Jeriņa zīmējumi no Amerikas • IR.lv

Jeriņa zīmējumi no Amerikas

18

10. novembrī plkst. 17.00  ES mājas Mākslas istabā (Rīgā,  Aspazijas bulvārī 28) tiks atklāta Ņujorkā dzīvojošā latviešu izcelsmes amerikāņu mākslinieka Edgara Jeriņa zīmējumu izstāde un notiks diskusija par mākslas dziedniecisko potenciālu cilvēka un sabiedrības dzīvē.

Sarunā piedalīsies Edgars Jeriņš, fotogrāfe Ieva Epnere, grafiķis Harijs Brants un psihoterapeite Inta Dzelme. Sarunu vadīs mākslas kuratore Anda Kļaviņa.

Mākslinieku Edgaru  Jeriņu  uz Latviju aicinājusi Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, iekļaujot viņa izstādi Eiropas gada cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību pasākumu kalendārā. "Mākslas varā nav izskaust nabadzību, taču tā var palīdzēt cilvēkiem atgūt cieņu un pārliecību par sevi. Neatstājot vietu savā dzīvē mākslai un kultūrai, cilvēks pats sevi izstumj no sabiedrības, zaudē savu identitāti," izstādes katalogā uzsver Iveta Šulca, EK pārstāvniecības vadītāja.

Edgars Jeriņš savai darbu sērijai impulsu guvis, gadiem vērojot un pārdzīvojot savu līdzcilvēku dzīvesstāstus. Viņa darbi ir ar ogli zīmētas lielformāta grafikas, kas attēlo sarūgtinājumu un nepiepildītu sapņu nomāktus cilvēkus un arī cerību, kas staro no bērniem.

2001.gadā, gatavojoties savai pirmajai personālizstādei Ņujorkā, Edgars Jeriņš radīja lielformāta (2,5 x 1,6 m) reālistisku zīmējumu ciklu. Šai laikā mākslinieka zīmējumi piesaistīja vairāku mākslas muzeju Amerikas (Nebraskas, Portsmutas, Noksvilas, Arnes, Ogunnkita) uzmanību. "Amerikas moderno zīmējumu desmitgade", "Jauni virzieni Amerikas zīmēšanas mākslā" – tie ir daži no izstāžu nosaukumiem, kurās tiek iekļauti Edgara darbi.  Kopš 80-tajos gados sāktās aktīvās izstāžu darbības mākslinieks saņēmis dažādu ASV  Mākslas Fondu balvas un stipendijas. 

Izstāde ES Mājā nav pirmā E. Jeriņa uzstāšanās senču dzimtenē Latvijā: 1992.gadā Rīgā Aizrobežu mākslas muzejā notika viņa gleznu izstāde. 

Kā māksla caur attēlojumu spēku var palīdzēt sadziedēt personiskas traumas? Kāda ir Latvijas sabiedrības psiholoģiskā sagatavotība personiskās dzīves un sabiedrisko pārmaiņu nesto grūtību pārvarēšanā? Šie būs daži no jautājumiem, kas tiks skarti sarunā pirms izstādes atklāšanas. Tiks runāts par reālistiskā attēla nozīmi laikmetīgajā mākslā, par zīmējuma tehnikas renesansi, par zaudējuma un traumas jautājuma vietu mūsdienu kultūrā.

Mākslinieka zīmējumi vienlaikus būs apskatāmi ES mājā un Agijas Sūnas mākslas galerijā Kalēju ielā 9/11 no 10.novembra līdz 11. decembrim.

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu