu, vēsta aģentūra LETA.

''Atmazgātājs'' valstij nodokļos nav samaksājis aptuveni vienu miljonu latu, aprēķinājis VID. Par nelegāli iegūto un nodokļos nesamaksāto naudu veiklais darbonis, kura identitāte oficiāli pagaidām netiek atklāta, grezni dzīvojis, iegādājies privāto lidmašīnu, kuteri un ekskluzīvu "Aston Martin" automašīnu.

Kā liecina biznesa portāla Nozare.lv rīcībā esošās neoficiālās ziņas, iespējams, VID pārbaudītais uzņēmējs ir Artis Hartmanis, kurš ir vairāku Liepājā reģistrētu ar naftas biznesu saistītu uzņēmumu vadībā. Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" informācija, Hartmanim no 2006.gada 26.janvāra līdz šī gada 21.aprīlim piederējuši 42,5% kapitāldaļu uzņēmumā SIA "Baltic Bunkering Company", kura, kā liecina iepriekš publiski izskanējusi informācija, 2006.gadā iegādājusies jaunu "Aston Martin DB9".

Uzņēmumā portālam "Nozare.lv" sacīja, ka ne Hartmanis, ne citi pārstāvji komentārus par iespējamo naudas "atmazgāšanu" nesniegs. Pats Hartmanis telefonsarunā Latvijas Radio paziņojis, ka par šo lietu neko nezinot un VID Finanšu policija ar viņu neesot sazinājusies.

Portāls pietiek.com raksta, ka šogad dažos mēnešos Hartmanis atbrīvojies no visiem saviem īpašumiem, tos nododoti tēvam vai, iespējams, partneriem uzņēmējiem. Iespējams, kāds Hartmani brīdinājis par tiesībsargu interesi un viņš šādi izvairījies no mantas aplikšanas ar apgrūtinājumiem.

VID patlaban konkrētu informāciju nesniedz, bet to darīšot, līdzko tas nekaitēs izmeklēšanas interesēm. VID gan norāda, ka "Aston Martin", kuteris un lidmašīna nav reģistrēta kā fiziskas personas īpašums.

Noziedzīgi iegūtie līdzekļi legalizēti jeb "atmazgāti" lielā apjomā. Precīza "atmazgātās naudas" summa tiks noskaidrota izmeklēšanas laikā un nenomaksāto nodokļu apjoms – pēc nodokļu aprēķinu veikšanas.

Izmeklēšanas gaitā 5.novembrī VID Finanšu policijas darbinieki veikuši septiņas kratīšanas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu – shēmas organizatora, iesaistīto uzņēmumu amatpersonu un grāmatvežu – dzīvesvietās un birojos. Lai gan noziedzīgajā shēmā iesaistītās personas bija centušās slēpt lietiskos pierādījumus, tos pārvietojot un iznīcinot, kratīšanā atsavināti ārzonas uzņēmumu grāmatvedības dokumenti, zīmogi, kodu kalkulatori, elektroniskās informācijas nesēji u.c.

Noskaidrots, ka uzņēmējs izveidojis saimnieciskās darbības shēmu, kura strādāja no 2006. līdz 2010.gadam ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas un "atmazgāt naudu". Organizatoram piederējuši vairāki Latvijā reģistrēti uzņēmumi, kuriem bija resursi naftas produktu tirdzniecībai, transportēšanai, pārkraušanai un bunkurēšanai. Šos resursus par pašizmaksu izīrēja ārzonas uzņēmumiem, kuru darbību tieši vai pastarpināti kontrolēja minētais uzņēmējs. Savukārt ārzonas uzņēmumi jau par tirgum atbilstīgu cenu minētos resursus piedāvāja Latvijas un ārvalstu uzņēmumiem. Gūto peļņu shēmā iesaistītas personas izņēma skaidrā naudā no banku kontiem Šveicē, Lihtenšteinā un Krievijā. Šādi ik gadu, iespējams, apgrozīti 35 miljoni latu, lielā apmērā nemaksājot nodokļus.

Kriminālprocess par šiem noziedzīgajiem nodarījumiem sākts šī gada 15.oktobrī pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas un 195.panta trešās daļas.

Kā liecina "Lursoft" informācija, uzņēmuma pamatkapitāls ir 200 000 latu. Tā valdes loceklis kopš pagājušā gada aprīļa ir Ivans Sošenko. 80% uzņēmuma daļu pieder Panamā reģistrētam uzņēmumam "Shipeco INC.", 20% – Ivetai Borai. Pērn "Baltic Bunkering Company" apgrozījums bija 578 929 lati, peļņa – 43 300 latu, 2008.gadā atbilstīgi 593 993 un 82 902 lati, 2007.gadā – 574 688 un 47 162 lati, 2006. – 627 818 un 129 403 lati.

Komentāri (47)

dro 10.11.2010. 13.39

Pietiek.com šoreiz klusē. Tur galvenais materiāls Slucis un Kristovskis:))

+29
-3
Atbildēt

2

daina_tabuna 10.11.2010. 13.31

Nebūtu brīnums, ja izrādītos, ka šis pats “uzņēmējs” ir arī kādas līdz šim pie varas bijušas partijas sponsors…

+23
-2
Atbildēt

1

    Janka, Janic > daina_tabuna 10.11.2010. 19.06

    … jaa, uzņeemumi darbiojušies Liepaajas ekonomiskajaa zoonaa ,pie varas Liepaajaa turaas nu jau vairaakus sasaukumus peec kaartas Seska kompaanija , cik taa godiiga , tas redzams , ka Liepaajas partija gaaja rokrokaa ar teepistu partiju un sakaros veel šodien , taadeeļ nebriinos ja sponsoreeti arii šie ” grupeejumi ” , ņemot veeraa cik gruuti bija Repšem novaakt no siles piesedzeeju kantora vadiibas seedekļiem Vaškeviču (Veldres ģimenes draugs) un Jakaanu , pirms tam Sončiku , tagad Liepaajas sesku kompaanija sagaaja roku rokaa ar prokuratuuras vajaato … nez vai mums ir taadi speeki lai mafiozo sheemojumu izniideetu , viņiem gali kaarto valdiibas sastaadiišanas lietas , budžeta un valsts uzņeemumu paarraudziišanu , briižiem sajuuta ka valdiiba izkaartne sabiedriibai , tiesiskums tiek kaajaam miidiits …

    +5
    0
    Atbildēt

    0

garausiitis 10.11.2010. 13.37

Jā , Kaspars lēnām sāk to FP kurbulēt. Ņemot vērā ,ka stāsts pēc vēlēšanām nācis gaismā , varam izdarīt secinājumus,ka šis te veiksmīgais uzņēmējs būs saistīts ar kādu caurkritušu politisku spēku.

+16
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu